Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите любими торти – глазури, покрития и фигурки за тях – 139

  • 13 157
  • 332
# 300
Стих се!   Flutter  Симона, може би тортата не е постояла малко навън, за да се поотпусне от студа, и затова така си реагирала на масления крем. Когато вдигне малко градус, става по-вкусно.

Светле, фонданът ми е вкусен само с една определена торта, която става малко горчива (тъмен ганаш, а аз мразя горчиво). Тогава изяждам и част от покритието.
При всички други случаи си го обелвам старателно преди консумация.

Но фонданът е незаменимо изразно средство и на него може да се гледа като на една много красива и луксозна опаковка. Също така, изолира.
А и има хора, които си го ядат с удоволствие. Дето е думата, от ръцете им дърпам чинийката, но не пускат, преди да приключат и с последната трошичка фондан   Mr. Green
Виж целия пост
# 301
Здравейте, момичета!
Да се включа пак с една тортичка.
Поръчана в последния момент, направена за общо 6 часа.
Най-различната торта из между всички,които съм правила до сега. 😁
Скрит текст:

Здравейте! Хайде пак от мен днешната тортичка за едно малко слънчице,  което става на 2.
 
Скрит текст:
Виж целия пост
# 302
Нелка определенно много красиви стават тортите с фондан и много труд и работа отнемат ,цяло изкуство си е  да се направи една красива торта с фондан .Много красиви стават и cupcakes с фондан и бисквитките ,но не мога да ги ям .Това е прекалено много захар за мене също така и украсени бисквити с icing ... Искам да направя ,децата ще се радват,но като знам какво съдържание на захар е се отказвам,затова предпочитам другите кремчета както и масления крем .Тортата с фондан е по-добрият вариант поне ядем вътре тортата а ако направя бисквитки или cupcake то не остана нищо за ядене Joy

Аз се чудя каква е разликата между фондан и gumpaste ? Моулдове които се пълнят с кое от двете е по-добре да се пълнят ? Аз имам само такива които режат фондан и после се лепят на тортата ,но се чудя дали да си взема и от другият вид.
Виж целия пост
# 303
Ивелина, много ти благодаря за коригирания пост по-горе.  bouquet
Но забележката ми беше единствено за „онази“ торта.
А другата, със сладкия розов мечо, нека да си стои открита, да ѝ се радва всеки.  Simple Smile

Светле, голям смях с всичко онова, което в крайна сметка не става за ядене.  Joy И то си е точно така, де. Аз съм се изхитрявала да пека бисквитки със съвсем минимално количество захар, за да може после  да стават за хапване заедно с украсата от айсинг.
Но истината е, че онези, които съм рисувала и шприцовала с часове, обикновено така са си оставали непобутнати и са били преди всичко обекти на мастер клас и/или на курсове.

Разликата между фондан и гъмпейст е следната: фонданът съдържа някои различни съставки, които правят така, че той остава мек, пластичен, лесен за разточване, след което и за дооформяне върху самата торта. С “ютийката“ можеш да разгладиш някои дребни неравности, както и да оформиш остър ръб и т.н.
От него не можеш да направиш сложни и фини триизмерни елементи, които да изсъхнат изцяло така, че да стоят свободно без да се деформират. (Ех, може, но биха трябвали месеци време за това.)

Гъмпейст или цветна паста води името си тъкмо от „гумата“, която тя съдържа. Karboksymetyl-cellulose e модифицирана растителна целулоза, общо позната ни под имената CMC и Tylose. Този прах прави захарната паста еластична, тя може да се тегли и да се разточва точно до прозрачно, като дори тогава не се къса и може да бъде извивана и оформяна според онова, което желаем да постигнем. Изделия от гъмпейст съхнат относително бързо и задържат добре придадената им форма. Най-подходяща е за създаване именно на цветя и за някои елементи по фигурки, примерно облекло/детайли от него.

За основните части на фигурите е най-удачно да се ползва паста за моделиране.

Към обикновен фондан също можеш да добавиш СМС пудра и тогава той до голяма степен добива качествата на гъмпейст.
Ако решиш да експериментираш, внимавай с количеството и работи поетапно, защото СМС пудрата, добавена към захарното тесто, има нужда от известно време за да развие докрай действието си. Ако поставиш твърде много, ще получиш една корава, цепеща се и неподатлива на оформяне паста.
 Hug
Виж целия пост
# 304
О, разговорът ви ме наведе на една мисЛА.
Ако правите бисквитки и после сложите фондан, с какво го рисувате? С какви бои? Това е единствената украса, която бих могла да направя, защото мога да рисувам малко, но не и да 3д-моделирам.

И една история по този повод, на който му се чете.

Скрит текст:
На седмата ни годишнина, с моя приятел сме от малко над година вече студенти в Германия. Минали са първите месеци с (тогава за нас) големи разходи по студентското жилище, работим нещо и аз решавам, че ще му отпусна края и купувам май за пръв път фондан за торта, голямо количество, за голяма торта. Направих тортата, облякох със супер кьопаво фонданово покритие и отгоре още помня, че си бях купила една течна боя от България, сууупер неподходяща за рисуване, но там боядисва нещо и с една клечка за зъби (т.е. повечко отидоха) рисувах 7 малки комиксчета с моменти от 7-те ни години заедно. Heart Eyes

Хубави четки бяха скъпи, нямаше как и това да купувам. После с нож! рязах мънички сърчица от розов фондан (червеният беше доста по-скъп тогава Wink ) и слагах по тортата.

Досещате се вече, че тортата външно за нищо не ставаше, въпреки цялото ми четене месеци преди това, но като се сетя, още ми е мил спомен. 😃

Виж целия пост
# 305
Хриси!!!  Grinning Hug
Много забавно, давай и други истории, ако има.
Аз си мисля, че всеки може да обогати темата с нещо подобно, защото то няма как да се родим научени, все трябва да се почне отнякъде.
Аз в началото се тровех с марципан Close, защото това беше единственото, което имаше в магазина. Аххх, ако ви липсва лепило, купете си марципан и няма да сбъркате. Mr. Green

Колкото до боичките, можеш да си ползваш кажи-речи всичко, което ти попадне подръка.
И гелови, и бои на прах.
За илюстрация давам едни малки елементи, които правих, до които съм поставила и двата вида ползвани бои.
В моя случай те са от определена марка, но ти можеш да ползваш онова, с което разполагаш.

Разреждам геловите с вода (вечният спор дали да е вода или спирт). Но за метализираните бои на прах - само водка или чист спирт, по-добре лягат на повърхността тогава.
Непременно си вземи парче фондан до теб, на което да пробваш в процеса на работа.

И, не на последно място, да ни зарадваш с резултата когато му дойде времето!  Hug

Виж целия пост
# 306
Нелка благодаря ти много HeartПравилно ли съм разбрала ,фондана е подходящ за покриване на тортата а гъмпейст за изработване на прецизни фигури и украсата  им ?Не можах да разбера  основни лесни фигурки с какво е по-добре да се правят ?Ти си написала за основни части на фигури се ползва паста за моделиране ,гъмпейст ли имаш предвид ? Не можах да разбера извинявай за невежеството ми .

Хрисимного ме разсмя ,и аз имах подобни изпълнения ,преди няколко години взех да правя  първата си торта за ММ за рожденият му ден. Първо блата не се изпече в средата,наложи се да го доизпичам а в ъглите взе да изгаря .После залях тортата с разтопен шоколад ,в който не сложих сметана а само си разтопих шоколада ,тортата стана супер твърда едва я ядохме Joy.Следващата торта трябваше ММ да прави дрипинга ,че на мене не ми се получаваше ,чак гледа клипове как става това чудо и накрая изля цялата смес върху тортата и всичко така хубаво се стече ,че направо в чудо се видяхме ,обаче тортата беше изядена с удоволствие Joy

Да ви попитам за dripping cake ,колко см форма за кекс ползвате ?тъй като четох тука ,че трябва тортата да е по-високичка
Виж целия пост
# 307
swetla99, аз също питах това за dripping cake и ми дадоха идея да направя вита торта, за да е по-висока.

nelka.nelka, с интерес следя всичките ти обяснения и съвети. Много подробно описваш всичко и е много полезно.

След десетина дни ще ви покажа каква торта съм успяла да сътворя. Наближава рождения ден!
Засега продължавам да ви следя и да си набелязвам идеи.
Виж целия пост
# 308
swetla99, аз също питах това за dripping cake и ми дадоха идея да направя вита торта, за да е по-висока.

nelka.nelka, с интерес следя всичките ти обяснения и съвети. Много подробно описваш всичко и е много полезно.

След десетина дни ще ви покажа каква торта съм успяла да сътворя. Наближава рождения ден!
Засега продължавам да ви следя и да си набелязвам идеи.

utro77 да видях го поста ,но на мене ми се иска да е обикновена торта затова питам по принцип каква форма е за предпочитане .Успех с тортата Cake
Виж целия пост
# 309
Размерът на тортата нали е според това каква бройка парчета търсиш. Поне аз от това се ръководя и според това, което ми трябва ползвам съответната форма. Най-често правя торти 20см в диаметър, високи около 10см.

И да не е празен поста, показвам последната торта, има още доста какво да се желае с измазването и другите неща, ама като за аматьор бива Simple Smile


Скрит текст:
Виж целия пост
# 310
scyeмного хубава торта  Ами аз правя обикновенно в 20 см форма,но не съм я мерила дали става 10 см висока тортата
Виж целия пост
# 311
Светле, долу-горе правилно си разбрала за пастите. С изключение на това, че гъмпейст се ползва за прецизни фигурки. Не за фигурки, ползва се само за  детайли по тях. А той сам по себе си е наистина гумен и с него трудно би оформила фигурка. Особено е дразнещо за моделиране на лице, защото правейки различни форми, те подире ти се заличават от самосебе си.  Rolling Eyes При това говоря за гъмпейст, съчетан с друг вид маса.

Заб.: Има все пак разни видове гъмпейст, които се различават по свойствата си. Някои са особено еластични, други не притежават разтегливост, но въпреки това могат да се ползват за целта (цветя).

Под паста за моделиране имах предвид такава, която е създадено точно за тази цел. За мен особено добра е моделпастата на Сарачино (Saracino). Лесна за работа, даваща гладък, красив резултат.
На мен лично тя ми е твърде мека, винаги добавям допълнително нещо, с което да я направя по-корава, но това не променя положителните ѝ качества.

Вън от нея, ползвам домашно приготвени смески  Grinning Където съчетавам точно гъмпейст с най-проста желатинова паста. За неопитна ръка обаче такава паста би била предизвикателство  Confused На мен ми отне време да си създам начин и темпо на работа с тези материали.

Мило Утро, благодаря ти много за коментара, „обратната връзка“ е безценна!  Hug
Успех, спорна работа, пълна с удоволствие.

Scrye, я каква хубава гладка и равна торта!  bouquet И идеята добре се вижда, зарадвала си със сигурност един добър кулинар.  chef

Светле, смях с шоколадовата ти торта  Joy
Колкото до тази, за която сега питаш, дойдоха предложения за по-голяма височина, единствено заради това, че на едни 15 см можеш по-свободно да си поиграеш с дриповете  Party  Докато на 8см те ще ти се получат по-късички, но всичко останало си е еднакво.

Ивелина, нали няма да ни забравиш?  Hug
Виж целия пост
# 312
Нелка още веднъж благодаря ти много за безценните съвети Heart

Забравила съм какво количество приблизително е  необходимо за да се облече една торта с фондан с диаметър 20 см ,нали ви бях казала ,че не съм по фондановите торти ,но сега поръчах 1 кг зелен фондан на Renshaw и чудя дали не взех много .Нещо ми се върти в главата около 800 грама .Направо незнам каква ще я надробя Close ,но е важно детето да остане доволно ...
Виж целия пост
# 313
СветлеHeart Eyes много е фонданът, ще ти остане поне половината (зависи от височината, де). Ама поне ще си работиш без притеснения.
Остатъка можеш да замразиш до някое следващо събитие.
Виж целия пост
# 314
Здравейте! Съвсем скоро ще споделя с  вас цели 3 торти, които ми предстои да направя.
А, да ви попитам как съхранявате останал разопакован фондан?
Увит в стреч фолио в шкаф добре ли е, или трябва да се замрази?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия