Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Закупуване на апартамент на морето от предишни собственици руснаци?

  • 1 807
  • 10
Здравейте,
Харесахме си едно мъничко студио на морето, което в момента е собственост на руснаци. Искаме да го купим , но се притесняваме, като са чужденци, какви точно документи трябват Thinking /в България може да се провери човек дали няма наследници и т.н. , но за чужденци не ни е съвсем ясно/.
В момента сестрата на собственика е тук /в България/ и с пълномощно от него и съпругата му се надяваме ,че може да стане. Имам и конкретни въпроси:
1.Съществува ли практика Нотариус да завери с електронен подпис пълномощните, които собственикът и съпругата ме ще изпратят на сестрата?
2.Има ли начин да прехвърлим сумата от наша банкова сметка в тази на собственика в Русия? Или някакъв друг вариант?
Много ще съм  благодарна ако някой е минал по този път  да ме посъветва, какви документи да изискаме от руснаците.
Благодаря предварително Yellow HeartHeart Eyes
Виж целия пост
# 1
Хващате си адвокат да ви направи предварителен договор и да ви води сделката. В договора той пише какви документи иска от тях, те ги правят.
Парите - чак на подписването на сделката. Руснакът трябва да има сметка тук.
Виж целия пост
# 2
1. Адвокат
2. Пари в чужбина не превеждате,  а също така и предварително без да има необходимите докумети/договор
3. Те са длъжни да представят докумети за наследници, заверени според изискванията на нашата държава.
4. Цялата сделка се извърва по българското законодателство, без значение от народността на собствениците.
Виж целия пост
# 3
Няма как да се преведат пари в чужбина, смятам. Т.е. парите от сделката трябва да минат през български банкови сметки.
Като наследници продавахме със сестра ми апартамент. Трябваше да имаме сметки в българска банка, за да ни преведат парите от продажбата.
Виж целия пост
# 4
На първо място си намерете адвокат. Той/тя ще знае какви документи да изисква от продавачите и какви реквизити да имат. Не рискувайте сами, ако нямате опит в тази сфера, няма да можете да се оправите. Не забравяйте да изискате квитанции за платени ток, вода и поддръжка (ако е в затворен комплекс). Парите могат да се изпратят по сметка в чужбина, но не е препоръчително. По -добре плащането да става през адвокатска сметка.
Виж целия пост
# 5
Вие да не сте адвокати всичките, дето сте писали. Питай в първата нотариална кантора. С копия от документите, иначе е безсмислено. Няма проблем да се плаща в чужбина, но е добре сметката да я има в пълномощното. С електронен подпис в Русия и в България не могат да се правят нотариални заверки.
Виж целия пост
# 6
Ааа, въпросът беше отправен специално към адвокатите, така лииии? Не съм разбрала.
Виж целия пост
# 7
Адвокат или нотариус - все тая. Пак толкова ще ти вземат. Ние като продавахме, бяхме с една приятелка нотариус, купувача /руснак/ беше с адвокат, а сделката четохме при друг нотариус.
Виж целия пост
# 8
в кой район е имотът, за  документите, които трябва да се представят от продавачите, преценява нотариусът, който ще изповядва сделката, вие нямате грижи, относно парите - както се разберете, могат да се преведат и тук, може и по сметка в чужбина, за вас също е все тая, това нещо ще е описано в нот.акт, просто правите превода СЛЕД подписване на нотариалния акт, че ви продават жилището
Виж целия пост
# 9
Ииии, за да прекратим глупостите по темата:

Цитат
1.Съществува ли практика Нотариус да завери с електронен подпис пълномощните, които собственикът и съпругата ме ще изпратят на сестрата?

НЕ. Абсурд. Пълномощните и останалите документи за Русия се заверяват по два начина: в консулска служба - има в Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург, или пред местен нотариус - без апостили са, имаме договор, само се превеждат след това. Други варианти няма.

Цитат
2.Има ли начин да прехвърлим сумата от наша банкова сметка в тази на собственика в Русия? Или някакъв друг вариант?
Естествено, че има. Можете по всяка една съществуваща сметка в света да им изпратите. Но причината да се искат сметки тук, е че в деня на сделката трябва да се потвърди получаването на цената, и тъй като наличието на платежно нареждане, уви, все още не означава това със сигурност, продавачите, особено ако са чрез пълномощници, предпочитат да си видят парите. И тъй като превода е от България, получаващата сметка също трябва да е в България, в същата банка, за евров превод, или в произволна, за левов.

Бонус съвет: пълномощното за продажба има редица специфики в съдържанието си, има към него доста документи, които също трябва да се заверят.
РФ не издава на своите граждани удостоверения за гражданско състояние - за семейно положение, за наследници, за адрес и т.н. - просто нямат такъв регистър. Освен това, ако имотът е наследствен, съпругата едва ли е собственик. Да не кажа никак, освен ако не се е оженил за сестра си/майка си. Но пък ще трябва да завери една допълнителна декларация. Нотариусите съставят едни протоколи, в които описват кои са наследниците - става шест месеца след смъртта най - рано, и освен това са по информация от явилия се наследник, а не от официален регистър.
Като цяло си е риск, който няма как да бъде по никакъв начин заобиколен, обаче. Дори и да ти се яви титуляра по нотариален акт лично, пак няма гаранция, че не е придобит по време на брак - опция е да се провери националния паспорт, аз им ги искам винаги, но и там не винаги е отразена информацията. Затова и не се изповядва на данъчна. Grinning Grinning То това по принцип е много лоша идея, но това друга тема.

Бонус съвет две: наемете си адвокат, който се занимава СЪС сделки С чужденци.  Писнало ми е да уча колеги на основни неща, или да ми се провалят сделки щото "Ма в България как го има, как при тях няма да го има".
Не разчитайте само на нотариуса, освен ако не ви е личен приятел. Уви. Особено по морето, там е ....  друга губерния. Освен това в различните райони нотариусите и службите по вписванията имат различна практика. Grinning

За без пари толкова. Grinning

Къде купувате?
Виж целия пост
# 10
Защо търсиш удостоверение за наследници, руснаците умрели ли са?
Трябва ти препис на нотариалния им акт, удостоверение то Служба по вписванията за липса или наличие на тежести върху имота,  декларация за семейно положение на собствениците, данъчна оценка на имота, кадастрална скица, пълномощно, ако тук те се представляват от друго лице. Бележка, че са платени данъците на имота, сметки, че не дължат такса обслужване, ако е в затворен комплекс  и тн.  Какво те притеснява, че ще превеждаш пари в Русия? Не виждам проблем. Чужденците като купуват в Бг, да не мислиш, че плащат по банкова сметка в тяхната държава?
Но както са ти казали по-горе-обърни се към адвокат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия