Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Децата и самостоятелността

  • 4 872
  • 150
# 45
Ако имат интернет и тв, хич не се побъркват от скука Simple Smile

Няма ли вариант за по-късно ходене в занималнята? Иначе ако е за ранно будене и аз не бих го причинила.
Аз тръгвам в 9 от нас за работа, мога да поема да я водя вместо мъжа ми, който сега я води. Тоест, ще става в 8:30. Пак е рано, за мен поне. Ваканциите спях до 10+, а уикендите и досега спя до 10-11, стига да не пътуваме някъде.

Не я заключваме, не смея. Ако стане нещо, трябва да има начин да се изнесе. Не излиза навън, вярвам й.
Виж целия пост
# 46
Ако е близо, може да ходи сама като стане.
Виж целия пост
# 47

От друга страна, какъвто и да е характерът на детето, ако обстоятелствата наложат едно или друго, то се приспособява. В смисъл и да не е самостоятелно, ако се налага да се оправя само, няма избор.
Да, това имах предвид.
Виж целия пост
# 48
А когато ги оставяте сами, заключвате ли ги ? А, ако не - как сте сигурни, че няма да хукнат по улиците ...
Задължително заключвам и нейният ключ е точно до вратата или я карам тя да заключи след като изляза.
Абсурд да оставя дете отключено вкъщи.
Навремето нашите не заключваха, защото прабаба ми си беше по цял ден вкъщи. Влязъл някакъв крадец, говорил с нея, огледал цялата къща, окрал каквото могъл и си тръгнал.
Кражбата не е толкова важна, но не се знае на какъв изрод може да попадне човек.

По темата на тази възраст сме я оставяли от време на време по 2-3-4 часа с телефон винаги и я проверявах през определено време. За цял ден ми се струва много.
Виж целия пост
# 49
Ще следя темата с интерес. Моят син е на 8 г. /1 за 2 клас ще е лятото/, но не смея да го оставям сам. Ще ходи лятото на лагер и занималня.
Виж целия пост
# 50
Пускала съм и аз подобна тема когато малката беше на 9 г.Grinning Определено на тази възраст им е рано за самостоятелност. Скучаят,тъгуват за мама, донякъде се чувстват изоставени. Имам предвид да стоят цял ден сами, иначе няколко часа не са проблем.
Моите стоят съвсем сами около 12 годишни. Това през деня, вечер само веднъж сме ги оставяли за два часа да идем на театър.
Ох, децата хубаво пораснаха, сега проблем е кучето...Че то хич не може да стои само повече от 4-5 часа.
Виж целия пост
# 51
Моята дъщеря е на 7 години, досега сме я оставяли сама за по няколко часа. Лятната ваканция е много дълга и не знам как ще е. Ще я гледат малко бабите, после ние като сме в отпуск. Лятната занималня също е вариант за известно време. Но ще  има и дни, в които ще е сама, няма начин, това са 3 месеца и половина....Притесненията ми са основно свързани с многото часове пред телефон/компютър и недостатъчно хранене (злояда е)
Виж целия пост
# 52
Моята дъщеря е на 7 години, досега сме я оставяли сама за по няколко часа. Лятната ваканция е много дълга и не знам как ще е. Ще я гледат малко бабите, после ние като сме в отпуск. Лятната занималня също е вариант за известно време. Но ще  има и дни, в които ще е сама, няма начин, това са 3 месеца и половина....Притесненията ми са основно свързани с многото часове пред телефон/компютър и недостатъчно хранене (злояда е)
Напълно сама ли, по цял ден?
Виж целия пост
# 53
Много се надявам  да не се наложи, но не го изключвам. Лятната занималня в нашето училище ще е само през юни.
Виж целия пост
# 54
Синът ми е на 8, първи за втори клас ще е лятото. Тази година ще ползваме известно време занималня, баби и дядовци, малко в София, малко в Бургас. От догодина обаче смятам да започна да го оставям сам, т.е., живот и здраве, на 9 години. Проблемът е висенето на компютъра и на телефизора. За храненето, ще се храни, въпросът е какво ще яде. Надявам се да го обуча до тогава да може да си стопли сам яденето без да направи беля. За сега го оставям за по час-два сам, винаги заключен отвън, но е опасно за по-дълго време и ще го карам той да се заключва. Страхлив е и силно се надявам, като има свободата да не излиза на вън без да ме уведоми. Защото живеем на метри от плажа, което за лятото е мноооого плашещо.
Виж целия пост
# 55
Преди осем години бях изправена пред същата дилема. Девойката сама вкъщи не и се стоеше, и занималните и бяха втръснали..../ на мен също/, но пък навън, с приятели и харесваше.
Околоблоковото ни пространство е доста облагородено - детска площадка, стрийт фитнес площадка, пейки, магазинче, винаги има хора. С две приятелчета така изкараха лятото. При лошо време се приютяваха вкъщи, според настроението им си "готвеха" и се занимаваха с нещо.
Проблеми никакви нямах с тях!
Не бяха и съвсем без контрол, да уточня. Майката на едно от децата работи отсреща и ги наглеждаше навън, аз също бях с много свободно време. Така изкараха и следващото лято, само компанията се увеличи и им разширихме границите. Неразделни приятели са и до днес!
Виж целия пост
# 56
Не бих оставила 8 годишния си син и 10 годишната си дъщеря сами. Рано им е още и не са готови за тази крачка. Когато почувствам, че са готови ще започна да ги приучавам на самостоятелност. Сега, обаче не.
Виж целия пост
# 57
Таис, аз го оставям малкия сам, той също е на 8. Обаче за 2-3, 4 часа макс. Мъчно му става. Започва да ми звъни.
И моят виси много на компа.
И яде много. В това отношение се оправя - бърка в хладилника, топли в мв, реже и т.н.
Виж целия пост
# 58
Аз оставям дъщеря си сама за по 1-3-4 часа от 9 годишна. Винаги е заедно с кучето, на което всъщност имам повече доверие. Знам, че е отговорна и никога няма да направи поразия, да си навреди или да излезе навън. Веднъж се хранила в кухнята и забравила телефона на масата. Отишла да играе на компютъра, а аз се бях побъркала да звъня. Няма да ви казвам как съм минала 30 км с колата докато се прибера, като сън ми е. От тогава знае, че много се шашкам ако не ми вдигне и е отговорна.
Ако оставяте детето само, винаги е добре да има по един съсед, на когото можете да звъннете за проверка. В моя случай това не работи.
Оставянето на две деца сами у дома е сложно. Аз и брат ми много се биехме, а са ни оставяли от 1-2 клас. Съседите ни разтърваваха редовно и ако не бяха те.. незнам! Един път дори бяхме напълнили надуваем басейн в средата на хола, друг път колелета карахме из стаите. Със сегашните технологии децата май не се сещат да правят подобни пакости.
Виж целия пост
# 59
Само като идея, ако имате добра интернет връзка, може да пуснете скайп на видео преди да излезете и така реално имате връзка с детето, докато си играе в същата стая. Издържа до около час. После май трябва пак да се набере.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия