Кои са потенциалните причини за проблемите със съня?
Една от възможните причини за проблемите със съня идва от черния дроб. Често той е задръстен и работи трудно, поради натрупаните токсини и приема на мазни и преработени храни.
Черният дроб се възпалява и по време на непрестанните битки, които води с вирусите и лошите бактерии, загнездили се в него от много години. Тези паразити произвеждат невро и дерматоксини, които са отговорни за значителна част от симптоматиката и болестите на съвременния човек.
Когато заспиваме, нашият черен дроб също "заспива" и действа на автопилот. Към 3-4 часа сутринта (часът е различен за всеки) той се събужда и поема отново задълженията си по неутрализиране на токсините, вирусите, отпадъците. Ако черният ни дроб работи бавно и трудно, на него му се налага да прибегне до спазматична конвулсия, за да се пооживи. Тези спазми почти не се усещат, но за някои хора са достатъчни, за да ги събудят. Това се случва в онези нощи, когато заспиваме нормално, после изведнъж се събуждаме в ранните часове на утрото и след известно време пак заспиваме. Тези спазми обясняват и онези тежки нощи, през които ту се унасяме, ту се будим.

Проблемите със съня, причинени от състоянието на черния дроб, съществуват и при хора с проблемна щитовидна жлеза, но не тя е причината за лошия сън. Щитовидната жлеза също се разболява от вредните токсини, които черният дроб не успява успешно и напълно да елиминира.
Вирусните проблеми са сред основните причини за лошия сън. Епщайн-Бар вирусът, херпес Зостер, цитомегаловирус, HHV-6 и някои бактерии тровят тялото и ни държат будни през нощта. Епщайн-Бар вирусът изхвърля невротоксини, които създават проблеми и часове наред не ни дават да заспим. Или ни будят посред нощ и ни държат будни до края. Както споменахме, причиненото от вируси безсъние често се бърка с проблемна щитовидна жлеза, защото нерядко проблемите със съня и с щитовидната жлеза вървят заедно. Но причината за безсънието не е в хипо- или хиперфункция на тази жлеза.  Мононатриевият глутамат и отлаганията на тежки метали в мозъка са в състояние да ни държат будни и да ни лишат от здрав сън. Живачните отлагания нерядко са причина за обсесивно-компулсивните разстройства, синдромът на Турет, тревожността, депресиите и още много. Когато те са в комплект с патогени като Епщайн-Бар вируса, нещата се усложняват още повече: вирусът се храни с тежките метали и освобождава големи количества токсини, известни като невротоксини. Медицинската общност сякаш отказва да види как този бързо размножаващ се вирус причинява стотици симптоми и поражения.
Наличието на чувствителна храносмилателна система, също може да предизвика безсънието ни. Въпросната чувствителност е пряко свързана с нервната ни система, тъй като всяка част от дебелото черво е осеяна с нервни клетки. Докато храната преминава през червата, тя влиза в допир с тези чувствителни нерви през нощта. Понякога досегът е толкова фин, че почти не се усеща, но силата му може да е достатъчна, за да разстрои съня ни.

Сънната апнея може да се появи, ако имате проблеми със синусите и постназално стичане на секрет към гърлото. Може да се появи също, ако сте с наднормено тегло и в легнало положение, което при натиск върху гръдния кош и гърлото да попречи на правилното дишане по време на сън. Третият вид сънна апнея е с неврологичен причинител: когато мозъкът изпраща грешни сигнали към вагусовия нерв и френичните нерви, използвайки електрически импулси и невротрансмитери, чиито функции са отслабени или нарушени поради въздействието на тежките метали или вирусните невротоксини.
Друга потенциална причина за проблемния сън е стресовият начин на живот, водещ до проблеми с надбъбречите жлези. При ежедневие с непрестанен стрес, в кръвта ни се изливат големи количества адреналин. Този адреналин ни държи будни до късно през нощта и при самото събуждане сутрин вече се чувстваме изтощени.  
Това са някои от причините за лошия сън и безсънието. Други причини могат да са тревожността, емоционалните рани, неврологични проблеми.

Как трайно да се справим с проблема?
МЦ „Епика” работи с протоколи, чиято цел е да ни помогнат да разберем откъде идва проблемът, да започнем да лекуваме и възстановяваме работата на черния дроб, да изчистим МНГ и тежките метали, да поправим храносмилателните проблеми, да излекуваме надбъбречните жлези и да елиминираме Епщайн-Бар вируса. Тогава здравето и сънят се завръщат с пълна сила.
В МЦ „Епика” подробно обясняваме на пациентите колко важен и незаменим фактор за здравето ни е сънят, как оказва мощно лечебно действие върху целия организъм и влияе върху лечението на повечето здравни проблеми.
Нашата терапия за проблемите със съня е строго индивидуална.Тя включва не само работата на специалистите, но и силно ангажираното участието на пациента.
Протоколите ни са медицински и безлекарствени и се изготвят от тричленен лекарски екип. При правилно следване на предписанията, резултатите са изключително бързи и трайни. В рамките на дни може да се постигне значително подобрение на съня, а след месец хората да забравят какво е да се будиш по няколко пъти на нощ и отчаяно да се молиш сънят да дойде.За допълнителна информация и консултация, заповядайте в МЦ „Епика” в град София или позвънете на 028203855, 0879853557, 0879851557, mc-epica.eu.
Можете да зададете въпросите си към МЦ "Епика" в консултативната ни тема.