Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как се справяте с интригантите?

  • 2 301
  • 31
Здравейте на  всички,
Не знам дали това е подходящата под-група за темата, ако не е - моля да бъде преместена.
Ако има друга такава, и не съм я намерила - извинявам се

На въпроса:
Как се справяте с интригантите? Най-вече на работа, но може и в лични отношения.

Питам, тъй като аз съм много откровен и прям човек. Дори и да се опитам да премълча, на лицето ми се изписва какво мисля. И със съжаление установявам, че с такива хора това е губещ начин на действие. Все го изкарват, че те не са виновни, ти си ги нападнал, ти си търсиш поводи за скарване и какво ли още не..

Ще се радвам да споделите мнения, а още по-добре опит - конкретни примери на действие в конкретни ситуации
Виж целия пост
# 1
По възможност ги игнорирам.
Ако не може, само служебен разговор.
Виж целия пост
# 2
Интригантите си ги пускам покрай ушите. Същото се отнася и за хората, които се считат за откровени и прями и много държат да кажат на глас какво мислят. В офисна среда това невинаги е приемливо и допустимо и понякога води до излишни разпри.
Виж целия пост
# 3
За работа ли става дума или за ситуация в личния живот?
Виж целия пост
# 4
Защо трябва да се справям с интригантите?
Няма как да ги променя или превъзпитам.
Затова ги игнорирам, не обръщам внимание.
И в работата, и в личния живот - ограничавам контакти с подобни, говоря с тях само ако се налага.
Виж целия пост
# 5
HighSpeed ,За в работа в случая:
На мен една такава ми е подчинена. Аз съм й супервайзер. Но до сега не съм била в това точно положение. Т.е. като колежки от други отдели, съм ги избягвала. Но сега трябва да работя с нея, над главата й, почти всеки ден.
И виждам, че предава изключително изкривена информация и на мен, и на другите колеги. Затова не мога просто да я игнорирам.
Виж целия пост
# 6
Щом е за работа, може да се определи като некомпетентност. Докладваш на твоето ръководство. Ако е в изпитателен срок, може да я махнат.
Виж целия пост
# 7
За работа - директно изясняване.
В личния живот - забавлява ме..)
Виж целия пост
# 8
За работа - директно изясняване.
В личния живот - забавлява ме..)

Не става. Говорим за 22 годишна, която се изживява като Dramma Queen. А ако я хванеш на тясно се почва едно - ма аз щото си имам проблемии.. мън мън мън
А аз, когато реша да изяснявам такива неща, както казах - съм директна. Понякога явно и рязка, като ми свърши търпението. И така по-скоро си спечелвам враг и номера
Виж целия пост
# 9
Кажи ѝ, че ако продължава, ще я преместиш в друг отдел. За саботаж. Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Обясни й, че проблемите в личния живот не би трябвало да дават отражение на работата й. И ако това продължава, ще има преки последици за нея. Би трябвало да вдене.
Виж целия пост
# 11
Де да можех. Не зависи от мен обаче, а и нямаме опция с кого да я сменим. Няма желаещи
Виж целия пост
# 12
А каква всъщност е ситуацията? Тя не се справя с работата, ти й го казваш в прав текст, а след това тя те топи пред по-висшестоящи или какво? Обучена ли е достатъчно, конкретни грешки ли посочваш, към другите имаш ли критики?
Виж целия пост
# 13
Милинка,
Тя е..тип човек, който постоянно иска някакво внимание. Съсредоточава се в това, вместо в работата и в резултат не предава вярна информация. Не задава въпроси, а ако ти й зададеш дори си измисля отговора.
Слагам конкретна ситуация в скрит текст:
Скрит текст:
Една от другите колежки приключва смяна и предава, че има инцидент с някаква отворена бутилка в една стая. При което въпросната си украсила, че е потвърдено - бутилката не е от мини бара. И ние цял ден си играем на детективи - търсим записи кой е влизал в стаята и какво ли не. А реално не е имало причина.
Други случки - цял ден работим заедно, двете. Стават някакви неща, някой от тях записваме за следващата смяна. Аз тръгвам по-рано. Идва следващ колега, пита я даден проблем дали е разрешен, какво е станало, и тя ''не знам, Лучия не ми каза''.
''това да го отметна ли като готово'' - ''Ми, тя, Лучия не ми е казала и аз не съм го отбелязала" и т.н. А цял ден сме заедно и знае какво се е случвало.

Вчера звънях на една колежка, телефонът изключен. Звъннах на шефката да питам какво да правим при липсващ отчет. И после въпросната 22 г. звъннала на дадената колежка и й наговорила какво ли не - как съм казала, че тя нищо не е свършила, че нищо не може, не разбира и т.н.. И второто момиче ми звъни - направо  гласът й трепереше от нерви..

И постоянно настройва някого срещу някого друг. Целия климат влошава.
Очаквам и до по-горни шефове да стигне. Като нищо следващ път ще каже на тях, че аз нещо не съм й предала, и те ще повярват. И ще излезе мой пропуск, без да е така. Просто госпожичката си мие ръцете, както й е удобно. Те и личните й проблеми са просто извинение. Няма такива, или не и сериозни.
Виж целия пост
# 14
Доколкото разбирам, предавате отчета към следащата смяна писмено. Пишете вътре по-пълна информация, за да не разследвате после какво се е случило. Ако аз работя и някой до мен паралелно работи неговото си, дори и да съм в стаята физически, няма да внимавам какво се случва при колегата. Та в този ред на мисли разбирам, че не е могла да каже какво е станало. Ако нещо искате да се знае от другите и да няма свободни интерпретации, пишете по-подробно. Въпрос на правила и организация е. Ако ти си супервайзор, изискай го от хората под теб.
Личните проблеми са лични, важно е какво остава писмено.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия