Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Образование в чужбина?

  • 2 754
  • 22
# 15
На мен ще ми е интересно да прочета повече за Дания.Моето дете е още малко за студенстване, но аз обичам да съм информирана и подготвена.Колко му е, ще се извърти времето и този момент ще дойде неусетно.
Виж целия пост
# 16
Кое не е актуално? 1 година в Англия струва около 9000 паунда, някои специалности са дори и повече. Ако искаш (можеш) си плащаш, ако не, теглиш заем Simple Smile Бакалавърските степени са 3 или 4 годишни. Wink

Също така не отговаря на истина това твърдение:

...
За Холандия също знам, че има стипендия. Тя е по-малка, мисля около 1000лв, а таксите на година са около 1000 евро (не съм сигурна).
...
В Холандия няма стипендии. Има заеми /това не е същото, като стипендия, предполагам няма да се налага да пиша в какво се изразява разликата/ и те се предоставят при определени условия, ако студентът работи определен брой часове седмично.
Виж целия пост
# 17
За Дания мога да напиша книга. Но какво по-точно ви интересува? Simple Smile Образованието е напълно безплатно. Студентът получава около 5500крони (чисто) на месец, което е около 1400лв, с което може покрие всичките си разходи. Условието е да работи минимално 10-12ч на седмица. Това също носи доход от около 4000-5000крони на месец.
Образователирто е практически насочено, интересно с актуални проблеми на датски компании, които посещават университетите, за да си разрешат проблемите.
Учебният процес няма база за сравнение с този в България. Няма да се налага да се купуват учебници, за да се взимат изпитити при този и онзи преподавател. 😂 Изпитите са под форма на проекти и след това защита с дискусия. Преподавателите искат да чуят аргументи за взетите решения и умения за активно мислене, тъй като много често няма едно правилно решение на дадения казус.
Залите в университетите са оборудвани с абсолютно всичко необходимо на студента за пълноценна работа. Всеки студент има 24ч достъп до сградата на университета,където има както кухни, така и бани (при нужда). Реално, можеш и да живееш там, особено в напечените моменти, когато наближат датите за предаване на големи проекти.
Почти всички датчани са много активни. Синът ми казва, че постоянно по улиците има хора, които тичат, а за тези които карат колело да не говорим. Колелата в Дания с няколко пъти повече от колите. Инфраструктурата е уникална от гледна точка на колоездачите. Правилата се спазват от всеки и глобите са солидни. Още от много малки децата започват да карат колела до училище и навсякъде.

Мога да пиша още много, но ще изчакам да питате Simple Smile Преди няколко седмици започнах и тема специално за Дания, за да помогна с информация на майки с бъдещи студенти в Дания!

https://m.bg-mamma.com/?topic=1125207
Виж целия пост
# 18
Значи ще си полезна за образованието в Дания.
Пиши за него. Лично за мен е много интересно и благодаря за информацията. 
Можеш ли, например, да разкажеш за разликата в бакалавърските и магистърските степени - като програми и условия. Или дали има чисто теоретично и теоретично, съчетано с практическо обучение в различни типове университети? Или всички университети предпочитат да съчетават теория с практика? Настаняването на студентите как е? Има ли уредени общежития? Защото в Холандия, например, това е голям проблем. 
Виж целия пост
# 19
Образованието е практически насочено. Академиите наблягат повече на това, докато университетите искат повече теоритични знания. Но отново, няма база с теорията в България.
Съчетано е, да - навсякъде. Имаш си теория, която се преподава в лекциите (и сам в къщи, допълнително), която следва да приложиш в проекти и задачи.
Магистратура можеш да запишеш само в  сфера, където имаш бакалавърска степен. В България не е така. Дъщвря ми има бакалавърска степен журналистика и магистърска начална педагогика от България. Това в Дания е невъзможно.
Колкото до настаняването... Проблем е и в Дания. Огромен. И до голяма степен се дължи на това, че агенциите в България не информират кандидатите на време и респективно не им помагат в разрешаването на проблема. Университетите или нямат квартири(общежития), или ако имат те са много малко. Грижата е изцяло на студентите и когато нямаш информацията на време... Или оставаш на улицата, или плащаш 1 торба пари Simple Smile
Подават се документи за студентски общежития, но това се прави преди приема,за да можеш да се класираш, тъй като се чака с месеци - за Копенхаген 6+ месеца. Лошото е, че всичко е на датски и лесно ставаш жертва на измами при подписване на договори и при изнасянето. Затова е добре да имаш много информация и приятели, които имат опит. Simple Smile Иначе просто ще прежалиш един депозит от 3000-4000 лева Simple Smile
Виж целия пост
# 20
Университетът в Болоня (най-старият в Европа) предлага студентски кредит, има програми на английски (не много, но има), има опции за стипендии и намаляване на таксата при доказани ниски доходи на родителите тук. Проблемът с квартирите и там не е малък, сега сме в процес на търсене. Добре, че имаме познати на място, та поне отсяваме измамниците овреме.
Виж целия пост
# 21
Да информирам и тук, че започнаха изложения за образование в чужбина + лекции, надявам се полезни, за начинаещи кандидат - студенти. За първи път ще ходя. Успех и благодаря за темата!
Виж целия пост
# 22
Университетът в Болоня (най-старият в Европа) предлага студентски кредит, има програми на английски (не много, но има), има опции за стипендии и намаляване на таксата при доказани ниски доходи на родителите тук. Проблемът с квартирите и там не е малък, сега сме в процес на търсене. Добре, че имаме познати на място, та поне отсяваме измамниците овреме.
Може ли повече информация?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия