Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

От кърмене под час към кърмене на поискване. Бебето не се буди само

  • 288
  • 3
Дъщеря ми е на 6 седмици. Още от родилнито е много поспалива. Не се събужда сама за ядене, трудно се събужда и като се опитвам да я будя, най-сигурния метод е сваляне на памперса и обикновенно всичко завършва с плач. Жъштеница не е карала или е била прекалено лека. Нощно време я кърмя в заспало състояние без да сменям памперс (освен ако не е наакан)
Искам да премина от хранене под час (в момента се храни на 3 часа) към хранене на поискване защото се появи следния проблем.
Детето започна да яде много лакомо и да повръща след ядене понякога по няколко пъти. До преди две седмици мислех, че не й достига храна, но на контролния преглед се оказа, че е качила 860гр. Което ме успокои. След това по някаква причина, без да променям нищо в храненето, кърмата ми се увеличи почти двойно, а бебка лакомо си хапва колкото може. Преди хранех от двете гърди, сега давам само едната, като изцеждам малко понеже е много напрегната заради дългата пауза. Понеже имаме везна съм засичала и 165 гр на ядене. След което започва неспокоиствие и пъшкане.
За да обобщя: кърмим се на 3 часа (приблизително) с 1 нощно хранене. В началото висеше на гърда по 45 мин до час. После преминахме по 15 минути на гърда. Сега я спирам на 20 минута понеже започва да преяжда (само от една гърда) Тя продължава да иска да яде и реве.
Основния проблем при кърменето на поискване е че тя не се буди сама. Стигали сме до 6 часа (в по-малките седмици) и пакня будя, за да яде. Моля дайте ми съвет как да профължа, дали да я будя, колко време интврвал да оставям между храненията. Най-вече ме протеснява това че и водата се набавя от кърмата, а когато е пред 3-4 или повече часове през лятото ми се струва крайно неподходящо.
Виж целия пост
# 1
Синът ми беше така до 3 месеца. И то нощно време го будех, защото щяха да ми се пръснат гърдите.
Повръщането може да е рефлукс, израства се, но трябва да я гледаш да не се задави.
Кърмене на поискване с толкова малко и спящо бебе не е добре! Ще спре да наддава и ще ти намалее кърмата. Ако искаш пробвай да я кърмиш на 2 часа.
С буденето и аз така процедирах, че даже някога ми спеше и докато му мия дупето, хах.
Не се притеснявай. Всичко ще се подреди скоро.
Виж целия пост
# 2
860 грама за месец не е много, а нормално (доста бебета качват и повече в първите 1-2 месеца) - така че детето в никакъв случай не преяжда систематично и нямаш прекалено големи количества кърма на този етап. Вероятно се касае за физиологичен рефлукс, който често се проявява не веднага след раждането, а точно в тия седмици, на които сте сега.
За да намалиш повръщането, можеш да опиташ да я храниш в по-изправени пози и да я гушкаш изправена поне 15-20 минути след хранене.
Да изцедиш първата струя преди кърмене, което ти правиш - също не е лоша идея, за да не се дави.
Принципно при рефлукс номерът е по-чести и по-малки хранения, а не по-рядко и по-обилни, така че не знам какво ще спечелиш, ако я оставиш да проспива по-големи интервали, освен препълнени гърди Simple Smile
Иначе здраво бебе след 6-8 седмици спокойно може да се остави да спи и повече,  не е фатално, стига да не е прекалено продължително. Ако след няколко дни забележиш нещо нередно в количествата кърма или примерно кърменията паднат до 4-5 на денонощие, винаги можеш да се върнеш към буденето. Да няма големи паузи е по-нужно да се следи в първите дни и седмици след раждането, когато още са малки и немощни.
Виж целия пост
# 3
Благодаря за отговорите. Все повече си мисля че има тих рефлукс. Гърчи се, реве по цял ден,
ако заспи се буди с писък, повръща 2+ часа след ядене, но рядко, сега й е дрезгав гласа, чувам как й се връща храна в гърлото, премлясква, има гъста и на балончета слюнка. Сложихме антирефлуксна възглавница и започнахме някакво сиропче, което за момента няма голям ефект. Иначе я оригвам по 15-20 минути и няма голям ефект. Понякога се оригва сама повереме на ядене.
 В понеделник чакам консултант по кърмене вкъщи и ще обсъдим позициите за хранене и интервалите. Силно се надявам да се подобри положението. Това с буденето в момента ми се вижда като най-малкия проблем.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия