Рецепти за жеги

  • 6 251
  • 66
Здравейте, тук за пореден тази седмица е 35+ градуса и вече ми се изчерпват идеите за подходящи обяд и вечеря. Търся нещо студено, неизискващо седене до печката и различно от салата, кисело мляко и намазана филия. Правих какви ли не салати, а също и ориз с различни комбинации от зеленчуци (и скариди), пия доста сокове и шейкове, ям плодове... Но някак ми липсва нещо и още с пълен стомах се чувствам гладна. Какви са вашите любими рецепти в жегите?
Виж целия пост
# 1
Чушки в доматен сос. Ама нямам рецепта. Пък и май трябва да се готви на котлон.
Гаспачо?
Виж целия пост
# 2
Тази вечер сме на нещо като студена салата от макарони, кисели краставички, риба тон, майонеза и сметана. Добре охладена. И салата от домати с босилек. Освежаващо, но и засищащо. За десерт - нектарини.
Виж целия пост
# 3
Чушки в доматен сос. Ама нямам рецепта.
Благодаря, но тук още не е сезонът на дългите чушки, а и да обиколя града и намеря някъде, това би значело мноого седене край котлона и печене. Печени без оцет в магазините няма.
Виж целия пост
# 4
Таратор, с краставици и орехи. Добре изстуден, вместо млякото да се разрежда с вода, в готовия таратор може да се сложат бучки лед.
Пълнен домат с мус от сирене/сирена
Виж целия пост
# 5
Вземи си сладолед.. и ще се охладиш Grinning
Виж целия пост
# 6
И аз съм за гаспачо Simple Smile
Правя и салата от домати, спанак  и синьо сирене.  Картофи на фурна от време на време..
Неща, които не отнемат много време, защото край печката ставам вир вода и аз.
Виж целия пост
# 7
Яйца по панагюрски
Сирене по шопски в микровълновата
Омлет ( става бързо)
Смутита
Овесени ядки с плодове и ядки
Всякаква паста към нея песто купено или направено
Маринована риба - отнема време, но не се готви или направо се купува пушена
Всякакви сандвичи

Виж целия пост
# 8
Всякакви студени супи, иначе в жегите не се живее. Човек няма и апетит... Супички, смуути-та, салатки и овесени ядки/плодове с кисело мляко.
Виж целия пост
# 9
Аз набивам градински домати и сирене и чакам хубавите дини. Мога цяло лято това да ям🐷
Виж целия пост
# 10
Аз набивам градински домати и сирене и чакам хубавите дини. Мога цяло лято това да ям🐷
Плюс някое парче саламче.
На грил тигана тънко начукани пържоли стават за няма и 5 минути.
Виж целия пост
# 11
Шакшука.
Сирене по врачански (ядем поне 3 пъти в седмицата),
пълнени чушки с яйца и сирене,
Спанак с ориз и гъби на фурна и отгоре яйца,
Лютика,
Цели картофки на фурна, с копър и чесън,
Качамак в микровълновата за 3 минути,
Запеканки със всякакви изостанали продукти + кашкавал  Peace
Виж целия пост
# 12
Ако имаш семейство домати и сирене едва ли е добра идея. Според мен темата е за бързи ястия.
Виж целия пост
# 13
https://recepti.gotvach.bg/r-46481-Менамен
Виж целия пост
# 14
Аз напоследък правя огромна палачинка на фурна в тава. Бъркам си смес за палачинки за две минути и вместо да седя да мятам на котлона я изсипвам в тавата и след пет минути е готова!! Правя две по принцип. Една сладка и една солена. Става като руло.. Супер бързо леко и лесно е и пълниш с каквото ти хрумне.
Виж целия пост
# 15
   Много хубава тема е.

   Наистина е много трудно човек да измисли какво да се наготви, за да се яде през жегите.

  Откакто дойдоха жегите, нямам апетит. Обичам гозбичка с пържени чушки и доматен сос от пресни домати, залят отгоре върху чушките, със счукано яйце/а. Кълцана домашна лютика - чушки печени, домати нарязани и лук- счукани с чукалник и олио - това най-много го обичам. Мога да се наям добре с това ястие. Гадното е, че трябва да се седи на котлона и да се пекат чушки. Пак ястие с печени чушки и чесън с олио и оцет. Таратор много обичам.

   Баща ми обича да яде месо свинско, но на мен ми става гадно от това месо през жегите и не ям. 
Виж целия пост
# 16
Гуакамоле с брускети, вариации на млечна салата с моркови или цвекло вместо краставица, кремчета без готвене - кисело мляко с плодове, желирано, кремчета с маскарпоне. Разни салати, но тук в един момент се извъртат всички любими комбинации, и става сложно.
Едит: На тази салатка пандзанела й се каня отдавна:
https://www.thekitchn.com/how-to-make-panzanella-italian-bread-s … lad-recipe-206824

Аз от тази тема ще заема идеите за гаспачо и домати, пълнени със сирена.
Виж целия пост
# 17
Сетих се още нещо, което много върви вкъщи през лятото. Сварен зелен фасул, може и от буркан, слагам в йенска тавичка с лук, домати, чесън и копър. Плакия мисля, че се казва. Задушавам във фурната и после се яде студен. С кисело мляко много върви.

И всякакви варианти на салати с булгур. Вземам фин и го кисна, а не го варя.
Виж целия пост
# 18
Омлет с настърган домат и други зеленчуци, кашкавал на фурна, миш-маш с чушките от буркан.
Виж целия пост
# 19
Още нещо се сетих:

- Сварен (може и на пара) или от консерва зелен фасул, зехтин, хубав балсамов оцет, чесън и копър, изстуден в хладилника
- Цедено кисело мляко, мед, чиа и плодове
- Изстудена диня със сирене
- Гриловани тиквички, стават бързо, оставят се леко хрупкави, подправени с млечен сос или зехтин с оцет
- Настъргана ябълка със заквасена сметана и мед, изстудено в хладилника
- Катма - за 1 бр. 1 яйце, 3 супени лъжици кисело мляко, 3 супени лъжици брашно, малко сол, настъргано сирене и/или кашкавал. Разбърква се добре и се прави на тиган като омлет по 2-3 минути от всяка страна
- В хлебче се правят разрези и в тях се пъха масло, подправки и различни сирена, запича се за около 15 минути
- Краставица нарязана на тънки ленти по дължина се завива на руло, пълни се с крема сирене и отгоре парче пушена сьомга, става като хапки
- Пърленка, от тесто се прави тънка питка,  като за пица, пече се на тиган за 3-4 минути от всяка страна. Като се изпече от едната и се обърне, от горе може да се сложи чесново масло,  настърган кашкавал
- Сварени за 5-6 минути на пара броколи, изстудени и овкусени с предпочитан дресинг
Виж целия пост
# 20
Гювечета - с различни зеленчуци в комбинация с др.продукти - домати, пиперки, лук, тиквички, патладжан/може с кайма/, картофи...  сирене, яйца...
Виж целия пост
# 21
Знам, че прясното е по-хубаво, но в Метро има печени замразени червени чушки.
Виж целия пост
# 22
Бюрек от тиквички - настъргвам 2 тиквички, добавям 2 яйца, настъргано сирене около 200 грама, няколко лъжици доматено пюре, подправки на вкус копър, магданоз, разбърквам и пека в намаслена тава. Когато е почти готово, заливам със смес от яйце и кисело мляко като за мусака. Може да се консумира топло и студено. Като е топло върви с кисело мляко.   
Виж целия пост
# 23
Как успявате да издържите с включена фурна в тази жега?! Аз от две седмици я заобикалям отдалеч... Grinning Суровоядство толкова време не става, затова всичко на тиган, всякакви зеленчуци. Оризови салати, от нахут, паста, риба и т.н. В общи линии всичко, което става сравнително бързо на котлон и няма нужда да бъде ядено горещо.
Виж целия пост
# 24
Гаспачото е класика. Съшо така и печен патладжан с тиквичка е добра комбинация.
Виж целия пост
# 25
На мен също ми е много трудно да измислям какво да ядем през горещите летни дни.
По принцип готвя неделя повече манджи за да има за поне 2-3 дни и след това сряда или четвъртък друга за да стигне до петък.През деня съм на работа ,а детето ми е на режим(заради напишкване нощем)и трябва да вечеря до 18,30-19ч.,аз се прибирам в 18ч и каквото и да тръгна да готвя няма как да стане толкова бързо.
Манджите в жегите вече никой от нас не иска и караме на всякакви видове салати ,риба и скара.Таратор правя една голяма купа да има студен винаги.
Вече и скарата и салатите ни писват и се чудя какво различно и бързо за през седмицата вечер да измислям Rolling Eyes.
Виж целия пост
# 26
Как успявате да издържите с включена фурна в тази жега?!
От момента в който си купих мултикукър буквално 'заобичах' готвенето  Laughing Изкарала съм го на балкона в кухнята/има навес и не грее върху него/
Слагаш продуктите;избираш програмата и включваш да се готви само.Хем домочадието сито,хем аз доволна,че не му бая  Laughing
Разкошен помощник в кухнята  Heart Eyes
А колко време за себе си спестих  Whistling
Виж целия пост
# 27
И аз като Feeling за да не караме само на суровоядство сега по жегите действам с мултикукъра, а и с еър фрайъра, не нагряват като фурната. Не се занимавам с тях докато се готви, таймерите изключват. Сега ще метна в еър фрайъра тиквички, и после в кисело мляко с подправки. След тях и патладжани на кубчета и после в извара, не ми се занимава на котлона да изварявам доматен сос. И чушки там правя и после комбинирам с доматен сос или с катък/извара и сирене, и меса разни на пържоли или панирани, но лятото намаляваме консумацията на месо. В кукъра правя ориз, ризото, някоя яхния зеленчукова - грах, зелен фасул, варя паста, зеленчуци на пара и после подправям с дресинг или масло. И други разни неща и на двата уреда, изискващи минимални усилия и подходящи за хапване през лятото ...
Преди малко обаче детето даде зор за запечени картофи със сметана и розмарин, та извадихме фурната от летния й сън 😀
Виж целия пост
# 28
Ох, не е закато мен мултикукъра, много ми ги рекламираха, но не. Ама така или иначе нито ризото, нито половината от другите изброени успявам да ям в тази жега, та не ми липсва. Simple Smile
Виж целия пост
# 29
Не ми пречи фурната. Включвам таймера и излизаме в парка. Когато се върнем, вече е спряла. Проблемът е, че изобщо не ни се яде нищо топло.
Виж целия пост
# 30
Аз обикновено карам на миш-маш в жегите, много салати и таратор (последните две по подразбиране).Обаче да си призная, аз доста обичм летните засукани зеленчукови манджички и често си пека чушки, патладжани и тиквички, правя им домтен сос и ги забравям в хладилника. Просто цялата тази операция я правя вечер, защото се понася и после душ и в леглото или навън с кучето.
Виж целия пост
# 31
На нас не ни пречат жегите, имаме си апетит. Миналата година цяло лято бяхме на скара плюс салата. Сега правя постни яхнии, зелен боб, грах, бамя, печени обелени чушки от буркан с нещо си, много салати, гювечета. По десертите не съм, евентуално кисело мляко, може с някакъв плод.
Виж целия пост
# 32
Арабски кускус. Залива се с вряла вода и набъбва за минути. Комбинира се с какво ли не. Кисели краставички, грах, царевица, някакво месце на ситно или шунка или пък рулца от раци/скариди, лека майонеза. Въобще най-различни варианти за комбинации има и стават питателни салатки.
Виж целия пост
# 33
Може ли идеи за рецепти в мултикукър? Много съм се изчерпала...
Виж целия пост
# 34
4 пъти готвих в Мултикукъра и го заземих. Аз готвя супер бързи аламинути.  Сутрин ям мляко с мед и лешници и мюсли. Често си правя брускети с хумос, салати, пресни чушки и домати варени, към които добавям яйца, тиквички на фурна, които заливам с кисело мляко с натрошено сирене. Нищо не пържа, готвя без грам мазнина. Детето обича грах и варени картофи. На нея и правя отделно меню.
Виж целия пост
# 35
Може ли идеи за рецепти в мултикукър? Много съм се изчерпала...
Oт тук черпя идеи :
https://www.zajenata.bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0% … B8-news97616.html
Виж целия пост
# 36
Как пък не ми подействаха тея жеги и на мен на апетита, така искам. И на мен и на домочадието не действат- всеки пита какво ще ям. Аз залагам на фурната - имам на терасата- където готвя "по сянка" и вкъщи - съответно на климатик.Моите предложения от последните дни са все на фурна:
мусака с тиквички
патладжан ветрило
кюфтета на фурна
пиле с ориз
миш маш
Виж целия пост
# 37
Днес обядвахме гаспачо с печени филийки и вечеряхме задушени картофи на фурна с десерт от кисело мляко с черници, нектарини и орехи в него.
Виж целия пост
# 38
Мисля, че предложенията до тук са доста изчерпателни. Към тях ще добавя нещо, което аз много обичам в жегите. Купувам  чушки (предпочитам светло зелени, сиврия май е сорта, но може каквито обичаш). Пълня ги с извара и консумирам сурови с препечени филийки, пърленки и др. В изварата може да се обърка каквото ти е на сърце - чесън, шунка, нарязан на ситно домат, изобщо каквото ти хрумне. Може да добавиш подправки на вкус, майонеза ( не съм й фен в жегите), заквасена сметана.  Обичам натрошено ленено семе и го слагам в почти всички салати и салатоподобни. Обичам и овче сирене, което мен лично ме засища доволно. Натрошавам и го пълня в чушката.
Ако чушките са по-тесни може да видиш зор с пълненето. Аз лично ползвам малка лъжичка за кафе, защото влиза лесно, но ми се е случвало и да разрежа по дължина чушката, за да я напълня. Посля я "захлупвам" подобно на сандвич.
Виж целия пост
# 39
Мисля, че предложенията до тук са доста изчерпателни. Към тях ще добавя нещо, което аз много обичам в жегите. Купувам  чушки (предпочитам светло зелени, сиврия май е сорта, но може каквито обичаш). Пълня ги с извара и консумирам сурови с препечени филийки, пърленки и др. В изварата може да се обърка каквото ти е на сърце - чесън, шунка, нарязан на ситно домат, изобщо каквото ти хрумне. Може да добавиш подправки на вкус, майонеза ( не съм й фен в жегите), заквасена сметана.  Обичам натрошено ленено семе и го слагам в почти всички салати и салатоподобни. Обичам и овче сирене, което мен лично ме засища доволно. Натрошавам и го пълня в чушката.
Ако чушките са по-тесни може да видиш зор с пълненето. Аз лично ползвам малка лъжичка за кафе, защото влиза лесно, но ми се е случвало и да разрежа по дължина чушката, за да я напълня. Посля я "захлупвам" подобно на сандвич.
Aз добавям в изварата яйце и счукан чесън +копър или розмарин.Заливам с масло и вода и пак в кукъра да се запече  Grinning
Много леко и засищащо ядене се получава  Peace
Виж целия пост
# 40
В жегата и аз избягвам да пускам фурната, защото кухничката ми е малка и става адска жега (там и вечеряме, 2 в 1 ни е стаята). Правя много салати, таратор и нещо на котлона - супи, месо на грил тигана, спагети, омлети всякакви и тн. Любимо лятно ястие ми е руло от тиквички с крема сирене (пак трябва да се включва фурната, обаче). После самото руло го ям студено със салата и розе. Simple Smile
Днес ще правя на котлона картофена яхния с грах.
Виж целия пост
# 41
Салата табуле.
Супа от всякакви пресни зеленчуци - грах, тиквички, спанак, зелен боб, застроена с много кисело мляко - яде се почти студена.
Виж целия пост
# 42
Разкошна супа ще предложа, но съставките ѝ трябва да се спазят, иначе няма да се получи. Като заглавие е само " Доматена супа",  нищо работа, но на вкус е убиец, предложих я студена. Всеки я погледна недоверчиво, но после стана  УАУ  Simple Smile

https://recepti.gotvach.bg/r-127306-Доматена_супа_със_сушени_домати
Виж целия пост
# 43
Салата от боб от консерва с малко лютеница и пресен лук.
Ние печем на скара на верандата или на плоча месо и зеленчуци.
Напоследък обичам много да правя гофрети от тиквички - същата смес като за кюфтета от тиквички, но се пекат в гофретника и се поднасят с чеснов сос. Спестява се мнооооого време и горещина в кухнята.
Задушавам замразена царевица с малко захар и малко сол и вода в гювече в микровълнова за 5 минути, вместо да варя на котлона.
Използвам фритюрника с горещ въздух - таймерът му е мобилен и си го слагам в джоба, въобще не стоя край него.
Това са моите хитринки.
Виж целия пост
# 44
Идеята с гофретника е страхотна!
Виж целия пост
# 45
Да, и аз гофретика си набелязах! А дали може рецептата за сместа за кюфтета?
Виж целия пост
# 46
Ъъъ, аз не спазвам точна рецепта, настъргвам тиквички, посолявам ги, но не ги изцеждам много, защото гофретите стават по-сухи, пльоквам 2 яйца, малко чесън, копър и брашно. Слагам малко олио на гофретника и пека. Сос правя с кисело мляко, чесън, копър, майонеза или заквасена сметана, малко горчица, малко мед. Чуден става!
Виж целия пост
# 47
И аз ще направя! По принцип ги пека на хартия във фурната, не ги пържа. Обаче моят гофретник е малък и май бая време ще ми отнеме.
Виж целия пост
# 48
Аз имам двоен гофретник от Лидъл за 40 лв. май беше. Гледайте като се появи, да си купите.
Виж целия пост
# 49
В жегата и аз избягвам да пускам фурната, защото кухничката ми е малка и става адска жега (там и вечеряме, 2 в 1 ни е стаята). Правя много салати, таратор и нещо на котлона - супи, месо на грил тигана, спагети, омлети всякакви и тн. Любимо лятно ястие ми е руло от тиквички с крема сирене (пак трябва да се включва фурната, обаче). После самото руло го ям студено със салата и розе. Simple Smile
Днес ще правя на котлона картофена яхния с грах.

какво е това руло от тиквички, как се прави
Виж целия пост
# 50
И аз съм в чуденки. Та ще следя темата.
Виж целия пост
# 51
И аз съм в чуденки. Та ще следя темата.
Най-различни може да са, ето едно набързо приготвено, има още много видове плънки, по избор е и независимо с какво е страшно вкусно.

https://recepti.gotvach.bg/r-104630-Руло_с_тиквички,_шунка_и_крема_сирене
Виж целия пост
# 52
Кисело мляко, вода, краставица, чесън, копър, орехи 🍶Grinning
Виж целия пост
# 53
Кисело мляко, вода, краставица, чесън, копър, орехи 🍶Grinning

Имам хитринка за таратора - слагам по-малко вода, добавям кубчета лед и мятам в хладилника. После правя салатата, основното и тн.
Докато сготвя другото и сложа масата, ледът се е разтопил и тататорът е приятно студен.
Виж целия пост
# 54
Аз правя таратора така - първо накълцвам краставицата, слагам солта, чесъна, олиото и копъра и бъркам интензивно, за да си пусне краставицата сока и той да се овкуси от подправките. После слагам домашно мляко, бъркам и накрая - малко вода. И - в хладилника да престои. Така става не краставица с мляко и вода, а наистина вкусен таратор.
Виж целия пост
# 55
За поддръжка на електролитния баланс в жегите - жътварски таратор.
Както обикновен таратор, но вместо кисело млеко - вода с малко сол и оцет + щипка захар за баланс на вкуса.
Виж целия пост
# 56
Аз готвя на климатик - колко пъти фурната на 200 градуса и климатикът бичи, но сме 3 големи и 1 дете и трябва нещо да се яде.
Сваряваш пилешко месо в по-късните часове и добавяш към различни салати. Може и печено, особено бялото месо е много по-добре с някаква сочна салатка.
Патладжан, задушен в МВ и после с майонеза, може и сметана, орехови ядки и чесън.
Като се прежалиш 1 ден, ще имаш ядене за още 2 вечери. Мен ежедневното измисляне и готвене ме натоварват повече.
Чушки могат да се пекат на партигрил, 3-4 се събират наведнъж.
Виж целия пост
# 57
Как се прави патладжан в МВ?
Виж целия пост
# 58
Как се прави патладжан в МВ?
Цял, небелен, дупчи се на 2-3 места с вилица и захлупен в някаква купа. Задушава се и става мек, малко като печен на фурна. Намачква се с вилица и с майонеза/сметана, орехи и чесън на филийка. Мммм
Виж целия пост
# 59
За колко минути? Вода слага ли се ?
Виж целия пост
# 60
Не, той си пуска, има си. За минути - нямам точно число, но нека е поне 10. И - непременно надупчване с вилица, за да му излиза парата отвътре и под някакъв капак. Ще е добре да е от по-светлолилавите или бял, защото не се соли и отцежда и става по-горчив, но с майонезата става добре. Дано ви хареса
Виж целия пост
# 61
Благодаря!  bouquet
Виж целия пост
# 62
Аз правя таратора така - първо накълцвам краставицата, слагам солта, чесъна, олиото и копъра и бъркам интензивно, за да си пусне краставицата сока и той да се овкуси от подправките. После слагам домашно мляко, бъркам и накрая - малко вода. И - в хладилника да престои. Така става не краставица с мляко и вода, а наистина вкусен таратор.

Чуден, но добави към сместа, преди киселото мляко 2 с . л  галета и разбъркай. Вярвай ми става по плътен и е разкошен и добавям много копър, но последното е по избор, малко или много.
Виж целия пост
# 63
Многото копър го слагам с чесъна, пропуснала съм. И той да си пусне аромата. С домашното гъсто мляко става доста плътен. Даже на мен ми идва в повече. Но ММ го харесва така.
Виж целия пост
# 64
В последно време ям само домати, краставици и сирене. Но за ММ все трябва да има нещо, та готвя до към 1 2 часа , че после напича и дори климатика не смогва. Иначе правя доста неща на фурна - тиквички , картофени кюфтета, миш-маш, кюфтенца с картофи, ориз с гъби, бутчета. Пускам фурната и отивам в другата стая ако ми е жега. Не ми се седи грам на котлона 😀
Виж целия пост
# 65
Ейййй, страхотни сте.
Никога не бях яла патладжан, а сега ям всеки ден! Heart
Виж целия пост
# 66
За всички фенове на тиквички те! Отскоро правя това супер лесно супер хрупкаво нещо. Бира, на стайна температура. Тиквички, нарязани на много тънко с ренде като за чипс в купа с вода и лед. Купа с бяло и царевично брашно 50/50%изсипвам бирата при брашното докато стане малко по гъсто от смес за палачинки. Нагрявам мазнината в тигана. Топя тиквика в сместа, пускам в тигана, пържи се за секунди и става изумително хрупкаво. После сос си правя... С тая смес правя и лучени кръгчета, сиренаца и кашкавали които пък ядем с сладко от нещо, с тая смес дори скоро правих и сварено пилешко месо, филе... А малко по тежка храна е пържено то но понякога...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия