Често четем какво трябва да правим, за да бъде детската кожа здрава и добре обгрижена. Рядко засягаме обаче какво не бива да правим.

Къпане
Дори да ни се струва, че хладката вода във ваничката не е достатъчна, за да измие добре бебето, не бива да се изкушаваме да я затопляме повече. Нежната бебешка кожа е силно топлочувствителна и дори само 1 – 2 градуса в повече могат да я зачервят, а бебето да изпита силно парене.

Търкане
Никога не търкайте силно бебето. Всеки по-голям натиск с гъбата или с пръсти може да причини нараняване на тънката бебешка кожа. При къпане нежно галете и поглаждайте бебето, за да го измиете.

Многократно сапунисване
Колкото и да ви се иска да сте сигурни, че бебето е чисто, недейте да нанасяте измиващ продукт повече от веднъж на къпане, защото, колкото и да е нежен той, има риск да пресуши излишно кожичката на малчугана.

Бърсане
Никога не търкайте с кърпата след баня. Подсушаването на бебето трябва да става само с нежно потупване. Колкото и да е мека бебешката хавлийка, търкащите движения могат да протрият кожата на мъничето.

Козметика
Подбирайте внимателно бебешката козметика и никога не използвайте такава за възрастни върху бебешката кожа. Никога не нанасяйте и кремове/лосиони/олио върху клепачите на бебето, защото рискувате попадане на продукт в очите, което може да доведе не само до раздразнение, болка и зачервяване, но и до сериозно възпаление.

Бебешко акне
Никога не чоплете или стискайте пъпките по бебешката кожа. Те са напълно нормални и се дължат на изчистването на бебешкото тяло от хормоните, които са попаднали в него по време на бременността. Разчоплянето им може силно да ги влоши и да доведе до тежки възпалителни процеси.

Зачервяване и обриви
При наличие на някой от посочените симптоми в никакъв случай не прилагайте самолечение. Потърсете мнение от специалист възможно най-бързо. Тъй като кожните състояния при бебетата и малките деца се променят понякога буквално за минути, добра идея е да снимате притеснителните участъци, за да можете да покажете на лекаря на детето как са се развили във времето до прегледа.

Лющене и белене

Това е нещо напълно нормално за бебешката кожа в първите месеци от живота на бебето. Недейте никога да се опитвате да обелите или изчоплите тези участъци. Оставете ги да се излющят сами. Ако подобни симптоми се появят в по-късна възраст на бебето – посетете дерматолог.

Крустите

Колкото и да е изкушаващо, никога не се опитвайте да изстържете крустите от бебешката главичка, защото рискувате да раздразните и нараните силно кожата. Вместо това нанесете естествени масла или бебешко олио върху скалпа на бебето и ги оставете да подействат няколко минути преди къпане. След това масажирайте скалпа с мека четка.