Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

  • 37 141
  • 749
# 285
Моля, ако има някои да превежда пари през Western Union в холандска сметка да напише как стоят нещата с таксите?
Направих валутен превод на депозит от левова сметка в ДСК към сметка в евро в холандска банка и таксата на ДСК е 24 евро, а на холандската банка 6 евро / за моя сметка са разходите/. Абсурдно висока е таксата на ДСК, а вероятно и на другите български банки не е по-ниска.
Много пъти е коментирано. За преводи от български банки към чужди, ползвайте Paysera,  TransferWize и не на последно място - дебитна карта Revolut. Ако родител и студент имат Revolut, преводът минава веднага. Картата се зарежда на момента през телефона от друга дебитна карта. Предимство - теглене на определена сума на банкомати без такса.
Таксите са ниски на тези начини за плащане. Има и други, но тези са доста разпространени вече.
Виж целия пост
# 286
орех, а защо не ползваш Paysera или Transferwise? Ние също не ги ползваме, но това е защото мъжът ми е консерва и когато реших да правя регистрация посредата се уплаши и се отказа. Сега плаща на Райфайзаен по 35 лева на всеки превод, но ние не превеждаме много често, та това ни спасява. А иначе много хора са доволни от тези посредници за парични преводи.
Виж целия пост
# 287
Здравейте,
Получихте ли този Майл


You have indicated in Studielink that you have a Bank account with a bank that is not situated in a SEPA country. Therefore you cannot pay your tuition fees via a digital authorisation. Attached to this e-mail is a payment agreement. Please duly complete and sign this payment agreement before the actual start of your studies and send it to us by post. You will find the address at the bottom of the payment agreement.
It is also possible to scan the completed and signed payment agreement and send it by e-mail to paymentsv@fontys.nl. Please only use this e-mail address for sending the payment agreement and not for sending other enrolment related documents or questions.

Виж целия пост
# 288
Да, не всички наши банки са достъпни през СЕПА, което е повод да ни водят като страна за недостъпни, което не е вярно, примерно и Булбанк и Райфа и други си пускат плащания през СЕПА.
Но действително, дигитална оторизация няма, не може да си дадеш картата или сметката и те да си теглят оттам наема, както става с холандската карта, например.
Какво точно искат в платежното споразумение, Вие така или иначе нямате избор, обещавате, че ще плащате редовно и това е, предполагам....
Като си направите холандска сметка и карта , давате нея, вместо българската сметка и решавате проблема.
Фонтис са наясно, не сте първите българи там.
Виж целия пост
# 289
Моля, ако има някои да превежда пари през Western Union в холандска сметка да напише как стоят нещата с таксите?
Направих валутен превод на депозит от левова сметка в ДСК към сметка в евро в холандска банка и таксата на ДСК е 24 евро, а на холандската банка 6 евро / за моя сметка са разходите/. Абсурдно висока е таксата на ДСК, а вероятно и на другите български банки не е по-ниска.

За превод на суми към децата използвам  
 - https://transferwise.com/login/#/ => без регистрация, за 2-3 часа, все едно плащаш в интернет. Има поносими такси.
 - https://www.paysera.bg/v2/bg-BG/index  => без такса, иска се регистрация
Ползвам и двете и до момента вече  една година нямам оплаквания.
Виж целия пост
# 290
Svetluni, в коя банка е сметката?
Виж целия пост
# 291
Svetluni, в коя банка е сметката?

Първа инвестиционна банка.
Виж целия пост
# 292
Спокойно, и ние имахме такъв мейл миналата година. Направете си регистрация в paysera, направете си плащането от там, и след ден на мейла на детето ви ще има потвърждение от унито за получената сума.
Защо се мъчите с тези преводи от български банки, като има измислени платформи и те са за да се позлват.
Виж целия пост
# 293
Вече 1 година ползвам Paysera всеки месец за преводите към холандската сметка на сина ми, няма такси, бързо и удобно! Препоръчвам
Виж целия пост
# 294
Хора, всеки има своята правда, която е резултат на неговата банка, защо си губите времето да спорите кое е генерално, кое общо и кое намсикво.
10 поста нагоре написах - питайте си банката. Там каките ще Ви кажат какво приемат. И за някои банки е препоръчително после да идете при същата кака, че другата може да има друго мнение... Сериозно говоря.
При някои става, при други не.
ВЕрвайте, знам какво говоря, не продавам краставици на пазара и да съм виждал банка на другия тротоар, половината си денонощие прекарвам в такава институция. И не мия прозорци в нея.

Гражданската отговорност (отговорност към трети лица) е супер важно нещо в Холандия, и да не Ви го искат, задължително я направете. Най-малкото наследника ще кара колело там, а обезщетенията са големи, нямаш ли застраховател, може много да патиш.
StefanB може ли да споделиш, моля, повече за тази гражданска отговорност. На място там ли сте правили такава и ако да при кой застраховател, или още оттук с български такъв. Благодаря!

Бих искала и да питам този "двуезичен акт за раждане" отделен документ, който се вади от ЕСГРАОН ли е или превеждате и легализирате акта за раждане на детето.
Виж целия пост
# 295
За картите,само като идея почти всички банки издават към една сметка две или повече карти и на всяка карта пише името на този,който може да я ползва. Ние с дъщеря ми направихме така, към моята сметка поръчах още една карта с нейното име и тя може да я ползва където и когато  си поиска.

Коя е банката?
ЦКБ, но и Булбанк и ПИБ предлагат.
Виж целия пост
# 296

StefanB може ли да споделиш, моля, повече за тази гражданска отговорност. На място там ли сте правили такава и ако да при кой застраховател, или още оттук с български такъв. Благодаря!Ross посочи два сайта за гражданската в 255 пост, две страници по-назад, особено във втория е обяснено подробно кое какво е и за какво се ползва, няма смисъл да се преразказва, погледнете го. Сключва се по  интернет.

Мини също даде линк , но е на холандски, не че не може да се преведе, но дава условията само на една компания.

По-добре е  (според мен, разбира се, всеки си преценя) да е холандска застраховката, просто със сигурност ще покрият каквото са казали, че покриват, нашите застрахователи обикновено от девет кладенеца вода вадят като дойде време за плащане, знаете как е....
Отделно, че компанията (българската), която ние ползваме при пътувания в чужбина, оказа се, не предлага САМО гражданска за чужбина. Други предлагат всичко. Само и само да вземат премията, но като опре до плащане се правят на ущипани.

Хедра, естествено, че има разни варианти. Просто тук всеки споделя неговия, обикновено изцяло или в детайлите различен, то затова и форумът има смисъл. Просто във всеки случай, ситуацията е различна, ето, при Вас сте минали първоначално с 600 евро, при нас бяха повече, имаше около 250 за учебници, за ключове депозит сериозен, колело, битовизми разни нужни,  и т.н., и понеже имаше карта, изобщо не се наложи да пращаме пари допълнително...
При това ако пращаш пари, а детето няма сметка, как точно ще го направиш, ако не е по човек... С Мъниграм? Може, но лично за мен би било по-сложно... Отделно, в нашия случай,  предварително наличната сметка и карта по нея, с тригодишна вече история на девойката, споменах по-горе,
Всеки си знае и си решава, ценното е, че човек четейки, добива представа какво евентуално може да очаква, някакъв вариант на реакция-опит нечий, а  вече дали и кога ще се случи (а може и въобще да е различно), ясно е, че няма еднакви ситуации... Всеки върви по своя път....
Виж целия пост
# 297
Хора, моля, обръщам се към тези, които отскоро са в темата и чиито деца са нови студенти. Четете първия пост на темата. В него може и да няма всичко, което може да изникне като казус, но поне тези неща, които се обсъждат напоследък, присъстват там и като линкове, и като разяснения. Небанковите преводи имам предвид. Също и многоезичните актове за раждане.

Разбирам, че е трудно да се изчита цялата тема, но аз лично я следя и чета дори и тези неща, които не ме интересуват, записвам си линковете, за които не е писано в първия пост и при правенето на всяка нова тема ги включвам. Много от въпросите, които изникват в главата на всеки нов, биха се изяснили още със запознаването с първия пост.
Виж целия пост
# 298
Здравейте!
Кандидатствах за магистратура в Холандия и за мой късмет ме приеха във всички нидерландски университети, в които исках, а сега просто трябва да избера един. Изчетох темата на един дъх Laughing, всички споделяте изключително полезни неща, за което благодаря.
Четейки темата забелязах, че има мами на студенти и в Маастрихтсткия университет, и в Грьонингенския, между които реално се колебая. В Маастрихт съм приета в магистърската програма "Европеистика" (European studies), а в Грьонинген - Международна сигурност (International security). Завършила съм Международни отношения в България и желая да разширя и задълбоча знанията си в сферата, като се докосна до западния модел на обучение.
Не съм убедена обаче по кой критерий да се ръководя в избора на университет. Дали да е класирането на университета в международни класации (Грьонинген значително изпреварна Маастрихт), класациите по предмети/факултети на университетите (тук може би в сферата на Социалните науки Маастрихт има леко предимство), реномето на университета (Маастрихт е под 50-годишен университет, докато Грьонинген е на няколко столетия), възможността за професионална реализация след завършването (от career opportunities в сайтовете на университетите пише горе-долу еднакви институции, в които може да се работи), качеството на образованието (предполагам и при двете ще е на доста по-високо ниво от България) и не на последно място разходите за живота в двата града (може би са горе-долу еднакви).

Останах с впечатлението, че в Грьонинген по-трудно се намират жилища от Маастрихт, но все пак се интересувам как стоят нещата от тази гледна точка и на двете места. Към края на Август (20ти) имам физическата възможност да замина, за да си намеря квартира, дали ще е прекалено късно?

Благодаря предварително на всички отзовали се след този дълъг пост! Flowers Hibiscus
Виж целия пост
# 299
Здравейте!
Кандидатствах за магистратура в Холандия и за мой късмет ме приеха във всички нидерландски университети, в които исках, а сега просто трябва да избера един. Изчетох темата на един дъх Laughing, всички споделяте изключително полезни неща, за което благодаря.
Четейки темата забелязах, че има мами на студенти и в Маастрихтсткия университет, и в Грьонингенския, между които реално се колебая. В Маастрихт съм приета в магистърската програма "Европеистика" (European studies), а в Грьонинген - Международна сигурност (International security). Завършила съм Международни отношения в България и желая да разширя и задълбоча знанията си в сферата, като се докосна до западния модел на обучение.
Не съм убедена обаче по кой критерий да се ръководя в избора на университет. Дали да е класирането на университета в международни класации (Грьонинген значително изпреварна Маастрихт), класациите по предмети/факултети на университетите (тук може би в сферата на Социалните науки Маастрихт има леко предимство), реномето на университета (Маастрихт е под 50-годишен университет, докато Грьонинген е на няколко столетия), възможността за професионална реализация след завършването (от career opportunities в сайтовете на университетите пише горе-долу еднакви институции, в които може да се работи), качеството на образованието (предполагам и при двете ще е на доста по-високо ниво от България) и не на последно място разходите за живота в двата града (може би са горе-долу еднакви).

Останах с впечатлението, че в Грьонинген по-трудно се намират жилища от Маастрихт, но все пак се интересувам как стоят нещата от тази гледна точка и на двете места. Към края на Август (20ти) имам физическата възможност да замина, за да си намеря квартира, дали ще е прекалено късно?

Благодаря предварително на всички отзовали се след този дълъг пост! Flowers Hibiscus

Според мен избора ти на университет, трябва да зависи от избора ти на специализация. Международна сигурност, след като прочетох курикулума, не видях голямо поле за реализация (не поне и международна). Европеистика ти дава много повече възможности. Избери много внимателно какво ще специализираш и направи няколко стажа по време на обучението (има организации, които не приемат стажанти, които не са студенти). Стажа ще ти отвори много повече врати отколкото самата диплома. Успех
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия