Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дете отказва да ака

  • 2 710
  • 44
Здравейте, от няколко дни прочетох доста по темата, но реших да споделя проблема и ако може, да получа съвети от хора, минали през това. Детето ми е на 2 години и 7 месеца. От скоро махнах памперса, като той сам прояви това желание. Пишкането стана от раз. Да се е напишал един-два пъти. Казва си всеки път. За акото обаче не стана така, но искам да кажа, че не съм го насилвала изобщо да върши това. Смятах, че е редно да изчакам и да бъда търпелива. В началото той акаше в гащите (както в памперса), без да му прави впечтление, въпреки че знае, че е с гащи, а не с памперс. И изведнъж просто започна да стиска акото и да казва, че няма да ака. Така последните дни прави следното: както си играе, му се доаква и започва едно лудо стискане, мрънкане и рев. Минава време, пак същото, докато накрая не се изака с голям рев. В началото, когато това стана, реших, че е свързано с памперса, въпреки че не съм го махнала насила, а по негово желание и когато виждах, че му се ака, слагах памперс. Но въпреки това той не искаше да ака. Вече много взех да се притеснявам, особено след като прочетох, че при доста деца е минало доста време (месеци, година и повече) докато отшуми и се чудя как да процедирам. Последните дни е акал всеки ден, но с много уговорки, много рев и стискане, докато накрая просто не може да издържи да стиска. Най-много е правил пауза от 2 дни, което на мен ми се стори като 2 седмици. А до преди това не е имало такъв проблем. Хапва добре, гледам да приема течности, за плодовете е на периоди, сега се инати и не яде толкова.
Пропуснах да кажа, че говори и когато му се доака и го питам защо се стиска, казва няма да правя ако. Предположение ми е , че може при някое изхождане да го е заболяло, но няма как да съм сигурна. Иначе акото не е твърдо, но ме притеснява, че ако вземе да пропуска дни, ще стане един кръговрат.
Ще се радвам да получа някакви съвети.
Виж целия пост
# 1
Първо, не е добре да пропусне ден и да не ака. За да върнеш ритъма, ползвай Мелилакс за деца за 3-4 дни.

След това имай предвид, че има един период на "запек на тригодишните", в който по принцип си стискат - дали е заради градина, от заиграване, от променен режим. Следи го, ще се подобри с времето.

Трето, фибри от рода на житни трици всъщност НЕ работят и могат да утежнят проблема и да докарат по-сериозен запек, ако пропусне 1-2 дни. Течностите също НЕ помагат на перисталтиката - те се абсорбират в стомаха за 15 мин. и се изпикават, не стигат до червата всички.

Четвърто, психолози съветват да измислите "приказка за акото", да му измислите име и изобщо да казвате какво става в коремчето. Перисталтиката не се подобрява само механично, а има и психо-соматичен елемент и при децата говоренето за процеса понякога помага. Някакъв лек режим и ритуал, но без принуда, би бил добре. Примерно след хранене, преди баня - когато е най-вероятно да изпитва нужда.

Ми това е, търпение и говорене, в краен случай - таблет и телефон с клипчета за  задържане на вниманието, а защо не и тематични за тоалетно трениране с някакви животинки.
Виж целия пост
# 2
Със сина ни минахме през подобен етап. Нито Лактулоза /сироп/ помогна, нито Мелилакса /микроклизми/. Бяхме се побъркали. Имаше периоди да не ходи по голяма нужда и седмица. Какво ли не пробвахме - обяснения, с добро, с лишения, на психолог ходихме. Заключението - психологически запек. И възрастни имали подобен проблем. Казва че иска до тоалетната, сяда на гърнето и почва да трепери от стискане... Направо побеснявах... Само който не го е изпитал, не знае какво е. Опитай да не се фокусираш много върху това. Детето вижда, че по този начин привлича внимание и го използва. Трябва да имате голямо търпение. Буквално е игра на нерви! Но първо отидете на лекар, за да изключите физиологичен проблем.
Успех!!!
Виж целия пост
# 3
При едното ми дете беше така. Акаше в гащите до 4-5 год възраст.  ooooh! От както се е родил има запек, който борим непрекъснато, с възрастта доста се подобри, но като по-малък е имало периоди 1 седмица да не ходи. След много борба, консултации и пробване на какво ли не, установиха, че е от повишена тревожност. Така че първото, което трябва да пребориш е запекът, ако го има. Там вариантите са много и е индивидуално при вас кое ще действа. И второ - да намалиш тревожността на детето. Може да е свързано с отделяне, с тръгване на градина и с още много неща. Но не се фиксирай върху проблема, не го фиксирай и него, осигури му максимално спокойствие.
Виж целия пост
# 4
Бяхме на 100% същите. Стигнахме до там, че не искаше нито в гащите, нито на памперс, гърне или тоалетна. Ревеше (по-скоро квичеше, сякаш го колят), трепереше и т.н. Стискаше до последно. Накрая единственото, което помогна, беше подкупът. Ако се изакаше, дори и малко, му давах шоколад и вафла (във възможно най-мини вариантите им). 2 седмици беше зора и накрая си вършеше работата даже и без да иска награда, но подскачах като маймуна да казвам "браво". Звучи нелепо, но само това помогна. Той си мислеше, че искам да му открадна акото и докато се разберем... ooooh! Накрая (понеже реши, че гърнето е по-хубаво), му разрешавах да пусне казанчето, докато изхвърляме "съкровището" и даже му казваше "чао" Laughing
После свикна на тоалетната и сега, когато трябва да събираме материал за чревни изследвания и го връщах на гърнето, започва да реве че "акото щяло да падне на земята"  ooooh! Добре че няма всеки ден изследвания, защото щях да полудея...
Виж целия пост
# 5
А педиатърът какво ви съветва?
Виж целия пост
# 6
На тоалетна или на гърне се опитвате? Може да изпитва страх. Преди много години при моята дъщеря проблемът се оправи с покупка на гърне-кола. От тоалетната определено се страхуваше, а за обикновеното гърне не знам каква беше причината. Но колата толкова ѝ хареса, че да имаше как все на нея щеше да седи.
Виж целия пост
# 7
Благодаря ви за съветите.
Все още не съм се консултирала с педиатъра.
Иначе махайки памперса му обясних, че там се пиша и ака. Засега той не сяда и пиша само прав. Затова акането не го е правил там, а в гащите. По-горе бях писала, че не съм го насилвала да сяда, щом не иска. Не съм му се карала и затова ми е трудно да установя причината. Последно ака вчера вечерта и предполагам, че днес може и да пропусне. Ще видим.
Четейки, доста майки са се сблъсквали с този проблем и явно е решението е много индивидуално. Засега не му говоря за това. Гледам да не му насочвам вниманието, единствено когато видя, че му се ходи, му обяднявам спокойно, че няма нищо страшно и не е хубаво да се стиска. Това с подкупите го пробвах, засега без резултат. Може би ще изчакам още малко и ще направя консултация с лекар.
Виж целия пост
# 8
С това се боря от почти две години, на 3.3 е сега. Някъде преди 2 започна да се контролира успешно и да стиска брутално много. От 2.5 е без памперс, с пишкането никакъв проблем, а с акането имаше напредът страхотен - започна да се отпуска и да ака в гърнето. Не се е нааквал в гащите преди това, и с памперс и с гащи си стискаше. Бяхме при проф. Бранков, изписа терапия, която обаче имаше временен ефект и всичко отново. На моменти ака през ден, което е супер, на моменти стиска по 5 дни.
В момента пак е в "стискаща" фаза.
Според Бранков при моят е на психическа основа и трябва децата да се научат на режим, чисто физиологично да се оттренира организма, че в толкова и толкова часа се изхожда. По негов съвет опитахме да създадем режима сутрин, но се оказа, че на моето му е по-лесно привечер и сега така го правим. Но реши ли да стиска - и свещичка успява да пребори. Гърчи се, гъне се, но не пуска. И ни подкуп, ни дявол помагат, ако е в тая фаза.
Виж целия пост
# 9
Ех, върнахте ме  7 години назад, минах през това с малката ни дъщеря. Тръгна на ясла на 1.6 и там имаше страхотни лели, вместо да я държат с памперса, предложиха да го махнем, а ние вкъщи вече имахме напредък.
Бързи свикна, но в един момент с акането стигнахме до подобно стискане, слагах памперса и стоеше права, гушната в мен и явно вече като нямаше накъде, припотена и ревяща свършваше работата.
Аз обаче съм убедена, че проблема е бил някъде в яслата, чувала съм лели да се карат на децата когато акат и масово децата гледат да не акат там, стискат и след това ги боли, резултата е отказ да акат и въпросния проблем.
Та с много гушкане и говорене, явно цикъла се нормализира да е само вечер и видя, че не я боли и отмина, но около 2-4 месеца май продължи при нея.
Виж целия пост
# 10
При моето е от преди яслата, там и той отказва, ама и вкъщи не ще. Даже няколко пъти са го слагали на гърне ако някой друг ака, с надежда да се поддаде, ама не щял (те с в течение с драмата и го усещат като стиска). В добрите периоди обаче се случва и навън да пожелае. Винаги имам торбичка и в някой храст като куче, ака и изхвърлям. То такова щастие изпуска ли се...
Виж целия пост
# 11
Слагаш го на гърнето или тоалетната(ако имаш седалка за деца) и седи там, докато не се изсере. Щом го свърши играе и получава награда, нещо което обича и му е приятно. Ще поциври малко, може и да не ака от първия ден, да си стиска и 3 дена да държи само своя си инат ще измъчи. Дечицата са най-големите актьори. Звуча малко крайно, но ще има ефект.
Виж целия пост
# 12
Слагаш го на гърнето или тоалетната(ако имаш седалка за деца) и седи там, докато не се изсере. Щом го свърши играе и получава награда, нещо което обича и му е приятно. Ще поциври малко, може и да не ака от първия ден, да си стиска и 3 дена да държи само своя си инат ще измъчи. Дечицата са най-големите актьори. Звуча малко крайно, но ще има ефект.

При моето това доведе до още по-настойчив отказ от изхождане.
Виж целия пост
# 13
Слагаш го на гърнето или тоалетната(ако имаш седалка за деца) и седи там, докато не се изсере. Щом го свърши играе и получава награда, нещо което обича и му е приятно. Ще поциври малко, може и да не ака от първия ден, да си стиска и 3 дена да държи само своя си инат ще измъчи. Дечицата са най-големите актьори. Звуча малко крайно, но ще има ефект.
Аз не мога да го задържа за секунда седнал, какво остава да го държа насила докато не свърши работата. Не смятам, че този метод е подходящ в нашия случай.
Виж целия пост
# 14
Може да се опитатете с подкупи. Седи си там и получава награди. Ако го натискате да седи там със сила, най-вероятно вие ще се стресирате и измъчите. Може би малко количество слабително ще ви свърши работа?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия