Мариноване на сушени домати

  • 1 768
  • 9
Здравейте, проверих за подобна тема но не открих Преди известно време купих сушени домати с цел да ги мариновам. Сложих ги в буркан с зехтин и няколко склитки чесън и босилек, обаче вече повече от 2 седмици не омекват. Къде бъркам?
Виж целия пост
# 1
Ако доматите са доста сухи и твърди, няма да омекнат от зехтина.
Трябва да се сложат във вода и когато омекнат да се изцедят хубаво и тогава в зехтин.
Аз мариновам, но сушени от мене домати. Не ги изсушавам до твърдост, оставям леко сочни и мариновам. Стават изключително вкусни, най-харесвани са в предварително ароматизиран зехтин.
Виж целия пост
# 2
Нати, как сушиш доматите?
Виж целия пост
# 3
Много благодаря, ще пробвам първо да ги накисна и тогава да ги мариновам. А тези твърдите от бъркана с зехтин дали мога да им намеря приложение?
Виж целия пост
# 4
бърборанче, суша ги в сушилня за плодове и зеленчуци, есента, когато излязат доматите тип консерва, защото другите домати са много водни и не стават за сушене. Могат да се сушат и на фурна, 50 градуса.
По-малките разрязвам на две по дължина, по-големите на четири.
Както писах, оставям леко сочни. Мариновам в бурканчета, едните в хладилника, консумираме веднага - до месец. За по-дългосрочно съхранение кипвам за 5 минути, да се затвори капачката. Или както са сушени замразявам - за готвене, стават и за мариноване. Тази година предварително овкусих зехтина - в буркан с подправките на 50 градуса във фурната за час - час и половина.

villygdr, не се сещам освен да опиташ да направиш червено песто, или да ги извадиш, отмиеш малко от зехтина и да накиснеш във вода да омекнат. И после подсушени отвън, обратно в зехтина.
Виж целия пост
# 5
Когато се сушат на фурна,  колко време стоят в нея ? Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 6
Когато се сушат на фурна,  колко време стоят в нея ? Flowers Hibiscus

Само съм чела за сушене във фурна, аз суша в сушилня. Трябва да проверяваш, по-малките парчета изсъхват по-бързо и се вадят, другите остават, после готовите пак се вадят и така до последните. Времето зависи от много неща - колко вода има в самите домати, дали има във фурната вентилатор и колко силно духа. На мене в сушилнята ми стават за около 7-8 часа, но вентилаторите й са мощни.
За фурна с вентилатор може и да стане за 10-12 часа. Може и някъде в интернет да се намери информация.
Виж целия пост
# 7
В ястие, което се вари. Друг вариант е да ги извадите от зехтина, бланширате 3мин.във вряща вода, прецеждате и обратно в зехтина.

Много благодаря, ще пробвам първо да ги накисна и тогава да ги мариновам. А тези твърдите от бъркана с зехтин дали мога да им намеря приложение?
Виж целия пост
# 8
Как ги сушите със семките или изчистени? Какви подправки слагате?
Виж целия пост
# 9
Аз ги суша със семките, тези домати които купувам нямат много семки и затова не си играя да ги отстранявам, а и нямам време при огромното количество, което суша.
Подправки слагам в различни комбинации:
Чесън и босилек
Чесън и розмарин
Чесън и риган, понякога добавям и мащерка
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия