Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Сума за младоженци

  • 6 310
  • 110
# 105
Цитат
Говорила съм с много хора на тази тема,включително такива ,които живеят в западна Европа и Америка.Масово  никой не поема нощувките. И ние ще имаме гости от чужбина и никой не очаква от нас да им поемем самолетните билети или хотелите.Младоженците се ангажират с това да помогнат за намиране на хотел и договаряне на по- добра цена.
Не знам как стоят нещата в Европа, но за САЩ, смело мога да кажа, че не съм чула младоженците, респективно бащата на булката, който най-често плаща сватбата, да поема пътуването и нощувките на гостите.
Били сме на сватби в няколко щата, винаги сме си поемали разходите.

 Родители сме на девойка, един ден ще бъде булка, нямам никакво намерение да поемам разходи. Изключвам баби и дядовци от България, но това е даденост.
Виж целия пост
# 106
DK91 Никъде не съм писала, че младоженците са длъжни. Никой на никого не е длъжен в този живот по принцип. Казах, че за мен това е част от гостоприемството. Не съм казвала и че няма да отида на сватба, само защото няма да ми платят нощувка - ще отида, ако няма друга съществена пречка, спането не ми е фактор.
Виж целия пост
# 107
Аз мисля,че няма нищо задължително като сума за подаряване. Кой колкото може и каквото може.
Когато аз имах сватба/ преди 20 години/,повече се подаряваха предмети и тъй като нямахме чак толкова гости, се оказаха всички неща хубави и в употреба. Имаше и пари.

В детството ми съвсем откровено се пишеше в поканите,предимно на "селските" сватби"Моля,подаръците в пари" и в общественото пространство много се коментираше темата за еснафството. В противодействие се появиха т.наречените "комсомолски сватби", на които се ходеше само с букет цветя./Евентуално-подаръци само от най-близките роднини или символични/.

Сега,уж по-деликатно, но и аз съм чувала за"за подаръци не мислете,парички пригответе" и т.н.
По темата- кой колкото има на сърце.Такива бакалски сметки- "да покриеш това- онова" са ми грозни. Наистина, сватбата е за това, да споделиш празник и емоции. Мисля,чевсеки има кръг от близки иприятели,които са с различни финансови възможности и всеки би се огорчил повече от това,че поради финансови причини негов близък не присъства на празника му,отколкото че няма да му "покрие куверта".

Но колкото и да е скромна сумата,за тези,които нямат възможност, мисля,че поне малка картичка с пожелание е израз на уважение към приятелите, които се женят.

И въобще...от малка много обичам сватби.Не съм и мислила да живея с някого без брак и сватба.Обаче,в последно време наистина разбирам младите хора, които не правят сватби.
Виж целия пост
# 108
Като бъдеща булка участвам в две-три фейсбук групи. Бях учудена да открия, че все още се измислят какви ли не рими и стихчета, за да им е ясно на гостите, че се очакват пари. После следва друга рима, за да не поднесат цветя, а дарения, билетчета или книги. На мен не ми харесва, намирам го за много грозно. Уж претенции за изисканост, пък накрая "подаръците в брой, че посуда вкъщи рой". Така или иначе в днешно време повечето хора дават пари.
Виж целия пост
# 109
На нашата сватба, преди много години, имаше гости от чужбина. Никой не е отварял въпрос дори за поемане на нощувки. Искахме да ги насочим поне към хотели, но те отказаха. Пристигнаха, настаниха се и в уречения час бяха пред ритуална зала.

Сега ще кумуваме на сватба с чуждестранни гости. Всички вече получиха поканите си и никой, ама никой, не е задал въпрос за нощувки, букети, пари, пък колко на човек, пък как ще идват. Младоженците са осигурили отстъпка в хотел, който е различен от мястото на сватбата. Има сватбен сайт, там всичко е описано. Хората са си запазили самолетни билети, резервирали са дати в хотела и/ или на други места и изобщо не занимават младоженците с въпроси. За тези, които ще са във въпросния хотел, ще има осигурен транспорт до мястото на сватбата и то по желание на младоженците.

Не знам, дали  хората в чужбина са свикнали да пътуват повече, дали е до разбиране, до финанси, до манталитет, но на нас (преди години) най-безпроблемни ни бяха чуждестранните гости. БГ гостите бяха с хиляди въпроси и очаквания. Онези хора пропътуваха хиляди километри без да ги разберем кога са тръгнали, кога са пристигнали, как са намерили залата и ресторанта. Бяха на точното място, в точния час и със страхотен аутфит.
Виж целия пост
# 110

Не знам, дали  хората в чужбина са свикнали да пътуват повече, дали е до разбиране, до финанси, до манталитет, но на нас (преди години) най-безпроблемни ни бяха чуждестранните гости. БГ гостите бяха с хиляди въпроси и очаквания. Онези хора пропътуваха хиляди километри без да ги разберем кога са тръгнали, кога са пристигнали, как са намерили залата и ресторанта. Бяха на точното място, в точния час и със страхотен аутфит.
Абсолютно подкрепям всичко казаното от теб, а последната част не може да е по-вярна. Въпрос на разбирания, манталитет, възпитание, култура.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия