Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Витамин В12 -тема 5

  • 22 202
  • 640
# 600
Здравейте момичета, аз съм с ИР, преди 1 година бях на Метфогама след това я спрях постепенно с надеждата че с диета ще се регулират нещата. Изследвах си миналият месец Б12  резултат 545 pg/ml при стойности 187-883 - латентен дефицит. Според ендокринолог - нищо. Реших на своя глава да взема Б12 от 1000 по 1 на ден (започнах приема след ПКК). След коментара по-горе забелязах че и при мен са ниски MCV и MCH, (личната каза че ПКК е наред и няма нужда да изследвам желязото). От 01.11 вземам пак Метформин 2*1 сутрин и вечер, Б12 го вземам на обяд с витамин Д, магнезий, омега 3 и витамин С. Предполагам не пречи някое от тези на усвояването на Б12 (освен метформин). Ще съм ви благодарна за мнение, защото според докторите все всичко е Ок
Благодаря предварително 🤗
 
Виж целия пост
# 601
Някой може ли да ми каже на колко pg/ml отговарят 102 pmol/l, че нещо различно ми го изкарват калкулаторите?
Виж целия пост
# 602
Здравейте мили дами! Ще  си пускам Б12 в понеделник и бях постнала в темата за Вит.Д симптомите ми,защото имам и нисък сравнително витамин Д 20.9нг от референтни стойности от 30 нагоре да е и се чудех дали тези симптоми може да се дължат на липса на вит.Б12 . Момичета оттам ме пратиха към тази темичка.
.   
 "Здравейте,аз съм на 28 години и  също съм с дефицит на витамин Д 21.9мг референтни стойности (>30мг ) Изписаха ми капките на Jamieson,но мисля да премина на Вигантол (едва ли има голямо значение освен в цената..) Искам да попитам мили дами има ли някой с такива симптоми поради липса на Витамин Д - много силна мускулна слабост (почти от всичко и за кратко физическо действие ми се уморяват,умаляват краката,ръцете, схващане на мускулите на рамената.. ужасно е почто нищо не мога да правя..Доктора ми мисли,че не е от Витамин Д, каза,че по-скоро е на психическа основа.. Имам изследвания ЯМР на цял гръбнак и глава,ацетилхолинови рецептори, електромиография на ръце и крака, изследване на хормони на щитовидна жлеза и всичко е наред.. Пия капките от 2 седмици, но нещата са същите . Изписала ми  е 8000UI на ден... Умалява ми /изморява се врата ми схващат се мускулите ми направо... Не знам вече какво да изследвам или какво да правя... Уж всичко е наред,а не мога нищо да правя..Някои от костите също ме болят при допир на рамото и върху единия прешлен на гърба имам болка, а на ЯМР нищо не показва... Но сякаш витами Дто ми не е толкова ниско за такива симптоми.Благодаря ви за отделеното внимание предваритено!" 
   Благодаря на всички отзовали се предварително! Хубав ден Ви желая!
Виж целия пост
# 603
Аз се чувстах подобно,не чак в толкова силна форма както при теб(болки в подбедрица,голяма умора,много сън, апатия и забравях).При мен е дефицит на Б12(186 по спомен),вит.Д ми е 14.5-6,ниско желязо,фолиева,магнезий,калции,натрий,хлориди,висок хомоцистеин.
След терапията се чувствам много по-добре.Взимам Б12,вит.Д,желязо с Б6 и Б12.
До колкото знам след няколко месеца ще ми включат и минералите.
Виж целия пост
# 604
Някой може ли да ми каже на колко pg/ml отговарят 102 pmol/l, че нещо различно ми го изкарват калкулаторите?

138 pg/ml - доста нисък резултат


Plamichka да съвсем възможно е провери се за дефицит  Peace . Умората е симптом и на дефицит и на Д , но ако има и двата дефицита и просто състоянието се влошава много. Желязото проверено ли е?
Виж целия пост
# 605
…………………..vici75 това са еритроцитите, освен тях сигурно и MCV И MCH са ниски, това сочи желязодефицитна анемия. Най-вероятно с лечението с В12 си смъкнала желязото.
И въобще за толкова дълго време дефицит не потърси ли причината - нещо не е наред в червата или мутация, или прием на лекарства пречещи усвояването (например тези за ИР)

Здравей, гледам че MCV И MCH са ми все още в граници. MCV 96,7 (82-99fL), MCH 32.6 (27-33 PG). Лекарства не съм вземала за нищо до сега. Мутация не знам как да диагностицирам. Живея в чужбина и тук така не те пращат на доктор за прясно и кисело. Стомах и дебело черво проверявам на всеки 5 години. Нямам глутенова непоносимост, нямам и бактерия hpylori или някакво заболяване там. Та просто не знам къде да търся проблема с тоя дефицит. ТАзи мутация не съм изследвала, но не знам как се казва изследването. Само знам че ям по 500гр месо на ден т.к. спртувам 4 дена седмично + всякакви други храни (без захар), които по принцип допринасят за добър Б12, но въпреки това съм с дефицит. ДОкторите не им пука особено, че да се задълбочат с мен толкова. Вчера ми пристигнаха суплементите и ги почнах. Не знам и кога да си повторя изследването - след 3 месеца, повече...?
Виж целия пост
# 606
Не е, ще проверявам и за него понеделнии... но съм много притеснена,ако не е от Б12 на какво може да се дължи това ужасяващо нещо. То мисля не останаха изследвания, които да си направя...
Виж целия пост
# 607
Е, няма такова чудо като моето. По 40 капки вигантол на седмица, а вит Д ми намалява.

Скрит текст:
Средата на август:
25-OH Vitamin D  -  9,85 ng/ml
Сега:
25-OH Vitamin D  -  9.45 ng/ml      Дефицит<10 ;
                                                                           Недостиг 10-30;
                                                                           Нормална референтна област 30-100;
                                                                           Интоксикация >100

По колко вигантол, аджеба, трябва да пия, за да компенсира слънцето?! По шишенце на седмица? Sad

Палмичка, като пускаш В 12, пускай и останалите накуп.
А разни микроелементи изследвала  ли си ? По едно време имаш жестоки непрекъснати крампи и ОПЛ каза, че е липса на магнезий, даде ми магне В6 и се се оправиха.

ПС
Попаднах на В12, аденозилкобаламин и смесена + метил-
https://vitarama.bg/shop/bg/p/adeno-b12-60-tables - аденозил
https://vitarama.bg/shop/bg/p/b12-active-1000-60-tablete - аденозил 20% + метилкобаламин 80%.
Би трябвало да са добри.
Виж целия пост
# 608
Здравейте отново!
Много благодаря на всички за отговорите на въпрос, който имах скоро, с което много ми помогнахте. Сега бих искала отново да попитам нещо, ако някой знае, ще съм благодарна да ми каже. Преди няколко страници се спомена за сиропа Билкова кръв. Дозировката за възрастни е 2 пъти по 10 мл  поне 30 минути преди хранене. Според вас дали може храненето след приема му да е след повече време -1.30-2 часа? И дали е задължително след това непременно да има хранене? Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 609
Diorela пробвай да смениш Вигантола с нещо друго. При някои хора се качва по-бавно, при възпаление в организма той отива за борба с него, причини много.
Виж целия пост
# 610
Мибобо, явно пак ще се ходи до ендокринолога... Че и калцият ми е висок, а имат връзка. Май няма да стане само с със смяна на вигантола.

bebeshok0326, колко ти е Хци? Вземай мерки да го понижаваш!

Цитат
Нямам глутенова непоносимост, нямам и бактерия hpylori или някакво заболяване там. Та просто не знам къде да търся проблема с тоя дефицит. ТАзи мутация не съм изследвала, но не знам как се казва изследването.

vici75, мутацията е MTHFR, обикновено в ген С677Т. У нас се прави в пакет за тромбофилия. Но тя се отразява повече в неусвояването на В9.
А атрофичен гастрит? Той също препятства усвояването? Също някои лекарства. Виж няколко поста по-напред, в статията на проф. Кирилов , в скрития текст сложих доста информация ( един голям пост). Лекарства също могат да пречат - за киселини, например.
При другата мутация - CBS, хомоцистеинът е много висок, докато при MTHFR е ниска до средна степен хиперхомоцистеинемията.

Цитат
Една от причините за хиперхомоцистеинемия е вроденият дефицит на  ключовите метаболитни ензими на Хци  - cystathionine-β-synthase (CBS) и  methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR)
Виж целия пост
# 611
Е, няма такова чудо като моето. По 40 капки вигантол на седмица, а вит Д ми намалява.

Скрит текст:
Средата на август:
25-OH Vitamin D  -  9,85 ng/ml
Сега:
25-OH Vitamin D  -  9.45 ng/ml      Дефицит<10 ;
                                                                           Недостиг 10-30;
                                                                           Нормална референтна област 30-100;
                                                                           Интоксикация >100

По колко вигантол, аджеба, трябва да пия, за да компенсира слънцето?! По шишенце на седмица? Sad

Палмичка, като пускаш В 12, пускай и останалите накуп.
А разни микроелементи изследвала  ли си ? По едно време имаш жестоки непрекъснати крампи и ОПЛ каза, че е липса на магнезий, даде ми магне В6 и се се оправиха.

ПС
Попаднах на В12, аденозилкобаламин и смесена + метил-
https://vitarama.bg/shop/bg/p/adeno-b12-60-tables - аденозил
https://vitarama.bg/shop/bg/p/b12-active-1000-60-tablete - аденозил 20% + метилкобаламин 80%.
Би трябвало да са добри.

   Пусках магнезий на минимума е в референтните стойности, но взимам от 2 седмици заедно с Вит.Д.. Хемоглобина ми е добре също.
Виж целия пост
# 612
..............
vici75, мутацията е MTHFR, обикновено в ген С677Т. У нас се прави в пакет за тромбофилия. Но тя се отразява повече в неусвояването на В9.
А атрофичен гастрит? Той също препятства усвояването? Също някои лекарства. Виж няколко поста по-напред, в статията на проф. Кирилов , в скрития текст сложих доста информация ( един голям пост). Лекарства също могат да пречат - за киселини, например.
При другата мутация - CBS, хомоцистеинът е много висок, докато при MTHFR е ниска до средна степен хиперхомоцистеинемията.

Цитат
Една от причините за хиперхомоцистеинемия е вроденият дефицит на  ключовите метаболитни ензими на Хци  - cystathionine-β-synthase (CBS) и  methylenetetrahydrofolate reductase (MTHFR)

DiorelaFlowers Hibiscus, благодаря за подробния отговор. Тук никой няма да ме прати на подобно изследване. Освен някой ден като се прибера да си го правя. Нямам и гастрит. И лекарства не пия никакви, нито съм пила напред в годините за нещо. Аз всъщност след инжекциите бях доста време без дефицит - 3-4 години. Но тази година за пръв път пак се получи, но го очаквах. Иначе оплаквания нямам никакви. И енергия си имам, не се измарям физически, тренирам доста силово. По 2 ч. на ден 4 пъти седмично. Но като знам, че бях с дефицит преди години си проверявам Б12 всяка година.
Виж целия пост
# 613
vici75, и в Бг инцидентно пращат на такова генетично изследване.  Предимно при аборти. Мене само 1 съдов ме засили след операцията да го направя, другите считаха, че няма смисъл. Изследването на витамините и генетичното не се поемат от НЗОК, скъпи са за бг условия  и заплати, плащаш си ги. Т.е. можеш и сама да си ги назначиш тези изследвания. Май доста хора ги правят, като четат тук. И е добре да се пусне не само В12, а и В9, В6, Д и хомоцистеин поне в началото, за да се разбере какво е положението. А после, ако няма проблеми, може само В9 и В12 да се следят.

Радвам се, че съм помогнала.

ДОПЪЛНЕНИЕ:
Момичета, попаднах на една статия, която ми се струва доста важна:

Подходи за допълване при MTHFR, включително правилния тип B12
https://methylatedvitamins.wordpress.com/2019/05/08/%d0%bf%d0%be … 0%b5%d0%bb%d0%bd/

В нея има таблица, според която формата на В12 - метил-, хидрокси-, аденозилкобаламин, зависи от други 2 гена, които не зная дори дали се изследват у нас - генът COMT  ( Катехол- О- метилтрансфераза , един от няколко ензими, които разграждат катехоламините (като допамин , епинефрин и норепинефрин )  и генът VDR Taq ( Рецептор на витамин D (VDR) медииращ активността на Vit-D (Taq-I и Apa-I)

В този блог има доста интересни статии по темата. Прочетете ги.
Виж целия пост
# 614
Diorela 15.1 при граници 5-12
На дъщеря ми беше 16.7
Взела съм мерки и 2те с дъщеря ми се следим стриктно при Кадъм
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия