Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Има ли недостиг на работна ръка?

  • 50 803
  • 1 516
# 735
Лятната частна занималня на щерката е 360 лв. на месец - това обаче с намалението, което ползваме, тъй като тя ходи в нея целогодишно. Иначе за лятото, за деца непосещавали занималнята, излиза около 400. Два пъти в седмицата имат разни развлечения (водят ги на басейн, тенис, Витоша, т.н.), което се заплаща допълнително и е още 30-40 лв.

Ако семейство е с две деца и нямат баби/дядовци, ето ги едни 800-900 лв. заминали.

Не знам как се оправят хората. Ако наистина нямат свободни близки, а децата са първи-втори клас и не могат да стоят сами, какво правят? Не всеки може да извади 800 лв. и да си свирка.
Виж целия пост
# 736
Ми в тези случаи стандартният съвет май е - отива си на село. Никой никого не кара да стои в София.
Виж целия пост
# 737
За сАжаление, с мъжо сме кореняци, село нема, неговите родители починаха, моята майка работи.
Виж целия пост
# 738
За сАжаление, с мъжо сме кореняци, село нема, неговите родители починаха, моята майка работи.
СъчуФствам ти 😁. Бива ли такава изостанала да си?!... Не за друго, ами повечето софиянци във секи удобен момент си ходят по селата, ама иначе не са от село - кореняци са 😁

Естествено, нищо лично към спомените. Просто се чудя кое е толкова срамно да кажеш откъде си.

В „нашето село”, ако плащам по 900лв. за занималня, ще е по-добре да си остана вкъщи и да си ги гледам. Simple Smile
Затова и повтарям и потретям, че е логично заплатите в София (и другите по-големи градове) да са по-високи. Simple Smile
Виж целия пост
# 739
Не съм изостанала вече! Купуваме си си къща на село точно в момента.
Виж целия пост
# 740
Логично е, но за някой, който няма някакви забележими разходи извън тока и тоалетната хартия 36 рола на промоция, всичко това е глезотия и излишен разход.
Същият не може да проумее, че в малките населени места не разполагаш със същите уж чисти пари, които имаш след плащане на разходите по приключението 'живот в големия град'. И другото, което не проумяват - няма работа в малките населени места.
Има предприятия и инвестиции в провинцията, да, като там изискванията са специфични - което също се пропуска.
Виж целия пост
# 741
Между другото, наскоро попаднах на статия, че в големия град разходите за препарати и козметика също са по-големи, заради мръсотията в града.
Виж целия пост
# 742
Аз нямам село, но бих искала да се преместя във Варна или Бургас и мисля до няколко години да го направя, зависи от работата на ММ.
Бих живяла в малък град, но не и на село. Пробвах се веднъж и не успях да се адаптирам. Причините са много.
Виж целия пост
# 743
Free, браво. Simple Smile
Гал, и аз постоянно се опитвам да обясня същото на моите „съселяни” (😁).
Да, работа трудно се намира, ако имаш амбиции за нещо повече от учител, шивачка или земеделец. Обаче, като я „откриеш” и си със заплата над средното ниво за района си се живурка супер.

Аз амбиция за София никога не съм имала, но винаги много ме дразни, когато слушам „Ниски са им цените за ГТ в София”, „За какво се оплакват?” „Само София гледат да оправят управниците”....
Ми, реално 1/3 от България (населението) е в София и е напълно нормално да де опитат да я развият максимално. Но не вдяват тия мои „съселяни”, че изобщо даже не я оправят.
Чули-недочули, разбрали-неразбрали, все софиянци били добре.
И на въпроса: „Защо не се преместиш в София”, отговорът е, че им е скъпо. Еми...Здравей Simple Smile
Виж целия пост
# 744
От няколко години не съм ходила в София, но преди все ми правеше впечатление, че елементарни дребни покупки излизат по-евтино в София. Сега, за хората под наем / ипотека, че не им стигат заплатите, това е ясно, но кореняците (поне половината от хората) няма какво да се чудят толкова, че останалата част "завижда" - по-големи заплати, а по-ниски цени от Варна.
Сега, ако за няколко години ежедневните разходи са станали по-високи в София, значи греша, за което предварително се извинявам.
Например, от година вдигнаха в София билетите на 1.60. Но примерно от гледна точка на нешофиращ: карта за всички линии в София е 50 лв, карта за една линия във Варна е 44 лева - удобно точно сега не им работи сайта да го покажа. Причини много и разнообразни. Но като се съберат такива дребни неща, се оказва че работещ човек със собствено жилище в София получава много по-големи привилегии (по-ниски цени, т.е. повече свободни средства) от човек със собствено жилище във Варна, което води сульо и пульо да се мести в София.
Виж целия пост
# 745
Ето, чета, че Фолксваген вече е решил да си отваря фабриката в Турция. Да видим де.
То не че лично аз съм мислела някога, че ще изберат нас. Дето кьорави кадри вече нямаме - обучавани и обучени даже за производството.
Виж целия пост
# 746
Че защо да избират нас? В момента гърми скандал около комплексите Арена и някакъв американец също се жалва, че българският му съдружник е фалирал фирмата и не го допуска до имоти и документи. И на този фон, който е относително дребномащабен, да дойде световен производител на возила? Свеж майтап, наистина.
Виж целия пост
# 747
За Варна не се бях сетила, честно казано. Но тя е втората по големина в България. Въобще не я броя за провинция, село или нещо такова. То и темата не е за това. Впрочем, кофти че там заплатите са ниски. Това си е голям град и заплатите би трябвало да отговарят на стандарта. Би трябвало...
Виж целия пост
# 748
От приятелите ми във Варна, всички постепенно се преместиха в София. Даже се майтапих по едно време, че ако искам да срещна варненец, ми стига да вдигна телефона и да си тракнем среща на Попа.

Жалко за завода, надявах се да изберат нас.
Виж целия пост
# 749
Варна има голям шанс за подем, ако някога бъде построена магистралата.
Между другото наистина цените на храните са малко по-скъпи от тези в София.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия