Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кредитна карта – има ли смисъл?

  • 1 988
  • 24
Здравейте,

Интересуваме има ли смисъл да се взима кредитна карта и да се ползва без да имам нужда от нея.

ситуацията е следната
на 24/26 години сме и чакаме дете в момента
искаме да си вземем по-голямо жилище и ще имаме нужда от ипотечен кредит
и двамата се осигуряваме на максималният доход от няколко години насам без прекъсване
никога не сме имали кредити, бързи кредити, бавни кредити и кавито и да било кредити

Имаме приблизително 70% от сумата за имота който искаме, но пак ще ни трябват поне 50% финансиране от страна на банка

по-точният въпрос е има ли смисъл да си вземем кредитна карта която да използваме за натрупване на някаква кредитна история
ще получим ли по-добри условия от банка с оглед на това че ползваме кредити и си плащаме редовно
Виж целия пост
# 1
Не, няма да получите по-добри условия, ако имате карта предварително. Но най-вероятно ще ви издадат от банката, при подписването на договора.
Виж целия пост
# 2
Да, по всяка вероятност ще ви я издадат, това не значи, че сте длъжни да я ползвате, но пък в някои случаи е удобна, да речем, ако пътувате в чужбина, по- лесно е да се разплатиш с картата, където може, вместо да сменяш валута. Отделно парите в картата, са пари на банката и са по- добре застраховани от парите в портфейла ти, ако имаш злощастието да те оберат, примерно.
Виж целия пост
# 3
КК няма особена тежест при проследяване на кредитната история, доколкото може да се използва като разплащателен инструмент и да не е свързана с реално погасяване на кредит.
Основното, което ще се инетересува бъдещата кредитираща банка, е месечния ви доход, как се доказва и дали можете да прехвърлите получаването на заплатите при тях.
Виж целия пост
# 4
Кредитната карта е най-голямата глупост, която човек може да си причини.
Обикновено условията им са унищожителни.

Изобщо не е необходимо да си имал кредитна карта, за да изтеглиш кредит.
Друг е въпроса, че самите служители имат цел да накарат колкото се може повече потребители да си направят кредитни карти. После те получават бонуси, а ти - лихви.

Преди години си бяхме направили кредитна карта, без да ни е необходима. Платихме с нея един скъп фотоапарат - ей така да я използваме. И няма да ви кажа как с години хем внасяш, хем задължението ти остава непогасено, начисляват се лихви. Беше голям омагьосан кръг. Непрекъснато излизаха някакви такси за обслужване и за не знам какво. Накрая я закрихме. Картата ни беше към ОББ.

За пари под ръка - горещо препоръчвам овърдрафт. Лихвите са малки, а с постъпване на заплатата задължението се погасява ежемесечно. Т.е. никога не дължиш повече от месец.
Виж целия пост
# 5
Първо, дали дължиш повече от месец, зависи изцяло от размера на овърдрафта. Ако той е в размер на две заплати и се наложи да го изтеглиш целия, няма как да не дължиш повече от месец.
И второ, лихвите по овърдрафта изобщо не са ниски. Напротив. Ако заплатата покрива размера на задължението, по-добре е да се ползва кредитна карта, а не овърдрафт. Защото кредитната карта има гратисен период. Така, ако със заплатата се покрие задължението, натрупано през месеца, няма да се дължи никаква лихва.

И трето, кредитната карта е глупост само за този, който не знае как се борави с нея. Кредитната карта е за краткосрочно финансиране. До продължителността на гратисния период. Това не е кредит, да си купиш нещо голямо и после да го изплащаш на месечни вноски. Това е инструмент за точно определени потребности. За друго и по-големи покупки, има потребителски кредити.

А овърдрафта е най-неизгодното решение и за мен точно той е най-лошото нещо, което можеш да си причиниш. Той трябва да е почти последен вариант. След другите кредитни банкови продукти и преди бързите кредити.
Виж целия пост
# 6
Кредитната карта изобщо не е глупост. Ако имаш финансова култура ще излезеш и на плюс с такава карта. Това не е карта да си купиш нещо на изплащане и да вкарвал там по 20 лв след това.
С оувърдрафт ми е да се закопаеш много лошо.
Виж целия пост
# 7
Проблемът с кредитните карти е че хората които не знаят как да работят с тях са се закопали. После влизат във форумите и навсякъде раздухват колко неизгодно е да имаш кредитна карта и тея които нямат също прочитат за това и се отказват. после се нахакват с бързи кредити и овърдрафти и затъват още.
Аз взех кредитна карта в момента в който ми мина изпитателния срок по трудовия договор. Идеята ми първо беше да имам кредитна история за когато ми се наложи. Тъй като това си излиза в кредитния регистър че имаш кредиитен инстрмент и си го управляваш успешно.
Лимита винаги ми е бил 1.5х от нетния приход +-. Нещо като ограничение в краен случай въпреки че ми предлагаха няколко пъти 10к лимит, но е абсурдно висок .. може би при пътуване в чужбина би бил от полза Simple Smile
Всичко го погасявам в последния ден от гратисния период. Когато лимита не стигне до последния ден на гратисния период вкарвам някакви суми колкото да стигне .. когато купувах уреди за апартамента се наложи няколко пъти.
Идеята на кредитната карта според мен е да е финансов буфер между дните с приходи и дните с разходи тоест имаш достъп до пари винаги . Допълнително при измама .. фактически банката губи пари, които ще оспориш да не връщаш. При дебитна карта .. измамника взема твоите пари веднага и ти остава да спориш с банката да ти ги върне. Разликата е малка но съществена.
Виж целия пост
# 8
Кредитната карта е за много богати хора, на които им трябват много пари за кратък период от време. За обикновените хора са неизгодни.
В случая с необходимост от 50% от средствата за закупуване на апартамент най-изгодното е ипотечен кредит с гаранция закупения имот.
Виж целия пост
# 9
Точно обратното. Кредитната карта е когато ти трябват малки суми, но регулярно. От средата на месеца до заплата например.
Естествено, че жилище не се финансира с кредитна карта. Изобщо няма кредитна карта с такъв лимит, че да финансиращ половин жилище с нея.
Виж целия пост
# 10
Кредитната карта изобщо не е за хора, на които им трябват пари, за да вържат края до заплата. Ама супер много бъркате, явно и затова масово хората се страхуват от такива карти и затъва в някакви безумни дългове.
Кредитната карта е разкошен платежен инструмент, който дава доста предимства, стига да имаш финансова култура.
Виж целия пост
# 11
Интересно кой е тогава удачния инструмент за финансиране на подобни нужди?

Не разбирам защо, като чуете кредитна карта и си предсравяте някакви катаклизмични задлъжнявания. Моята например е с лимит от 1000 лева. Как точно да "затъна в безумни дългове"?
Дори и човек да няма трезва преценка при задаването на лимита, за кредитна карта се прави същото проучване, като за всеки друг кредитен продукт. Та дори и да искаш, при заплата от 500 лв. никоя банка няма да ти даде 5-10 000 лв. лимит.

Напротив, кредитните карти са чудесен инструмент най-малкото защото са банков продукт и лихвата, макар и висока, е по-ниска от бързите кредити. Има и гратисен период, който обичайно е 45 дни. Т.е. може и две заплати да получиш и да погасиш всичко дължимо, докато изобщо дойде време за каквито и да е лихви.

И в действителност, за краткосрочни малки нужди, няма по-изгоден вариант от тях. А че се изисква финансова дисциплина, то това важи за всичко. Не само за кредитните карти. И потребителски кредит да изтеглиш, пак трябва дисциплина, за да го връщаш. Защото ако при кредитната карта закъснееш, просто имаш лихва. Ако при кредита закъснееш, освен наказателна лихва, кредита  става предсрочно изискуем, плюс че се вписва като просрочен. И става много неприятно.


Виж целия пост
# 12
Аз не искам да навлизам в излишни спорове, защото виждам, че гигантската машина на заблудата е проработила и в българското общество.
Искам да ви дам пример за използване на кредит, без да уточняваме какъв тип е: Попадам на имот с много изгодна цена, напр. познат продава цех за месо, защото е закъсал с парите. Пазарната цена на имота е 250 000, а той го продава за 230 000. В същото време цените на имотите се покачват закономерно. Аз очаквам около 100 000 след 1 година (от сделка например), но сега ги нямам в наличност. Банката с охота би ми отпуснала 100 000, защото има достъп до информацията от всичките ми банкови транзакции (не питайте как) и вижда, че съм платежоспособен. И така вземам кредит на 15% годишна лихва и някакави такси.
Ако сметнем добре, за една година аз ще задлъжнея към кредита с 15 000, но купувам имота на цена с 20 000 по-малко. Аз още с вземане на кредита печеля 5 000. Минава 1 година, получавам очакваните пари, разпалщам се с банката, но цената на имота за това време се е повишила на 270 000. И така аз печеля още 20 000, или общо 25 000. В случая на тези суми печалбата е съизмерима със задължението към банката, но представете си ако става въпрос за милиони. Тогава банковите задължения спадат към графа "нищожни". Ето защо кредитите са с голяма лихва. Получават се бързо и дават възможност за големи печалби на правилните хора.
За банкерите обикновените хора, които вземат парички от тях за да покрият мизерните си жизнени нужди са буквално "измет" и пълнеж на основната дейност. Никой не създава продукти за такива хора, а само леко адаптира наличните продукти, а това от своя страна води до създаване на едно измамно чувство за значимост у някои от нас.
И не се вслушвайте в съветите на Пена, която е касиерка в банката, защото за банкера Пена е само обслужващ персонал от оная група хора в предходния абзац, на който дори не знае името.
Виж целия пост
# 13
Много се разводни темата, но държа да отбележа че кредитните карти си имат и cash back не е голям но при основен платежен инструмент за ежедневни нужди е напълно възможно cash back-а да покрие годишната такса. При мен почти се получаваше докато не го намалиха на 0.5% и в комбинация с допълнителната карта за жената вече не. Все пак още се намират и такива с 1%.
И това което фактически исках да контрирам е .. ако си човек който има много пари защо да не си изтеглиш един потребителски кредит и да си покриеш източената кредитна карта вместо да плащаш 18% лихва дори за кратък период.
Примерно ПИБ може да си кандидатстваш за потребителски кредит онлайн и да спестиш 25 лв за кандидатстване .. това ти намаля ГПР-то , след което лихвата е 5.25% на годишна база а не 18% и няма такса за предсрочно погасяване тоест пускаш го за година връщаш го след 4 месеца и заради разликата в лихвите ти е по-изгодно. Кредитната карта я ползваш за да си свършиш работата а преди края на гратисния период вече си осигурил потребителски кредит който е по-евтин за да погасиш източената карта. Фактически най-много едно разкарвавне до банката да имаш за да се оформят документите но най-вероятно ще си струва (мисля че пилотна сега са пуснали подписване на документите през мобилното приложение тоест и без ходене до банката в близкото бъдеще). Особено ако имаш ипотека вече би трябвало да имаш изградена комуникация с кредитния инспектор по ипотеката и нещата се движат още по-бързо. В малките градове може би е още по-лесно .. бях истински учуден че 11 месеца след стартиране на ипотеката отидох в банката да искам справка за лихвите за данъчното облекчение по ипотеката и кредитния инспектор ме помнеше до доколкова че не се наложи нищо да му казвам или давам, а просто каза че ще се обади когато е готова и подпечатана да я взема. Grinning
Виж целия пост
# 14
Потребителските кредити са изгодни, но имат ограничение на сумата, напр. в ПИБ е до 50 000 ако не се лъжа, т.е. не бих могъл да си купя цех или цял бизнес.
Ако трябва да сме точни, при големите кредити лихвата се договаря и съвсем не е 15 или 18%, но да не разводняваме наистина.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия