Рецептите на мама

  • 31 288
  • 218
# 180

Запеканка с картофи и тиквички:
4 картофа големи
2 тиквички средно големи
4 домата средно големи
150 гр сирене
150 гр кашкавал  (настърган)
1 моцарела ( по 1 калъпче в опаковка)
пипер бял*
магданоз сух
копър сух
босилек сух
Сол*
Кокосово масло (или друго по избор)

● Загрява се фурната на 250°С
● Картофите се режат на кръгчета и се овкусяват с малко сол*, бял пипер* и магданоз.
● В тава картофите се нареждат като леко се застъпват, в/у тях се поставя равномерно кокосовото масло и се налива малко вода (ако се използва течна мазнина се слага при овкусяването с подправки и се разбъркват заедно).
● Поставят се във фурната и се пекат до полуготовност.
● Тиквичките се режат на колелца, поставят се в голяма купа и се овкусяват с малко сол* и сухият копър, разбъркват се и се оставят да се мариноват докато се пекат картофите.
● Тавата с картофите се вади от фурната, натрошава се сиренето в/у картофите.
● Тиквичките се нареждат в/у полуготовите картофи по същия начин, със застъпване, а отгоре се разпределя равномерно кокосово масло, налива се малко вода, ако е необходимо.
● Тавата се връща във фурната до готовност на тиквичките (без загар по тях).
● Доматите се режат на кръгчета, поставят се в купа, овкусяват с малко сол* и сухият босилек и се оставят да се мариноват докато се пекат тиквичките и картофите.
● След като тиквичките са готови тавата се вади и в/у тях се накъсва моцарелата и се посипва с настъргания кашкавал равномерно.
● Редят се доматите, така че да покрият цялата тава.
● Тавата се връща във фурната до омекване на доматите, но без загар.

*За по-малки деца солта и белият пипер се пропускат
Виж целия пост
# 181

Безглутенова торта с яйчен крем

Скрит текст:


Картофена запеканка
Виж целия пост
# 182
Яйчен пастет:
1 сварено яйце
1/2 авокадо
2 с.л. извара или обезсолено сирене
2 с.л. зехтин
Всичко се разбива с чопър до еднородна смеса ако предпочитате да има парченца просто намачкайте с вилица и разбъркайте добре.

Свежо кремче:
1/2 авокадо
1/2 ябълка
1/2 банан
2с.л. извара (за по-малките 2 мерителни лъжички АМ)
Всичко се разбива до гладка, еднородна смес.

Солен кекс:

Мярка: бурканче от пюре 220 гр Хип
2 яйца
1/3 кофичка извара (Маджаров)
1/2 бурканче брашно от елда
1/2 бурканче кис.мляко
1/4 бурканче олио
1/2 ч.л. сода
1 бурканче брашно
30 гр сирене
30гр кашкавал
Щипка мащерка

Пече се в загрята на 180°С за 25 минути в малка правоъгълна тавичка.


Ароматна лучена супа с просо и пуешко месо

Продукти за 3 порции
1 пуешко бутче
1 голяма глава лук
1/3 бурканче просо, накиснато от предишата вечер
(бурканче 220 гр на хип)
1/3 морков
2 с.л. нарязан на кубчета пащърнак
(обелен и почистен от сърцевината)
1 средно голяма червена чушка
1 колелце с дебелината на палец тиквичка
1/3 дафинов лист
щипка мащерка
бял пипер на върха на лъжичка за кафе
сол
зехтин

Пуешкото се вари 20 мин., обезкостява се, водата се изхвърля и се реже на малки кубчета. Зеленчуците се режат също на малки кубчета, налива се нова вода около 3 литра и всичко се слага да се вари. Прибавя се и просото. Добавят се дафиновият лист (вади се след 10-15 мин.), мащерката, пиперът и солта, а 5 мин преди да се махне от печката се добавя и пресният магданоз. В зависимост от желаната гъстота по време на готвенето се добавя още вода. Подправя се с малко зехтин преди сервиране.

Запеканка с хляб и домати:

5 филии хляб
20 гр кр. масло
щипка мащерка
3 яйца
4 с.л. кис.мляко
2 с.л. извара
30 гр сирене
30 гр кашкавал
4 чери доматчета

Филиите се накъсват на парчета, отгоре се разпределя маслото, поръсва се с мащерката. Останалите продукти се смесват в купа и се изливат върху накъсаните филийки. Пече се в застлана с хартия за печене тавичка на 180°С за 25 мин.

Йоркширски пудинг:


Мярка: бурканче от 220 гр на Хип
Равни части
2 яйца
1/2 бурканче брашно
1/2 бурканче пр.мляко
щипка сол
Продуктите се смесват в купа и се поставят в хладилника за 10 мин. Фурната се загрява на 220 градуса, поставят се формичките да се затоплят, поставя се хартия за печене  (предварително оформена по формичките за мъфини). Налива се от сместа във формичките, пълнят се до 2/3 от обема. Пекат се около 20 мин. без да се отваря печката, когато са готови се намазват с масло. След като се извадят са надути, но после спадат и стават с "кладенче" в средата.
Виж целия пост
# 183

Вегетарианско руло Стефани


Кокосови барове

Зеленчукови омлети

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=174259944045118& … d=112849300186183
Виж целия пост
# 184
Пуешка супа топчета с елда

Мярка бурканче 220 грама на Хип
За 3 порции
За топчетата:
1 пуешко бутче
1 филия хляб
Сух магданоз
Бял пипер ( много малко )
Сол

За супата:
1/3 бурканче елда (накисната от вечерта)
1/2 чер.чушка
1/2 зел.чушка
1/3 средно голяма глава лук
1/3 скилитка чесън
2 чери доматчета
2 с.л. Пащърнак на кубчета
1 морков (малък)
Сух риган (за супата)

● Бутчето се обезкостява и се смила в чопър на кайма. Филията фляб се намокря, отцежда се и се добавя към каймата. Овкусява се с подправките и се разбърква добре.
● Зеленчуците се режат на малки кубчета и се слагат да се варят.
● Елдата се отцежда, измива се и се добавя към зеленчуците.
● Оформят се малки топчета и се пускат едно по едно във врящата супа.
● Добавя се сухият риган и всичко се вари до готовност.
● Поднася се с малко зехтин.

Веган супа топчета

За 3 порции:
За топчетата:
фини овесени ядки
брашно от нахут
2 с.л. лук нарязан много на дребно
1/2 к.л. Червен пипер
Бял пипер*, много малко
Сол*
Щипка сух Магданоз
щипка Кимион
щипка Чубрица

За супата:
1/2 Червена чушка
1/2 Зелена чушка
1/3 Морков
1/4 Лук
1/4 скилитка Чесън
1 с.л. Целина, нарязана на малки кубчета
Магданоз
Нудли от спелта или Фиде
Сол*

За гарниране:
Зехтин
Кис.мляко


● Всички зеленчуци се режат на кубчета и се слагат да се варят.
● Смесват се 2 към 1 овесените ядки и брашното от нахут, примерно 2 с.л. ов.ядки с 1 с.л. бр.от нахут. Добавя се ситно нарязаният лук и подправките. Всичко се разбърква и се добавя по малко вода до гъсто тесто. Общото количество "кайма" трябва да е около 1/2 купичка за супа. Този път не запомних точните количества за "каймата".
● Оформят се малки топчета и се поставят едно по едно при врящите зеленчуци.
● Накрая се добавят нудлите (фидето) и магданозът.
● Поднася се гарнирана с малко зехтин и с.л. кис.мляко.
Сол* и бял пипер* се пропускат при по-малки деца.

Оранжева яхнийка
За 3 порции:
1 ч.ч. Тиква, нарязана на кубчета 1 см на 1 см
1 Морков
1 Червена чушка
1 Картоф
1/5 Тиквичка, средно голяма
1 с.л. Целина, малки кубчета
3 с.л. Пащърнак, малки кубчета
1/3 Лук, средно голяма глава
1/2 скилитка Чесън
1-2с.л. Оризово брашно за сгъстяване
Магданоз, пресен
Червен пипер
Зехтин
Сол*

● Лукът, морковът, червената чушка, целината и пащърнакът се режат на малки кубчета и се слагат в тенджера с малко вода да се задушат.
● Поетапно се добавят чесънът, червеният пипер, картофът, тиквата, нарязаната на малки кубчета тиквичка и евентуално сол*.
● Добавя се оризовото брашно и малко преди да се махне от котлона се добавя и магданоза.
● Сервира се подправена със зехтин.

Бележка: Много добре си подхожда с пуешко месо.

Сол* - да не се слага за по-малки деца.

Яхния с пилешко и овесени ядки
За 1 порция
Печено или сварено бутче
1/3 червена и зелена чушка
1/3 морков
Малко лук
1/3 скилидка чесън
2 с.л. овесени ядки (накиснати от вечерта)
1 чери доматче
сол*
магданоз

● Всички зеленчуци се режат на малки кубчета и се слагат да се задушат десетина мин., долива се вода, осоляват се и се оставят да се варят.
● Пилешкото се обезкостява и се прибавя към зеленчуците.
● Прибавя се нарязаният домат.
● При готовност на зеленчуците се добавят и овесените ядки.
● Накрая се добавя и магданозът.
● Поднася се с малко зехтин.

Яхния с Киноа и чушки

1/2 бурк. Киноа, накисната от вечерта
2 червени чушки
1 зелена чушка
1/2 лук, средно голяма глава
1 морков
2 с.л. целина, нарязана на кубчета
1 с.л. оризово брашно, за сгъстяване
2 с.л. Магданоз, нарязан на дребно
2 щипка Босилек, нарязан на дребно
Зехтин
Сол

● Режат се на малки къбчета зеленчуците и се задушават в малко вода.
● Долива се още вода в тенджерата, изплаква се киноата и се прибавя към зеленчуците.
●* Добавя се сол*
● След като всичко е сварено се добавя и оризовото брашно разбито в малко хладка вода, а преди да се свали от котлона се добавят и ситно нарязаните магданоз и босилек
● Поднася се гарнирана с малко зехтин.
Бележка: може да се добави месо по желание.

Яхнийка с моркови и елда
За 3 порции:
1 к.ч. елда, накисната за 1 нощ
2 моркова
1/3 червена чушка
1/6 тиквичка, малка
1/2 лук, средно голяма глава
1с.л. целина, нарязана на кубчета
2 чери доматчета или 1/2 домат
1с.л. оризово брашно или друго по избор
Сол*
1 щипка Бял пипер*
1 к.л. Червен пипер
1/4 дафинов лист
1 щипка кимион
2 с.л. Пресен магданоз, нарязан на дребно

● Зеленчуците се режат на кубчета и се задушават в малко вода за 5-10 мин.
● Долива се вода, Елдата се изплаква и се довавя към зеленчуците.
● Прибавят се подправките, като дафиновият лист се вади след 10 мин.
● Когато елдата е сварена се добавят и доматите нарязани на дребно.
● Накрая се сгъстява с брашното и преди да се свали от котлона се добавя и магданоза.
● Поднася се гарнирана с малко зехтин.

Бележка: Идеално си подхожда със свинско месо, но може и друго или да се хапва просто зеленчукова.

Пица с блат от тиквички

За 4 порции
За блата:
2 яйца
2 тиквички
4 с.л. брашно
100 гр сирене, обезсолено
3 с.л. зехтин
1/3 скилитка чесън
сол
копър

За гарниране:
60 гр Кашкавал, настърган
1 опаковка Моцарела, накъсана
1 червена Чушка нарязана на ивички
2/3 стар Лук, средно голяма глава нарязана на полумесеци
6 чери Доматчета или 2 домата нарязане на кръгчета
1 с.л. зехтин
Риган

● Настъргват се тиквичките, посоляват и се оставят за 20 мин. да се отцеди водичката.
● Смесват се останалите съставки за блата и накрая се прибавят тиквичките.
● Пече се първо блата в кръгла тава (26 см) застлана с хартия за печене за 15 мин в загрята на 200 градуса фурна.
● Вади се тавата, подреждат се доматите, лукът и чушките, полива се с малко зехтин, поръсва се с 2-3 щипки риган и се връща във фурната за 10 -15 мин., докато зеленчуците се запекат леко .
● Накрая се поръсва с моцарелата и кашкавалът и отново се връща във фурната до лек загар.
● След като се извади от фурната се оставя във формата за 15 -20 мин, за да се стегне блатът.

Плодов кекс

Мярка бурканче на Хип 220 грама
2 яйца
2 с.л. кис.мляко
2 с.л. оцет
1 ч.л. сода (пълна)
1/2 бурк. мазнина (разтопено кр.масло или растителна мазнина)
2 банана
1 ябълка
1 бурк. бяло брашно
1/2 бурк. брашно от елда
1/2 бурк. брашно от ориз, пълнозърнесто
2 шепи замразени горски плодчета

● В чаша се смесват кис.мляко, оцета и содата и се оставят да шупне содата.
● Разбиват се яйцата с вилица в купа. ● Намачкват се бананите и ябълката с вилица и се прибавят към яйцата.
● Прибавя се разтопената мазнината, а после и млечно-содената смес и се разбърква.
● Прибавят пресятите брашна и отново се разбърква, но не продължително, колкото да се смесят добре съставките.
● Разпределят се равномерно на дъното на тава 20/20 см горските плодчета.
● Кексовата смес се изсипта в/у плодчетата в тавата и се поставя в загрята на 220 градуса фурна. След като се постави тавата във фурната градусите се намалят на 170°С. Времето за печене е около 35 мин.
● Оставя се да изстива във формата 20 мин и после се вади, за да се доохлади.
Бележка: Могат и да не се добавят плодове на дъното на тавичката преди изсипването на кексовата смес, пак става вкусен.
Виж целия пост
# 185

Безглутенови бисквити с карамел и шоколадова заливка
Виж целия пост
# 186


По тази рецепта
Виж целия пост
# 187
Vercheto, рецептата за ябълковите Бисквити изглежда супер, чавето много си пада по такива. Тези дни ще я пробвам, но ще подсладя с мед, вместо със захар. Аз й правя едни други с овесени ядки, не съм сигурна даже дали рецептата не я видях тук -  https://www.gotvachkata.com/archives/517
Виж целия пост
# 188
Баница, ужасно вкусна и веднага начупена.

По рецепта: с добавка общо 5 яйца и без сусам
Виж целия пост
# 189
Радвам се, че ви е допаднал бюрека. Рецептата не е моя, де. Grinning От интернет, ама и вкъщи много се хареса. Heart




Пица с блат от нахут
400гр. нахут от консерва
3 яйца
1ч.л. сода бикарбонат, погасена в 5с.л. кисело мляко
1ч.л. сол
2ч.л. зехтин

Всички съставки се изсипват в купа и се пасират добре. Сместа се изсипва в тава, застлана с хартия за печене. Пече се на 200° в предварително загрята фурна за 15 минути. След това се изважда, намазва се с доматен сос, нарежда се плънка по избор и се запича за още 20 минути.
Виж целия пост
# 190


По тази рецепта, само че моите са без стърготините и вместо боровинкитеимах сливи.
Пекох 20 мин и малко предобрих.
Виж целия пост
# 191
Здравейте, моето момче е на 8 месеца и аз смело въвеждам каквото се сетя в менюто му и много искам да въведа коприва. В момента не намирам прясна и за това се спрях на брашно от коприва. Ще помоля за помощ откъм рецепти и най-подходящ начин да се приготви за бебе?
Благодаря Ви!
Виж целия пост
# 192
Аз слагам брашно от коприва в комбинация с пшенично в кексчета, тиганици и изобщо всичко солено и тестено, което съм приготвяла. Има малко специфичен вкус, затова по-малко в началото пробвайте.
Също така имам и едни кори за баница с коприва, ама колко имат коприва в тях е друг въпрос.
Виж целия пост
# 193
Звучи вкусно,но за бебчо е още неподходящо.
Виж целия пост
# 194
Напротив, може да се опитва да си дъвче, ако е захранван с пюрета. Тъкмо навреме е и ще му бъде интересно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия