Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли недостиг на работна ръка?

  • 50 067
  • 1 508
# 15
Това за комбайнерите е вярно. Но новите комбайни не са да се качиш и да караш.
Виж целия пост
# 16
Моята свекърва на 72 години работи на пълен щат в кръвен център, защото нямало хора. Шофьорите на междуградските маршрутки са и те към 70 годишни, майка ми също я викат за мед. сестра - и тя е над 70 г. В Силистра са останали двама гинеколози - и те много възрастни и страшно некадърни...Примерите са наистина много и в разнообразни сфери - комбайнерите се мусят на 3000 лева заплата, дървосекачите и те - на 2000 - нужно е сериозно ухажване и като им платиш е твърде възможно после да не можеш да им видиш очите, защото са заети да изпиват заплатата. Имам близки с фирми за канцеларски материали - и те все търсят и не намират работници. Миналата година търсехме едни хамали за разнасяне на училищни шкафчета по училищата - работа за два месеца - ами и на 130 на ден не се намериха кандидати. Та започвам да се чудя какво наистина се случва и как живее това население без да работи - предполага се, че тези хора имат и деца за гледане...

Явно българите са мърдзеливи. Щом има недостиг, българските работодатели защо не си внесат работници от Гърция, Румъния или пък от Руската Федерация за да им работят?
Виж целия пост
# 17
Защото чужденците ще искат повече.
Ама вие какво не разбирате от недостиг?
НЯМА хора.
Ама сериозно няма. И цигани няма.
Квалифицирани инженери пък хич.
В градовете вирее малко офисен планктон, ама освен да цъкаш на компа, истинската работа си иска ръка да я хване.
Виж целия пост
# 18
Всички заплати, които съм цитирала са конкретни и са ми били споделени от наистина близки хора. Дървосекачите също се мусят на 2000 лв, а говорим за цигани от селата покрай горите, където се сече. Пада наистина голямо ухажване, за да се хванат на работа и трябва непрекъснат контрол.
Вие комбайните как си ги представяте - не са като онези от Ну погоди, струват по половин милион евро.
По морето отдавна се внасят работници от Украйна и Молдова, ама и те толкова работят - гледат да си изкарат морето.
Виж целия пост
# 19
В кой край дават 2000лв заплата на дървосекачите.По моя край едва 1000лв ако вържат е добре.
Виж целия пост
# 20
Нали се сещаш, че като се изсече едно място и се отива на друго - не мога да ти кажа коя е гората. Но фирмата съществува от поне 25 години и имам поглед върху дейността ми. Напоследък се оплакват от липса на работници.
Виж целия пост
# 21
Темата, както е поставена е бая смешна в частта си за петстотинте лева, както и че имало недоволни от заплати 2000-3000лв., аз такива не познавам Grinning
Темата би могла да бъде сериозна, защото сериозни проблеми има както с работодателите, така и с работниците. Но произволно размятаните смехотворни цифри я правят изключително олекваща. Иначе, странен въпрос- защо са малко идиотите, които ще се навият да станат "работещи бедни". Да се чудиш и маеш защо ли.
Виж целия пост
# 22
Проблемът определено е сериозен и ще става все по сериозен

Като завършвах университет преди  време, излизаха отличници, които просто нямаха какво да правят...съмнявам се нещо да се е променило.

Въпросът е не само дали има хора, а и дали можеш да си откраднеш работници...около нас малките магазинчета, които са сравнително оборотни от доста време търсят хора, но явно условията не могат да се преборят с това, което предлага Лидл например...

Виж целия пост
# 23
Предавам разговор, който водих наскоро.
Семейство държи магазин за “био” стоки и отваря втори. Работят 4 души - баща, майка, дъщеря и едно момиче. Търсят човек, който да поема част от работата в новия магазин - пресечка на Витошка в София.
Опакаха ми се, че търсели човек за “само” 3 дни седмично, давали 500 лв. заплата.
Обясних спокойно, че заплата под 510 лв. е незаконна, че “само” 3 дни по 12 часа са реално 36 часа, което е почти пълна работна седмица и че няма как да искат да намерят човек при такива условия. Те се нацупиха.
Докато не схванем, че трудът на хората заслужава подобаващо заплащане, ще имаме проблеми от типа “те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че им работя”.

Виж целия пост
# 24
Може да наемат на граждански договор
Виж целия пост
# 25
Ако действително хората отказват да работят за мизерни заплати, това може само да ме радва. Време е да се случи това. Тотално ненормална е ситуация, в която в малките градове се работи като вол и парите не стигат за сметки и хляб.
Дано, дано, дано най-сетне е тръгнала да се обръща палачинката и с нискоквалифицирания персонал в малките градове. (дано, ама надали де).
Фмино след като не успя да ни убеди колко смотани родители сме, също така колко намусени и невъзпитани сме,  сега реши да ни убеди колко смотани работици сме? Аз вече с нарастващ интерес чета и чакам в коя посока ще поеме следващата хейт-тема Simple Smile
Виж целия пост
# 26
Аз не познавам някой,който да работи за 500лв.
Тези дето седят по кафетата в добруджанските села-тях не ги мисли.
Вземат ренти от нивите и наеми от жилищата си в града.
Дават и стаи под наем в къщите си на село,особено в селата до морето.
На северното Черноморие все още има диви плажове без пияни туристи.

Да,дойдоха работници от Украйна и Молдова за сезона.
Но освен тях,всяко лято в хотелите работят студенти и ученици.
Обаче и те не работят за 500лв.

Виж целия пост
# 27
Ако имаш избор, ще откажеш мизерната заплата
Виж целия пост
# 28
Ами хората понякога предпочитат да я карат по-скромно,но да не са роби за жълти стотинки.
Похвално,щото ако човек сам не се цени,и другите не го ценят.
Виж целия пост
# 29
Недостигат учители и мед. сестри - знам го от приятели и роднини, които работят в двете сфери. Важи и за София.

Не бих работила за 500 лв., просто бих емигрирала ако ситуацията беше такава. Съгласна съм с Бърди, дано постепенно настъпи промяна в мисленето и все повече хора откажат да са работещи бедняци.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия