Подправките...

  • 17 973
  • 256
Поогледах, но не видях подобна тема, а аз съм маниак на тема подправки. Имам вкъщи около 70 различни вида, и наутрални, и миксове разни-  цял един шкаф с шишенца, тубички, кутийки, пакетчета и прочие джаджи с най -различни подправки, и си ги и ползвам. Неподправена манджа (само сол и пипер не може!) не мога да търпя. В която и държава да съм, първо в магазинчета за подправки ще се набутам, и ми се майтапи Тийнейджърката после, че на някое летище най-вероятно е да ме арестуват заради прекалено многото малки пакетчета с неустановени прахообразни и тревни съдържания...Stuck Out Tongue Winking Eye
Та, кои подправки са ви любими? Без кои не можете хич? Има ли миксове, които според вас са особено сполучливи и откъде купувате обикновено подправки?

Разказвам накратко за най-новата си придобивка-на мен ми подариха една подправка от Афганистан. Състои се, доколкото успях на разваления си дáри (основния език в Афганистан) да се разбера с женицата- от сухи люти чушки, много ситно смлени орехи и много фино смлян кориандър. Невероятен вкус дава на манджите, и за първи път срещам такава комбинация! Особено яйца и пилешка кавърма ...няма такъв вкус! Не съм виждала тоя микс на друго място, бих искала като ми свърши сама да си смеся тези неща- вероятно обаче няма да е същото, както не е същото,когато се пробвам да смесвам съставките на нашенската трапезна чубрица...

Виж целия пост
# 1
Аз принципно не използвам и не понасям никакви подправки вкъщи,но се записвам да следя темата с интерес Simple Smile
Виж целия пост
# 2
и аз съм като теб!!! имам вече 2 шкафа с подправки  Crazy
все мъкна и влача нови...

любимата ми е една етиопска смеска, сега нямам време, че не помня името, ама съм я пускала тук де.
трябва да я потърся. уникална е...

ще пробвам аз и твоята афганистанска.

има един сос от орехи и сок от нар, орехите се запичат леко, после се варят в сока докато се редуцира. нещо уникално е... Crazy

също скоро четах, че в арменската кухня се ползва много смлян невен (цветчетата) като подправка. не съм пробвала, защото ми се развали мелачката, иначе съм си събрала невен. на месо го слагат.
Виж целия пост
# 3
Невен чувам наистина за пръв път... сос от орехи и нар също! Аз ползвам сироп от нар за салатки разни, но иначе не съм го ползвала в друга насока.. Май трябва да се пробвам!
Интересното е , че много не обичам пресен кориандър- имаше един бръмбар у нас, дето като го настъпиш малко намирисва... Извратения ми мозък свързва тази миризма с тази на пресния кориандър, ха питай защо, не знам! Ама е така! Но сух го обичам, а и в тази комбинация е наистина страхотно.

Етиопската подправка ме заинтригува. Снимай пакетче, ако успееш, или разкажи за съставките.. Simple Smile
Виж целия пост
# 4


Етиопската подправка ме заинтригува. Снимай пакетче, ако успееш, или разкажи за съставките.. Simple Smile

тя не е в пакетче, мокра е, сама си я правя, имам рецепта...
другата седмица, сега няма да мога  Whistling
berberi се казва...
Виж целия пост
# 5
Спокойно, като ти остане време,тогава.
От Българските подправки най-обичам чубрицата. И вече споменатата смесица на трапезна чубрица.
Особена подправка ми е смардалата, нея я ползвам много рядко, за диви меса.
Не знам на какво друго се слага...
Виж целия пост
# 6
Невен чувам наистина за пръв път... сос от орехи и нар също! Аз ползвам сироп от нар за салатки разни, но иначе не съм го ползвала в друга насока.. Май трябва да се пробвам!
Интересното е , че много не обичам пресен кориандър- имаше един бръмбар у нас, дето като го настъпиш малко намирисва... Извратения ми мозък свързва тази миризма с тази на пресния кориандър, ха питай защо, не знам! Ама е така! Но сух го обичам, а и в тази комбинация е наистина страхотно.

Етиопската подправка ме заинтригува. Снимай пакетче, ако успееш, или разкажи за съставките.. Simple Smile

Същата история. То не бръмбър,  ми тея гадните смръдливки, смърдулки, миризливки и 'нам си как ги наричат още. Пресният кориандър, точно на тях ми намирисва Simple Smile

Виж целия пост
# 7
Ястие без подправки - не се получава. У дома ползваме много неща. Като почнем от сандартните - черен/червен питер, чубрица, .. и тези които си отглеждаме - розмарин, мента, лющян,дребни много люти чушки.... Дават специфичен аромат и ястието има съвсем друг вкус. Много от българските подправки ги купуваме, защото няма как да ги отглеждаме в саксии. Чуждестранни подправки не купуваме, в смисъл екзотични. Нашенските са си най-добри според мен. Simple Smile
Виж целия пост
# 8

Не знам на какво друго се слага...

на варени яйца и картофи, на домати.
аз имах преди в градината и си правях сол, ама изчезна... newsm78
Виж целия пост
# 9
Много обичам подправки, но ползвани умерено, без да натъртват, а само да радват небцето.
Гледам си и саксии със свежи подправки - риган, джоджен, мента, копър, розмарин, дафинов лист, копър, магданоз, див лук, мащерка, люти чушлета и други, каквито открия в магазините.
И сухи харесвам. Особено розмарин, риган и чубрица. Самардалата ми е много приятна, както и майораната.
Преди няколко месеца си донесох от чужбина шафран. Канела и ванилия много обичам.
Вкъщи сами си правим песто и различни смески от плодов сок, различни балсамови оцети и подправки. Ползваме и различни видове ядкови масла.
Освен подправки, имаме слабост към различни семена и ядки, както и сушени плодове, които влизат в употреба и за готвене, и за салати.
От известно време експериментирам с използване на лавандула, но вкусът ме обърква все още.
Виж целия пост
# 10
И при мен няма манджа без подправка. Ползвам традиционните български, екзотичните не са ми по вкуса. Купувам си пресни, сушени или майка ми ми дава.
Виж целия пост
# 11
Особена подправка ми е смардалата, нея я ползвам много рядко, за диви меса.
Не знам на какво друго се слага...

Ползва се като шарена сол – да си поръсиш филийка с масло, варени яйца, особено върви със сварени дреболии.
Виж целия пост
# 12
Elizabeth, ХАха а аз си мислех че съм нещо не наред в сетивата... Simple Smile
Скрит текст:
Ние живеем в най-северната част на Германия, тук тия бубулечки ги няма , сигурно им е влажно и виреят в по сух климат. Та, мойта дъщеря не ги познава. И като бяхме в Испания и се ражождахме в едно поле, по едно време тя се разшава и заподскача, нещо я било налазило. Погледна крака си, точно тая смръдливка беше, докато реагорам да к.ажа "недееееей!" тя я смъкна с един замах от крака си и я настъпи в яда си... Та, после чак й обяснявах, но вече знае от опит да не ги мачка тия гадини- че платненките след това ги хвърлихме, след два пъти пране още намирисваха... )

Шафран имам, испански и арабски, но не съм ги ползвала и двата още, нови са ми.
Lan_7 a kакво е лющян?
А смардалата си е  билка, така ли? Аз защо все си мислех, че е някаква смес...ScreamЗаради специфичния й вкус я ям само аз, само като правих печеното от диво прасенце я плзвах там и добре ми се върза..
Виж целия пост
# 13
Самардалата е растение, което се смила на каша, смесва се със сол и така се суши.  Simple Smile

https://www.youtube.com/watch?v=zDciOmiqrHg
Виж целия пост
# 14
Лющян, девесил - все едно и също е. Незаменима подправка за рибена чорба и риба !
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия