Какво харесват да правят децата ви

  • 6 040
  • 34
Имам начинаещи тийнове. Едно време като бях на тяхната възраст обичах много да се разхождам по улиците (не по магазините, а просто да ходя дълго и продължително и да добивам цялостни впечатления от местата, в които съм, да гледам хората и изобщо всичко). Обичах да пътувам, да ходя на плаж и басейн, мечтаех си да карам ски (ама никой не ме заведе), да ходя ня къмпинг на каравана, завиждах на чужденците, които дърпаха каравани и си мечтаех за такъв номадски живот. Обичах да си чета книжки след училище, да си шия и плета дрехи.Изобщо не ме интересуваше какво ям - една сиренка пътьом ми стигаше, нямах проблем да ям манджа цяла седмица и не подбирах - важното беше да не съм гладна. Сладкиши и бонбони НЕ ПОНАСЯХ и любимото ми ядене беше постна картофена супа. Не ме влечеше да спя по скъпи хотели и да ям по ресторанти - дори не исках защото все си мислех, че не знам как да се храня културно и всички ме гледат и ми се смеят. По кафета не обичах да седя - беше ми странно - предпочитах пейки в градската. Учех си уроците и ме беше срам ако получех по ниска оценка от 6.
Сега децата ми са моя пълна противоположност - не им дреме за училището, радват се ако са на средното ниво по успех - това значи че са нормални като всички и те искат точно такива да бъдат. Умират да спят по хотели  - каравани, къмпинги и т.под. не са за принцовете и принцесата. Хубава вечер за тях е ядене на ресторант - не че си поръчват кой знае какви специалитети - ядат боклуци, ама е важно да е на ресторант. По кафенета си умират да седнат и да си поръчват питиета. Не обичат да пътуват, мразят (мързи ги) да ходят - ако ще ходят трябва да е по магазините и обезателно да си купуват по нещо. На ски ги водя почти насила въпреки че са перфектни скиори, морето също не ги интересува, басейните вече не са им интересни въпреки че плуват от бебета. Искат само да седят на компа или таблета и да играят момчетата, а щерката гледа видеа и сама си прави такива, да си лафи по фейстайм с приятелки и  да обикаля магазините и да си купува неща. Момчетата си харчат всички пари за комп игри. Умират за бонбони, шоколади, вафли, бисквити, снаксове и всичко вредно. Без месо вечерята не струва и  трябва всяка вечер ново и прясно ядене. Книги НИКОГА не четат - не са им интересни - и уроци никога не учат - квото научат на училище им стига. Опитвам се да им внушавам всячески моята  ценностна система, но те попиват от всички околни, но не и от мен.
Вашите деца наследили ли са интересите и ценностната ви система или са съвсем различни.
Виж целия пост
# 1
Големият ми син е на 17 и половина .Не му дреме за училището от 8 клас някъде. По кафенетата виси ,наргиле пушат ,е той и цигари пуши. Не съм го видяла да разгръща учебник ( той и няма де ) или тетрадка ,ама  и затова успеха му хич не е завиден .Иначе все гледа да не изостава с модния бранд сред останалите си съученици .Вечер се прибира докъм 23.00 ч. ,ама като направи пълнолетие след някой друг месец и може и да не се прибира  Twisted Evil Няма желание да кандидаства никъде като завърши , няма и сериозна приятелка .Иначе непрекъснато му говоря за успеха в училището,за хигиената,за парите и тяхното предназначение и т.н.Засега файда не виждам . Надявам се ,като завърши и се хване някъде на работа да види как се вадят и как се харчат парите  Naughty
Виж целия пост
# 2
Опитвам се да им внушавам всячески моята  ценностна система

Ето тук ти е грешката. Ценностна система не се внушава, попива се. Ако схващаш какво ти намеквам...
Съвсем нормално е децата да се опитват да се различат от родителите си, особено в пубертета. Иначе няма да има развитие, движение напред, прогрес.
Спокойно, малко търпение само и все някога ще видиш себе си в своите деца – и ценности, и навици, и недостатъци даже. Предимно недостатъците.
Колкото повече остаряват, толкова повече ще заприличат на майка си и баща си.  Laughing
Виж целия пост
# 3
И тук модния бранд е приорити. Под внушавам се разбира не със словесни убеждения, а с личен пример, показвам на практика колко е хубаво нещо, но за тях явно не е. За сега са попили само 1 нещо и то от баща си - ходенето по кръчми
Виж целия пост
# 4
Моята дъщеря обича да излиза с приятели. Ако е топло, в квартала, няма проблеми. Обича да ходи по лагери и екскурзии. Приятно й е да е по-лукс, но и на по-обикновено не отказва, стига да е с приятели.
Виж целия пост
# 5
Моята дъщеря обича да излиза с приятели. Ако е топло, в квартала, няма проблеми. Обича да ходи по лагери и екскурзии. Приятно й е да е по-лукс, но и на по-обикновено не отказва, стига да е с приятели.

а какви семейни почивки обича?
Виж целия пост
# 6
Ами, със семейството. Ние си взимаме евтини вили в Северна Гърция. Обикновено ходим две три семейства. Важното е приятели да има. И море и спокойствие.
Обича и да ходи на тренировки.
Виж целия пост
# 7
Спокойно, хората се променят. И моят син на 15 висеше нон-стоп пред компютъра, сега на почти 30, това вече изобщо не му е важно. Снощи го попитах дали не мисли, че е сгрешил с университета, който завърши, а той каза, че е искал на всяка цена да се изнесе от къщи и да бъде самостоятелен. Но намери това, с което иска да се занимава и му харесва. Щерката на 16-17 искаше да има много дрехи, тръшкаше се ако не я пусна на дискотека, сега казва: "Много тъпо хлапе съм била". Обаче наскоро намерих на тавана нейна тетрадка от седми клас, където си е писала цели и на първо място беше написано: "Да вляза в добро училище". Значи все нещо е оставало в главите от това, което сме говорили...
Виж целия пост
# 8
интересно ми беше дали и др деца са такива капризи търсещи лукс, да харчат пари, да мързелуват, да са все недоволни и ако на едното угодиш другите да роптаят.   

Ами, със семейството. Ние си взимаме евтини вили в Северна Гърция. Обикновено ходим две три семейства. Важното е приятели да има. И море и спокойствие.
Обича и да ходи на тренировки.

приятели ама ваши или техни? Моите приятели на децата ми са им скучни.
Виж целия пост
# 9
Иначе и моята мрънка за всички видове неща, които й купувам. Взима го и се нацупва. Казвам и: Кажи, благодаря, мамо.
Пък после си ги носи. Или ги губи.

В нашите приятелски семейства има деца, с които тя е приятелка.
Виж целия пост
# 10
Дъщеря ми на 10 години обича да чете книги,но такива които сама си е избрала.
В училище е много е амбициозна и иска все  да е първа.Учи с желание засега.
Обича да рисува,да прави апликации,декупаж-купуваме и разни материали,ходи в една творческа работилница през лятото..
Обича да кара ролери ,тротинетка,колело.

Обожава животните -обича да язди и ходи на конна езда.
Анимал планет е любимият и тв канал.
Обича да излиза да играе с приятелите си , да ни идват на гости , да ходят на кино,да играят боулинг.
Обича да пътува-да ходи на лагер  на екскурзия ,на почивка.
На лагер още не сме я пускали сама,обикновено и аз ходя.
На екскурзии ходим семейно с приятели.
На почивка-почивката трябва да е активна,защото детето иска  разнообразие.Все иска да види нещо ново..
Обича да ходи на плаж.На басейн-не много.
Обича да се храним навън по заведения.
Капризна е и не яде всичко.Има претенции.
Интересува се от дрехи и обувки,иска сама да си ги избира.Но пък от друга страна си пази дрехите ,прибира си ги,не се цапа-няма скъсано,няма лекьосано.
Миналата година играеше повече на таблета.Сега го използва повече за чатене с приятелки и слушане на музика.Обича латино музика.

Виж целия пост
# 11
Явно е, че средата разваля. Ако си сред разглезени деца на богати родителите те интересува само харченето на пари и да купиш най-скъпото за да има с кво да се похвалиш. И го приемаш това за нормално щото всичките ти приятели са така. Парите развалят - факт.
Виж целия пост
# 12
Моите приятели на децата ми са им скучни.
Мисля, че това е нормално. Моята дъщеря е почти на 12. Обича наши приятели, които й обръщат внимание, играят си с нея и пр. Останалите ясно, че ще са скучни.
Любимото й е да се съберем за рождения й ден и да играем настолни игри, но да не си говорим помежду си за наши неща Simple Smile

Тя все още обича да ходи с нас по почивки. Всъщност само ѝ дай да стяга багажи и да прави планове за пътувания.
Все още не мрънка като обикаляме по забележителности, въпреки че  не винаги слуша с голям интерес за историята на съответното място.
Радва се на луксозни почивки, но определено не са ѝ топ приоритет.  Лятото ходи на един лагер, който за мен  беше мизерен като условия, но не се оплака, нито поиска да я вземем по-рано.
Обича да ходи на лагери, летни училища, плаж,  спа басейни,  планина, въпреки че там я юркаме с дълги планински преходи, ресторанти и др.
Ако я оставя обаче вкъщи, ще стои на телефона и компютъра дълго време. Затова съм сложила програма на телефона и след 1 час се забраняват забавните приложения. Така е принудена да си намери други занимания. Също не позволявам лягане с телефон и чат до полунощ.
Забравих да пиша, че мрази да подрежда и го прави след сто подканяния от моя страна. Изобщо домакинската работа не ѝ е силата и я върши с неудоволствие и скатаване, ако може.

Все още е малка и не знам как ще се развие по-нататък. Все пак интересите на 12г и 16г са различни, както и желанието да си на почивка с мама и тате Simple Smile
Помня, че в гимназията и аз обичах да ходя по кафета, дискотеки, да играя белот и бридж. Е, в училище никога не съм искала да бъда в масовката. Учех си здраво предметите, които ме интересуват, а останалите гледах така да ги завъртя, че да имам отлични оценки без много напън:)

Освен възпитанието вкъщи средата наистина е много важна. Не бих казала, че само парите развалят, а по-скоро отношението към тях, какво се коментира и на какво се държи вкъщи. Познавам състоятелни родители, чиито деца в никой случай не са  разглезени и не парадират.
Имаме и едни познати, чието дете е другата крайност.  Интересува се само от скъпи вещи, луксозни почивки и пр. Налага се от време на време да се виждаме и наскоро ме пита колко телевизора имаме вкъщи. Беше искрено изумен, че дъщеря ми няма тв в стаята. Коментира кое каква марка е, колко струва и т.н. точно по начина, по който го прави единият родител и голяма част от хората от средата, в която се движи семейството.

Виж целия пост
# 13
Ние в къщи не сме по марковите дрехи, техники и т.н. - скромни сме и не говорим за такива неща. Но средата им в училище е такава и поради това се интересуват. От тях научвам за новите модели телефони и всичко както и за цените им.
Виж целия пост
# 14
Все пак си мисля, че нещо остава в главите им. Просто сега са във възраст, в която се влияят много от връстниците си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия