Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Протестите срещу проект на Стратегия за детето /2019-2030 г./

  • 127 324
  • 6 862
# 6 315
Всички тия обучения имат един елемент детето да се превърне в нещо като предател, да свикне с идеята да докладва "нередности". Обаче дали ще докладва наистина сериозните случаи, защото там колкото и да си обучаван, има все още срам и блокаж - или ще докладва и споделя някакви дивотии...

Какъв ужас, че детето ще се превърне в ''предател'' и ще съобщи за родители, треньори, съученици или други, които го подлагат на сексуален тормоз. Я, да си търпи и да си трайка като едно лоялно, любящо и послушно дете.
Виж целия пост
# 6 316
А като го караш да рисува пенис и вулва и да целува, ще съобщи за сексуален тормоз?! Извратена логика. Това само с грантове не се постига, трябва да си природно сбъркан.
Виж целия пост
# 6 317
Освен думите на майка, чието дете не е участвало в програмата, никъде другаде не се споменава за тия дейности, Ели. Не виждам смисъл да коментирам и приемам насериозно недоказани твърдения на човек, който има интерес от самореклама.
Виж целия пост
# 6 318
Никой не знае какво се върти в главата на едно дете и за какво ще съобщи и какво ще скрие въпреки тренингите.

Въпросът е откъде и защо идва тоя тормоз и защо справянето с него започва от детския вариант на "#MeToo". И защо няма система от следене и маркери, с които примерно да се обезкуражават потенциални хищници.

Иначе понякога и да се оплачеш...ей на, Кобе Браянт изнасилил една жена, ама - последствия нула, изключая кофти карма. Но иначе откъм закон и общество - нула последствия, пак си беше звезда и не само, не смеят да го закачат, щото е със специален цвят.
Виж целия пост
# 6 319
Какъв ужас, че детето ще се превърне в ''предател'' и ще съобщи за родители, треньори, съученици или други, които го подлагат на сексуален тормоз. Я, да си търпи и да си трайка като едно лоялно, любящо и послушно дете.

А-ха, доносници им трябват. Точно по норвежки. Бащата на Цветелина (бог да го прости) за какво го арестуваха? Хайде няма нужда и тук да почнем да арестуваме баби и дядовци седнали на пейка покрай градина или училище...

Или да прибираме деца по криминален начин, посред нощите, по тъпи поводи, както един скорошен случай с американско семейство.

Така и не казахте, като каква точно се изявявате из темата? С големи деца расли извън България и неживееща тук?
Виж целия пост
# 6 320
И никъде няма мнение на присъствало дете или на родителя му. Засега само фондацията се изказа. И директорката, която не е присъствала. А класната се покри, надявам се да се е засрамила от това, което се е случило с мълчаливото и одобрение.
Виж целия пост
# 6 321
Като спомена metoo, тия актриси, които съобщиха за Уейнстейн, и те големи ''предателки'', нали? Той хляб им дава, те го портят, че ги изнасилвал.
Точно децата са най-уязвими и невидими жертви и точно децата трябва да се научат да казват, когато нещо такова им се случва. Това не са нови феномени, но фокусът върху тях и как да се научат децата да ги разпознават и предотвратяват, е относително нов.

Какво следене и какви маркери имаш предвид? Обществото на Оруел ли или вградени чипове? 

Ели, ти не гледа ли репортажа по Нова? Там беше мнението на поне една майка на присъствало дете. И на русата госпожа, чието дете не е присъствало, но пък тя държеше да направи самореклама на ''проекта'' си.
Виж целия пост
# 6 322
Фенрис, пак говориш за изключенията като за правило, Все едно поне в 50% от семействата има сексуално насилие над децата им. И как 4 г. дете ще разпознае адекватно кое докосване е порочно. Като му бършеш дупето или го къпеш - то може да реши, че си извратен. Според мен по-лошо е да се насажда параноя в децата. Казват, че деца подложени на реално насилие дават индикации, разпознаваеми за педагози и психолози. Да разпитат тактично такива деца. Но да ги обучават да докладват, че са насилвани, ми се вижда прекалено. Има толкова деца с развинтена фантазия , които си разказват измислени истории, че и вярват в тях. Това беше някакъв синдром , който се изживява по-нататък. Тези обучения са си реална сугестия за такива деца.
  Това е брутална намеса в семействата. Оправдана е навярно в много редки случаи и параноясва цялото поколение , заради извращения в единици.А има методики да се разпознае насилваното дете - реално, а не въображаемо насилвано.
  Възпитанието в доносничество явно е необходимо.
Виж целия пост
# 6 323
И какво каза тази майка - тя наясно ли е какво точно е станало вътре?
Всички изведнъж нямали нищо против...кое? И те не знаят....
Виж целия пост
# 6 324
Не че нещо, но ако имаш съмнения, че някой ще ти побара детето, то да го обучаваш после да си каже е направо абсурдно. По-скоро трябва да има система за следене за хищници и да се гледат възрастните - да не остават насаме с деца. Именно, и чипове ще носят, ако трябва, и камери ще има. То вече има камери де.

Интересно защо в градини и училища все отказват да бъдат следени. А трябва. Ако си възрастен, работещ с деца - всичко под лупа, вкл. електроника. Скоро и гривна с телеметрия. Да се знае какви ги вършиш.

Иначе да чакаш детето да му навредят и да си каже - това значи, че детето не е опазено адекватно.

Та така, където има деца - прозорци, прозрачни стени, камери, чипове и следене. По-добре електрониката да докладва, отколкото децата.

Иначе аз като ученичка съм си казвала, че примерно ме закачат момчета, но възрастните не са реагирали супер драматично. Що? Ми щото айде да си кажем честно, да те цомбят в шести клас не е точно душеубийствено сексуално посегателство. Тъпо е, но не ти убива душата. Не е същото като драма от сексуален хищник, или компулсивен промискуитет заради депресия или други проблеми.

Големият проблем са възрастните, не децата. И да, много съм ЗА камери и следене при работа с деца. Винаги, по всяко време, плюс проверки какъв си в личния си живот.
Виж целия пост
# 6 325
Ананас, вие определяте изключенията като правило. Тъпо е да ми присписвате ваши тълкувания, които не съответстват с написаното от мен.

https://www.mediapool.bg/uchilishtnata-programa-sreshtu-seksualnoto-nasilie-v-pernik-vse-pak-shte-prodalzhi-news303501.html


Ето тук е обяснено за неразбралите в темата.
Виж целия пост
# 6 326
Мамасита, т.нар. цомбене си е чисто сексуално насилие. Това, че възрастните са го подминали не го прави по-малко насилие. Не зная какво убива и какво не убива, но е сексуално насилие. В момента ти реагираш също като възрастните, към които си се обърнала - с пренебрежение, макар вече за поне трети път да го споменаваш по някакви поводи, явно не ти е било много приятно. Лично аз, ако разбера за такава случка в семейството си, няма да махна с ръка как нямало да убие душата и не било кой знае какво.
На практика момичетата биват обекти на сексуално насилие и по културни признаци са принуждавани да търпят, защото възрастните подминават или не го смятат за нещо сериозно това. Момичетата търпят от връстници, от всеки смотаняк, който реши, че има право да ги притиска, после и от мъжете си.  За момчетата изобщо се мълчи, може би защото тях не ги цомбят момичетата.
Виж целия пост
# 6 327
Добре, Сирена, как точно ще разпознаеш хищника преди първото му залавяне? Твоите предложения да не са в посока едни екстремни мерки, които една организация в САЩ беше предложила преди години от типа, че на всички мъже трябва да се гледа като на потенциали хищници, изнасилвачи и че не трябва да остават насаме с деца? Ако мислите ти са в посока мисленето на онази организация, то много ми е интересно как тези мерки ще се издържат от законова гледна точка. Бащата да не остава насаме с децата си? Чичото, дядото, треньорите под вечен надзор? Иначе ме изненадва последния ти пост. Не очаквах такова крайно мислене точно от теб.

Какво значи цомбене? Май този феномен ме е подминал.
Виж целия пост
# 6 328
При моето дете няма как лелки да влязат в час...спокойна съм. Споделя ми и разбера ли, ще им стъжня живота и битието на всички от класната нагоре...само да посмеят.

Та засега ви оставям...
Лелки от НПО - НЕ сте добре дошли и при моето дете няма да стъпите. Търсете си други балами...
Виж целия пост
# 6 329
Всичко е насилие, но всичко е в контекст. Като тийнка съм се чувствала много по-омърсена примерно от подмятане от някакъв дърт козел, отколкото да писна заради цомбене. Не е приятно, но както казах - не е и чак душеубийствено.

Не бих подминала тия неща, може да се говори, но не мога да го приравня с други видове насилие. За мен решението за момичешко спокойствие е разделяне на училищата на мъжки и женски.

Да, мисля, че всеки мъж, работещ с деца, следва да се следи превантивно като хищник. Особено треньорите. То имаше и скандал с американския отбор гимнастички. Говоря за мъже, които не са роднини. И мисля, че да те погледне мазно треньор или да те опипа е около милион пъти по-гадно от това някое момче от класа да се закача.

То и дърпането на плитки е насилие, при това сексуално, ама си мисля, че дори малко момиче може да постави нещата в перспектива.

Пак липсва здрав разум, пак проблемът се решава на грешното ниво.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия