Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Любители на рози

  • 14 332
  • 377
# 360
Слушам. Ще е голямо приключение Simple Smile
Виж целия пост
# 361
Milita1, ще ти пиша на лично.
Виж целия пост
# 362


Виж целия пост
# 363
Здравейте, кога се подрязват розите и как. За първа година имам и нямам идея как да го направя.
Виж целия пост
# 364
Здравейте, кога се подрязват розите и как. За първа година имам и нямам идея как да го направя.

Прочете последните няколко страници,аз бях питала и ми дадоха полезни съвети. 😊
Виж целия пост
# 365
mimimibg, розите не се подрязват първата година!
Аз моите и втората не ги рязах.
Иначе основното рязане се извършва на пролет.

Вчера си нагледах последните розички на Фидус плант, които си купих от Бриколажа. Ами те вече се разлистили доста стабилно в това топло време. Надявам се да се развиват безпроблемно. Че толкова рано не съм садила на гол корен. Обикновено садя чак през ноември-декември и то си е съвсем гол корен наистина.

Мотивирала съм се много за пролетното рязане.
Най-старите ми рози са четири-годишни и повечето са катерачи. Съответно тях почти не съм ги рязала. На третата година пропуснах, защото не знаех кога трябва да ги подрежа, а тази година рязах малко, но ми беше жал и със сигурност е трябвало повече.

Моля ви за подсказка ЧХ как да ги режа. Някой ми каза, че е добре да ги оставя около 25 см. над земята. Така ли е наистина?

От катерливите най-много ми растат Уестърленда и Розариума.
Уестърленда вече отдавна надрастна оградата и може би трябва да се хвана да го хоризонтирам. Въпреки че там, от където го харесах, хората са го оставили да се вихри без да го хоризонтират и той си цъфти и расте отлично.
Дайте акъл какво да го направя?

Розариума реших, че на пролет ще го оформям без да ме е жал. През пролетта доста го орязах в основата, защото разперва едни дълги клони по самата трева. Е, пусна ги пак... Поне знам, че това е розата, която винаги е отрупана с цвят.
Виж целия пост
# 366
Здравейте,
можете ли да ме насочите къде мога да прочета със снимки или видео, как мога да си захвана рози от стари такива?
Отскоро имам къща с голям двор и искам да си захвана рози, а в градинката на блока имам доста засадени от мен рози, някои от които са уж хубави сортове, но там почти всички са на сянка и не виреят особено. Иска ми се вместо да давам отново пари за рози да опитам и да си захвана от тях за къщата. В  къщата има и оранжерия и бих могла за първата година направо там да ги сложа. Опитах се да прочета в нета, но нещо попадам на доста разнопосочна информация и най-вече само в тестов вид и наистина не мога да си представя колко да отрежа и съответно каква част да насадя в земята от стъблото.
Розите в градинката на блока, все още са доста зелени и някои цъфтят, не знам кога ще е удачен момента за този опит.
Виж целия пост
# 367
Aila, сега е моментът да се залагат резници. Избираш зряло стебло и го отрязваш на 4-5 пъпки. Подбираш място , което лятото да е сенчесто, Разкопаваш и добавяш 1/2 кофа пясък. Отново разкопаваш да се обърка пясъка и земята. Слагаш резника с 2-3 пъпки под земята и отгоре отрязана бутилка от мин.вода или друго с капачката нагоре. Поливаш хубаво и слагаш капачката. Аз ги залагах под една липа, по 3-4 резника под голяма бутилка от мин.вода. Ако е сухо , отварях капачката и поливах, дори при пръскане на градинските рози пръсках малко от препаратите и на тях. Около май отваряш капачката за няколко дни да поемат въздух и едва тогава махаш цялата бутилка. Важно е да са на сенчесто място лятото, защото много бързо изгарят на слънце. Ако тръгнат да цъфтят , режеш всяка пъпка и не допускаш цъфтеж. Чак следващата пролет/есен ги вадиш и засаждаш на постоянно място.
Грижата за вкореняващите резници си е както при останалите рози. Пръскане с препарати и поливане.
Утро, не съм съгласна, че розите не се режат първата година. Anyyyone показва прекрасно развити рози , садени тази година. Следващият месец трябва леко да ги ореже, за да не се пречупят от снега, а пролетта си искат основно рязане за оформяне на храста. Ако са някакви хилави храсти и няма какво да се реже, това е друго.
От ЧХ до ЧХ има голяма разлика. Розмари Харкнес при мен става по 2м. и я режа пролетта ниско на 2-4 пъпки. Болшой расте по-бавно и го режа на 7-10 пъпки. Трябва да си "усетиш" розите как се развиват и от там ще им хванеш рязането. 
Катерачките ги режа безмилостно, но и там си иска усет как растат. Тези с цвят на ЧХ ги оформям на повече пъпки. Другите с по-дребни цветове на по-малко пъпки. Те цъфтят повече и по-бързо правят вълни. По причина , че ЧХ цветовете са по-мудни на цвят ще махам Елфа , Ди Ди Бриджуотър и никога не съм проявявала интерес към Еден.
Виж целия пост
# 368

Утро, не съм съгласна, че розите не се режат първата година.

Хм... В розарския форум ми казаха това, когато аз насадих моите.
Според мен има резон.
Но както и да е.
Виж целия пост
# 369
Аз съм на мнението на Милита,а и понеже тя спомена моите рози,да кажа и аз. Имам няколко от април месец,две от тях станаха по над метър,няма как да не ги орежа. Едната обаче е много дребничка,за което подозирам къртичините,заради които корените й бяха във въздуха,но може и от сорта да е. Нея няма да я режа май изобщо,защото е около 50 см висока. Мисля,че няма правило,а си зависи от сорт,от начин на гледане и т.н. На усет ще го карам и аз,защото съм новак в тази област,но ще се справим. 🤗
Виж целия пост
# 370
Milita1 благодаря ти много за обяснението. Ще опитам, пък ако не стане догодина пак ще опитам Simple Smile

Може ли да споделите видовете рози, които са ви любими и смятате, че задължително ако има такава възможност трябва да присъстват в една градина?

Аз мисля, че имам във двора на блока следните от някои от които ще се опитам да си захвана :
Скрит текст:
Crown Princess Margareth, Munstead Wood ,  Charles Darwin, Susan Williams-Ellis, Eden Rose,
Pomponella , Super Trouper , Novalis , Heidi Klum Rose , Apricot Clementine , Golden Cover,
Amber Abundance , KOKO LOKO ,YESTERDAY,  HOT CHOCOLATE , FREDERIC MISTRAL ,
LARMIN=MINI LEONARDO DA VINCI  ,ABSOLUTELY FABULOUS , BLUE BOY ,LADY OF SHALLOT
THE FAIRY , SNOVIT , FLOWER POWER , ASPERIN ROSE ,  EASY COVER,BABY ROMANTICA , SOMMERWIND
Както писах обаче повечето хич не виреят, само някои, които имат поне малко слънце приличат на нещо.
Замислям се дали направо да не преместя част от самите рози? И за местене ли сега е подходящ сезон?
Лошото е че повечето дори не съм сигурна, коя - коя роза е. Добре виреят ако не се лъжа  една бяла много ароматна, помпонелата,  една лилава, една класическа розова флорубудна, както и едни със съвсем малки цветове. Другите особено остинките са толкова на сянка горките, че почти не цъфтят. Ще се опитам да си захвана от тези, които знам, че се справят и ми харесват пък следващите години ще го мисля.
Досега само се мъчехме и аз и розите във вътрешната градинка на блока, но мисля да се развихря сега когато вече имам място в двора на къщата Simple Smile Ще се наложи да прочета повечко обаче за розите.
Виж целия пост
# 371
Aila, защо просто не преместиш розите, които не виреят пред блока, в двора??? Ако са твоя собственост, разбира се.

Честно казано, аз изобщо нямам търпение да захващам роза от резник.
Но ако ти се занимава - както си решиш.

Много пъти съм казвала в темата, че Розариум Утерсен ми е най-любимата роза. Тя е като лавина от рози. Не съм виждала друга такава. Бих се радвала някой да ми подскаже за подобна!

Виж целия пост
# 372
Aila, защо просто не преместиш розите, които не виреят пред блока, в двора??? Ако са твоя собственост, разбира се.
Много пъти съм казвала в темата, че Розариум Утерсен ми е най-любимата роза. Тя е като лавина от рози. Не съм виждала друга такава. Бих се радвала някой да ми подскаже за подобна!
Защото все пак макар и аз да съм ги купувала не ги считам за лично мои. А и някои са вече на доста години, до тях има и други рози и храсти и не съм сигурна, че преместването ще се получи. Тези които обаче съвсем не виреят под дърветата мога и да опитам да ги преместя и без това там нищо не става от тях.
Мерси за препоръката за розата, сега ще потърся откъде може да се купи, както и колко голяма става и каква точно е Simple Smile. Ще се радвам и на други предложения Simple Smile
Виж целия пост
# 373
Aila, малко неприятно е положението, че си искала да създадеш цветна градинка и сега да си ги извадиш, но наистина розите, които не вървят ги премести в твоето дворче. Може да излезеш от ситуацията, като вземеш някоя хоста или друго сенчесто растение за замяна на розите.
И аз имам Розариум, но го държа на храст, а не катерач. Всеки с неговите си идеи Simple Smile Наистина е много хубава роза. Моите предпочитания са към розите на Tantau и между тях Meilland. Имам и от много други селекционери. Всички рози са красиви, всяка със своя характер. За мен вече са фаворити розите с плътни венчелистчета, незаивисимо от селекционера. По-назад в темата има снимки от розите ми.
Виж целия пост
# 374
Последен цвят от мен:

Не че нямат други пъпки,но едва ли ще успея да им се порадвам. В студа трудно се отварят.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия