Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сума за младоженци

  • Публикувана: 2 юли 2019, 11:33 ч.
  • Последно мнение: 12 ян. 2020, 20:16 ч.
  • 6 568
  • 110
# 60
О, да, моминските и ергенските партита да чиста БГ традиция.
Я се осъзнайте малко. Плащайте си глупостите сами, организирайте си всичко сами.
Кви са тези претенции? Никой не ви е длъжен за изгъзиците.


Е то и никой не е длъжен да приема да е част от изгъзица, пък после да мрънка. Изумявам се колко сте негативни направо Joy
Виж целия пост
# 61
Права си, никой не е длъжен да е част от изгъзица.

А аз не бих се нарекла негативна. Моята сватба надмина очакванията ми. Бяхме 20 човека. Имахме дрескод - бански и джапанки. И никакви официалности.
Когато кумата ме попита дали трябва да е в някакъв цвят облечена, разбрах, че има и такива щуротии.

Има много красота в непринудените неща.
Виж целия пост
# 62
Нека ви прекъсна караниците 😃

 Не смятам да коментирам колко е нормално, защото според мен това зависи твърде много от хората, на които отиваш на сватба и сумата много може да варира. Аз съм давала много различни суми и също така получих много различни, но беше важно присъствието... Мистлта ми е, че сметки на куверти и подобни глупости са ми много смешни. Дава се колкото ти е на сърце!

Иначе като идея за подарък към сумата аз съм подготвила за една приятелка касичка, с ключе, със стъкло отпред и надпис Our adventure fund.
Подарявала съм осветена икона на свети Мина.
Поднос за закуски в леглото.
Сувенирче, в което са пъхнати парите...

Като, че ли има много варианти с които да покажеш, че за теб е било важно да присъстваш и да оставиш своя почерк в подаръка, дори когато искаш да дадеш сума на младоженците, с която те да се разполагат, както намерят за добре. За много близки приятели пиша и стихче, но това работи само когато познавам двойката. 😊

Edit: по темата с моминско/ергенско парти- тези които сте толкова върли противници абсолютно спокойно може да не присъствате. А тези партита може да са много скромни, а същевременно безкрайно забавни и мили.
Виж целия пост
# 63
Смешно или не - има  си етикет и неписани правила когато става въпрос за сватба, които е редно да бъдат спазени. Не знам защо толкова много хора скачат като опарени по въпроса.
Виж целия пост
# 64
Толкова много хора скачат заради сметкаджийството, което лъха. Един хубав празник бива превърнат в схема за печалба. То по тази логика всеки един празник бива съсипа от мисли колко е нормално да се подари. Не е редно да се прави сравнение и да се установява някакъв измислен стандарт, който и да се налага така свирепо...
Виж целия пост
# 65
А да се изтипосаш по домашни дрехи на сватба редно ли е? Не, има си етикет, че на сватба се ходи с официални дрехи. Защо никой не скача тука, че някой се опитва свирепо да налага измислени стандарти?
Виж целия пост
# 66
Преувеличението не помага да докажете правотата си...
Виж целия пост
# 67
Преувеличението не помага да докажете правотата си...

Нито пък вашия пост отговаря на моя въпрос. И ако бяхте чели темата по-назад щяхте да видите, че хич не преувеличавам.
Виж целия пост
# 68
Прочела съм всички отговори в  темата, както съм прочела и заглавието, което не е облекло...Така че, правете си сметките, опорочавайте си празниците, но някой ден ви пожелавам да научите кое е истинско важно и да не изпадате в такива дребнавости. А през това време оставете хората да си правят подаръците от сърце, не със калкулатор.
Виж целия пост
# 69
Хората са оставени на мира, никой никого не задължава с нищо, такса вход няма, както сте забелязали, щом сте чели мненията. Добрите обноски предполагат спазване на етикета (когато гостът може да си го позволи чисто финансово, тук не говорим за хора, които нямат възможност) , това е, не е дребнавост. Не знам какъв ви е толкова зора, честно.
Виж целия пост
# 70
Хората са оставени на мира, никой никого не задължава с нищо, такса вход няма, както сте забелязали, щом сте чели мненията. Добрите обноски предполагат спазване на етикета (когато гостът може да си го позволи чисто финансово, тук не говорим за хора, които нямат възможност) , това е, не е дребнавост. Не знам какъв ви е толкова зора, честно.
То голяма драма за тази кума.Еми в случая,който момичето сподели,за кумата ,която се е преоблякла-заслужили са си го.Хората са казали-каквото повикало,такова се обадило.Младоженците не са поканили кумовете,защото са им много близки,а защото имали пари.Тънки сметки са си правили от преди сватбата още.Много ги защитавате,но не е ли редно кумовете да са най-близките общи приятели на младоженците?Близко семейство ,с което и след сватбата ще се виждат и помагат при нужда,а не хора поканени заради парите.
Виж целия пост
# 71
Празника се опорочава тогава, когато се прави по начин, който друг налага за правилен. Някой ще иска сватба по чехли- ами хубаво, какво от това. Друг заклеймява моминско/ ергенско парти. Трети прави сватба с идеята гостите да му подарят толкова пари, че да избие разходите и да е отгоре. А по въпроса кой колко трябва да отдели, писани правила няма. Накрая си проличава кой с каква идея е вдигнал сватба.
Виж целия пост
# 72
Празникът се опорочава,когато започнат да се правят тънките сметки.
Като се започне от поканите-,,За подаръците не мислете в пликче ги сложете,,.....Един вид просят си пари...

Имаш пари-правиш голяма сватба,нямаш пари-жениш се скромно.
Но да очакваш да има възвращаемост на средствата или гостите да си платят храната  е направо нелепо..
Сватбата не е благотворително събитие.На гостите не би трябвало да се гледа,като на банкомати.Те не са длъжни да си плащат куверта .

Редно е всеки гост сам да прецени колко пари може да отдели.
Един може да си позволи 50лв.,друг 500.
За мен 50-100лв. е нормално.

На нашата сватба бяхме поканили всичките ни приятели,тогава  студенти.Тоест без големи възможности.Ама въобще не ни интересуваше кой какво ще ни подари и колко пари ще даде..Обаче много държахме всички да присъстват.


За дрес код-сватбата е официално събитие .
Редно е гостите да са с официално облекло-роли,костюми...
Ако сватбата е стандартна .
Виж целия пост
# 73
М да, затова след сватбата си леля се сдоби със 17 еднакви кафе машини. Това с поканите е, защото хората не искат да им подаряват ненужни вещи, които да се чудят после какво да правят. Големи светици се оказахте...
Виж целия пост
# 74
Това с уредите не е ли отживелица? На колкото и сватби да съм била досега, не е имало подаръци уреди, нито в поканата някой е писал, че иска пари в плик.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия