Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Това добра бизнес идея ли е ?

  • 1 299
  • 13
Имам един приятел, той сега е решил че е узряло времето да започне собствен бизнес. Първо да уточня не става въпрос за България, така че всички забележки внимавай с НАП, внимавай с общината, държавни поръчки кой ще ти дава не са интересни. Интересно ми е какво вие бихте направили и за какво вие точно бихте внимавали.

Моя приятел е сценарист за HBO пише сценарии за нови сериали, в момента нищо всъщност не пише, защото шефа му е излязал с брилянтната идея, те служителите на HBO нищо да не пишат, ами да правят всичко с външни сценаристи на който се плаща на ишлеме. А те само да доукрасяват и да ги правят в съзвучие с политиката нa фирмата. Така шефа му смята че когато  един сериал се окаже не толкова успешен, винаги вината може да бъде хвърлена на външните сценаристи. И техния департамант да не опере пешкира.

Та така моя приятел е написъл вече няколко сценария за сериали, които той смята ще са много успешни.

Въпросът е сега как аджеба от служител в HBO да станеш външен сценарист?
Без да обиди шефа си.
И със ясното съзнание че това е само с неговата подкрепа възможно, макар че мнението на моя приятел за шефа му не е много високо, като се има впредвид че шефа му направо го задушава като творец.
Отделно приятелят ми все пак още не е известен и утвърден сценарист.
Та това е казуса.

HBO в случая играе роля, надявам се е ясно. Т.е. Казуса е реален но не е за HBO.
Виж целия пост
# 1
Напускаш и ставаш външен специалист и се прехранваш само от собствения бизнес, никой не те 'задушава'. Ако действието се развива в чужбина, тия номера  и игрички не се ценят много от работодателите. Доколкото разбирам целта е хем да си в НВО, хем да си външен специалист.От два стола, на земята.
Виж целия пост
# 2
Много ти благодаря за мненията които постваш, но ми се струва че трябва да ти кажа че това със сценарииете е всъщност метафора. Нашия човек се занимава със съвсем друго, пък и на чужд език, да води разговор за бъдещето си, от който зависи доста, не е най-лесното нещо за вършене.

Съгласен съм че трябва да се проведе разговор. Ти ми даде много добра насока, как точно да го направя.

Ако обичаш, обаче вземи под внимание следния факт. Шефа на нашия човек, никога не е писъл истински сценарии, а до сега само е редактирал и критикувал готови сценарии. Той работи от 20г за HBO и за това време да остане на тази позиция, не винаги е бил коректен със всички. Т.е. не би го извикала да ти помага като си береш лозето, щото знаеш че няма да дойде, пък и да дойде нищо няма да свърши, а само ще яде грозде цял ден.
Имаш един човек, който мотивацията ми не е да твори, а някакси да избута до пенсия, без да бъде разобличен. Те затова са и тези шашми със външните сценаристи.

Незнам дали ме разбра. Но не разчита че шефа му е благоразумен. Защото ми се струва че това правиш.
Виж целия пост
# 3
Твърде много станаха метафорите. Изложи си директно казуса, ако искаш да получиш някакъв полезен съвет и въобще някой да се занимава с проблемите ти.
Виж целия пост
# 4
Доколкото разбирам, става въпрос за неписани правила на компанията НВО да ползват външни сценаристи. Значи винаги е възможно да направят компромис.
Ако бях на мястото на приятеля ти, щях да представя сценариите си пред шефа и вече каквото сабя покаже.
Ако пък не одобрят, предполагам, че няма забрана човекът да предложи сценариите си на друга филмова компания. А може би и точно тази вероятност ще мотивира шефа да одобри.
Виж целия пост
# 5
Аз пък ще ти отговоря така - типично по български /много мразя да се пресилват нациионални отрицателни черти, но е факт, че неуважението към висшестоящия е национална наша черта/ величкият "творец" смята, че шефа нищо не разбира. Работата е там, че НЕ Е И НУЖНО шефа да е творец или да има творчески потенциал. Важно е в случая да има нюх за добри творци, отлични мениджърски качества и пробивност + находчивост. Нека така наречения "творец" си знае мястото и не омаловажава 20 годишен стаж.

Относно казуса според мен има различни решения - да подаде сценариите от чуждо име и ако бъде проявен интерес да поясни, че са писани от него и негов колега да ги "дообработи". Ако са толкова добри то ще бъде направен този компромис.
Другия вариант е да ги подаде в друга компания за реализация. 
Виж целия пост
# 6
Първо за авторитетите: съгласен само до някъде. Имах един приятел и той казваше за една колежка, тя има дарба да казва в най-неподходящото,  време най-неподходящото нещо. Ако поне еднот от тези “най” не беше така, нямаше да е проблем, но с двете заедно нестава. И беше прав резултатът беше плачевен. Същото е с българина, той не зачита, авторите които всъщност трябва да зачита, и зачита такива които не трябва. Ако едното от тези две твърдени беше грешно всичко щеше да е по-добре. Ама и двете са верни,  Затова и резултатът е такъв.

Това е добра идея, той го прави точно това, но първо не е лесно, и второ както казах не отговаря на политиката на фирмата. Но е добра идея. Благодаря ти че се сети за това.
Виж целия пост
# 7
Или работиш за себе си или за някой друг, средно положение няма. Дали сценарист, или шивач вся тая - ако ти носиш риска за теб е и печалбата. Ако шефа ти носи риска, за него е печалбата.
Как да постъпи " твоя приятел" да си реши сам, няма нужда от форуми с метафори, ако има нужда от истински съвет - да даде истинска история и да се надява да прочете това, което иска.
Виж целия пост
# 8
Прави го на ръба на закона и добрите нрави в този бизнес.
Затова и му е тежко.
Баба ми викаше: "Две добри няма"

Превеждам: Ако е под псевдоним, проблемите са едни, ако го даде на наистина друг човек да го авторизира - други. Такъв е животът.
Виж целия пост
# 9
чудно ми е как изглежда един сценарий.
Виж целия пост
# 10
Кажи му на твоя приятел да използва училищната ваканция да си подобри правописа.😃
Виж целия пост
# 11
Твоя приятел първо да си прочете трудовия договор, да не се окаже, че там пише, че каквото е написал докато работи за компанията е собственост на компанията. И моят съвет е да не се опитва да седи на два стола, особено ако работи в голяма компания в конкурентен сектор, защото ще изгърми. Ако е толкова талантлив и толкова му се твори да се проявява някъде, където няма да влиза в конфликт на интереси или да става фрилансер. А решение за ползване на външни подизпълнители рядко, да не кажа никога, може да се вземе еднолично от мениджър на ниско ниво. Така че едва ли решението е точно на прекия му началник, за да си върже гащите, както се описва.
Виж целия пост
# 12
Та така моя приятел е написъл вече няколко сценария за сериали, които той смята ще са много успешни.
Това какво той смята и дали наистина ще са успешни са две съвсем различни неща.
Добра бизнес идея е, ако е попроверил дали ще му се получат нещата. Ако от двата стола седне на земята - не е било добра бизнес идея. Simple Smile

Виж целия пост
# 13
дикокото разбирам някой докато е бил на работа някъде е направил нещо и сега иска да печели от него без работодателя. ако съм права това е кражба.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия