Нежните ръце на мама са в състояние да сътворят чудо – едно леко тяхно докосване може да успокои неутешимо плачещото бебе. Допирът до меката му кожа е най-простичкият начин то да почувства, че е в безопасност, че е обкръжено с любов и грижа.

Безспорен факт е, че новороденото, което преди това се е намирало в гостоприемна среда, сега е подложено на въздействието на много външни дразнители. А ласките на мама му връщат усещането за комфорт и го уверяват, че светът е дружелюбен, затова първите леки поглаждания могат да започнат още през втората седмица след раждането му.

Целебното въздействие на масажа е известно от най-древни времена. Съвременната медицина поддържа мнението, че той укрепва ставите и мускулите, подобрява състоянието на кожата, нормализира работата на незрялата храносмилателна система и подпомага емоционалното общуване. За самите майки също е важно да предадат нежността и любовта си на новороденото. Според изследвания тези, които редовно масажират бебетата си, се чувстват значително по-добре в емоционално отношение.

Професионалният масаж не се посреща особено радушно от новородените за разлика от маминия, който, макар и неумел в началото, става все по-уверен – всичко е въпрос на практика. Достатъчно е да се вслушате в майчиния си инстинкт и да се доверите на ръцете си. Помнете, че целта е да осъществите контакт, а не да прилагате свръхсложни техники.

Според някои лекари добре е да попитате бебето дали е съгласно на масаж. То, естествено, не разбира значението на въпроса, но усеща и ще запомни интонацията. След време ще започне да ви “отговаря” с радостно гукане и усърдно размахване на ръчички и крачета.

Мястото на масажа е детската стая, която трябва да е с температура около 22°С. Измийте и подсушете ръцете си, като преди това свалите украшенията от тях. Сложете бебето на равна и твърда повърхност, например на плота за повиване. Изсипете малко бебешко олио на дланите си и леко го разнесете по тях, за да се затопли. Започнете с леки поглаждащи движения или потупване с пръстите – кожата на бебето е изключително нежна и по-активните масажни движения се прилагат едва след тримесечна възраст.  

Много леко, само с върховете на пръстите, масажирайте главата и шията на бебето. Внимавайте с фонтанелата, тя е особено чувствителна. Преминете през ушенцата и вложете цялата си нежност, за да “нарисувате” с пръсти лицето на своето бебе – контура, скулите, челцето, линията на веждите, нослето и устните.

Следват ръцете: вземете едната в дланите си и леко поглаждайте в посока от пръстите към лакътя, а след това – от него към рамото. Повторете движенията 4-6 пъти. Направете го и с другата ръка.

Масажирайте крачетата от долу нагоре – разтрийте нежно външната част на бедрата и колената. Леко придържайки стъпалото с едната ръка, с другата поглаждайте задната част на бедрата и прасеца. И тук повторенията са от 4 до 6 пъти.

Масажът на стъпалата е особено важен не само за здравето на вашето бебе, а и за неговите приятни усещания. 4 – 6 пъти леко погладете горната част на стъпалото и глезена, а после отдолу по посока на петата. Докоснете всяко пръстче поотделно, а след това масажирайте всички заедно.

Започвайки от шията и спускайки се към дупето, с два пръста погладете гръбчето 4 – 6 пъти. Ако бебето е достатъчно голямо (над 3 месеца), можете леко да разтриете гърба със средните фаланги на свитите си пръсти.

Гърдите масажирайте от центъра към страните, а корема – с леки кръгови движения.Основни правила:

- Движенията ви трябва да са плавни, меки, без натиск, особено в областта около гръбначния стълб.

- Не масажирайте самия гръбначен стълб, подмишниците, слабините, пъпа, зърната на гърдите, половите органи, вътрешната повърхност на бедрата, областта на черния дроб и ставите.

- Ако бебето е недоволно и плаче, прекратете масажа.

- Не провеждайте процедурата непосредствено след хранене.

- Подходящото време е между вечерната баня и нощния сън.

- Продължителността на масажа е от 5 до 10 минути, като с възрастта времето се увеличава и се включват гимнастически упражнения – сгъване и разгъване на ръцете и краката.

Масажът е доказал способността си да влияе върху растежа на бебето, върху развитието на умствените му способности и върху поведението му – то спи спокойно, по-малко капризничи, усмихва се повече и е по-дружелюбно към света наоколо. По тази причина той е изключително важен за децата, родени недоносени.

Времето за масаж е само за майката и бебето – тогава тя може да му говори или да му пее, но то трябва да чува нейния глас така ясно, както усеща ръцете ѝ. Ежедневните пет минути ще ви помогнат да опознаете малкото човече и начините му да общува, а самото то ще се чувства защитено и ще започне да се доверява на света и на вас.