Детски панаир отбелязва 140-та годишнина на столицата с тематични ателиета

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1 юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация „Изиарт“ и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. Детски панаир стартира преди осем години с подкрепата на Фондация „Америка за България“, като до момента са реализирани над 40 събития в над 15 града.

Предвидените работилници за 1 юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. По традиция Фондация „Изиарт“ е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Музей за история на София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия, Национален природонаучен музей.
За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство, калиграфия (за писане на глаголица). Тази година са включени и няколко нови ателиета – по тъкане, любопитни техники по неврографика и цианотайп. Ще има игра, посветена на символите, скрити в герба на София, както и тематично ателие, с което да отбележим годишнината на столицата, в което всяко дете ще може да изработи свой магнит с емблематична сграда на София. За бебетата също е предвиден кът с игри от Thinkle Stars. В програмата има и редица спортни активности – танци, йога, тенис, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Както всяка година, ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Благодарим на нашите партньори, заради които Детски панаир е безплатен: Столична община, Фондация „Америка за България“, International House, „Овергаз“, „Девин“, „Дино“, както и на тези, заради които събитието ще бъде посетено от безброй деца: БНТ, БНР, bg-mamma.com, „София играе“ (sofia.plays.bg), Радио „Фемили“, popotam.bg

Детски панаир е първият културен градски фестивал за деца и се е превърнал в едно от най-очакваните събития за детска аудитория. Основната му цел е децата да бъдат въведени в света на изкуството и културата, като се организират творчески ателиета по изкуство както на открито, така и в културни институции (музеи и галерии). Проектът е некомерсиален и позволява на всички желаещи деца да се включат абсолютно безплатно в културно-образователните инициативи.

Детски панаир е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Линк към събитието във Facebook.
Виж целия пост