Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Наследство

  • 2 484
  • 33
Здравейте! Преди 6 месеца почина баба, а преди 2 години дядо(по бащина линия). След смъртта на дядо, помня, че баща ми, чичо ми и баба трябваше да ходят да се подписват за последната му пенсия. След  смъртта на дядо(майчина линия(вдовец)) леля изпрати на майка ми пълномощно за да не се разкарва тя и така майка оправяше документацията. Сега 6 месеца след смъртта на баба никой не е търсил баща ми за нищо. Дори за подпис. Чичо ми живее в апартамента на баба и дядо. Винаги сме знаели, че ще е за него,защото ние имаме друг. Има и други имоти и не знаем за кой остават. Баща ми не иска да говори с чичо ми, защото ще излезе, че го интересува имота и бърза да дели, а не е така. Днес се замислих и не знам дали е възможно, но ако има ръчно завещание и всичко е предписано на чичо, възможно ли е да не извикат баща ми защото не фигурира в него? Баба и дядо имаха със сигурност спестени пари за погребение, както правят повечето възрастни хора. Не трябва ли наследниците да отидат в банката заедно или ако чичо е имал пълномощно от баба няма нужда от брат си? Как мога да разбера на кой е завещано всичко и дали е завещано изобщо нещо на някой? Благодаря ви!
Виж целия пост
# 1
Консултирайте се с адвокат. Доколкото знам, банките веднага получават информация и пълномощното вече не важи. Знам за случай, в който в рамките на часове блокират дебитна карта на починал. За да се изтеглят останалите пари отидоха всички наследници.
Виж целия пост
# 2
Днес се замислих и не знам дали е възможно, но ако има ръчно завещание и всичко е предписано на чичо, възможно ли е да не извикат баща ми защото не фигурира в него? Баба и дядо имаха със сигурност спестени пари за погребение, както правят повечето възрастни хора. Не трябва ли наследниците да отидат в банката заедно или ако чичо е имал пълномощно от баба няма нужда от брат си? Как мога да разбера на кой е завещано всичко и дали е завещано изобщо нещо на някой? Благодаря ви!

Ако има завещание, нотариусът, пред когото е подписано, трябва да извика всички преки наследници и да го прочете, независимо дали всеки наследник ще получи нещо.

Невинаги блокират дебитната карта на починал. В такъв случай този, който знае кода, може да изтегли от банкомат парите. Знам го от собствен опит.

Ако картата е блокирана веднага, всички наследници трябва да отидат, за да получат парите на починалия. Чичо Ви има нужда от брат си, разбира се, в този случай, независимо от пълномощното от баба Ви. Наследници на дядо Ви са баба Ви, баща Ви и чичо Ви.

Най-добре е да се консултирате с адвокат.
Виж целия пост
# 3
От страх да не помисли брат му, че се интересува само от наследството, има вариант баща ти вече да го е изгубил. За придобиване на имот по наследство се подава декларация в 6-месечен срок от откриването на наследството. Дори и да има завещание, баща ти има право на запазена част. Възможно е брат му да се е възползвал от притесненията на баща ти. Завещание не се отваря без присъствието на всички наследници.
Нека баща ти говори с брат си и да се опита да разрешат всичко с разбирателство. Ако не успеят, обърнете се към адвокат.
Виж целия пост
# 4
Ако родителите приживе са прехвърлили/"продали"  всичко на единия си син, като покупко-продажба, да, напълно е възможно чичото да е собственик на всичко.В такъв случай няма нужда от подписа на баща ви.
Не знам дали продажба може да се оспори от останалите наследници, все пак това не е завещание.

Виж целия пост
# 5
... Ако има завещание, нотариусът, пред когото е подписано, трябва да извика всички преки наследници и да го прочете, независимо дали всеки наследник ще получи нещо.
Къде това? У нас? За пръв път чувам за подобна практика у нас!

Доколкото разбирам, момичето се интересува от евентуални спестявания и други имоти, не за апартамента, който отдавна е бил договорен за чичото.
За парите в банката (ако има) трябва и двамата братя да отидат на място.
За другите имоти - да се съберат, говорят и разберат.
Извадете документ за наследници в общината. Може точно ваденето на този документ да се използва като повод да се повдигне въпроса за разпределяне на наследството пред чичото. А като разберете как стоят нещата и не ви устройва, тогава ще търсите решение с адвокат. Стига да си заслужава наистина!
Виж целия пост
# 6
Баща ви не е дете, отдавна е трябвало да се размърда и юридическите подробности да се оправят. Затваряне на банкови сметки, евентуални застраховки, декларации пред данъчни за имотите и т.н. За някои неща има и срокове/глоби. И пак вие питате по форуми вместо той да се държи като възрастен и да говори с брат си да си оправят административните бакии...
Виж целия пост
# 7
Типично българско, забатачване.
Чест прави на автора, че търси някакви отговори. Тази история се повтаря постоянно. Сигурно е че завещание няма. Тая работа струва пари. Отделно хората живеят в имоти на баби и дядовци, с поколения не се интересуват от собствеността, партиди за ток, вода. Водят се на хора дето от тридесет години са си отишли. Просто е страшно.

 
Виж целия пост
# 8
Завещание може да се напише и собственоръчно, ръкописно и да се съхранява или в дома, или да се повери на доверен човек. Това във връзка с твърдението, че струва пари.
Ако братята са в добри отношения, да се съберат и да обсъдят-това на мен, това на теб. Но ако чичото се е грижил за възрастните, а бащата не /дори и по уважителни причини/ морално нещата стоят по друг начин.

Виж целия пост
# 9
Собственоръчно написано завещание,

Ти в коя България живееш?

Не е в тази в която ние живеем.
Виж целия пост
# 10
Какво точно те смущава?
Виж целия пост
# 11
Преди да се чудите кой къде живее, попрочетете малко в източниците. В нета много.
Виж целия пост
# 12
Ако родителите приживе са прехвърлили/"продали"  всичко на единия си син, като покупко-продажба, да, напълно е възможно чичото да е собственик на всичко.В такъв случай няма нужда от подписа на баща ви.
Не знам дали продажба може да се оспори от останалите наследници, все пак това не е завещание.Да, оспорва се. Трябва да се докаже, че купувача не е превел по банков път пари на продавача. С банкови извлечения по сметките на продавача става бързо.С добър адвокат сделката се обявява за нищожна. Това е за имоти с цена над 10 000 лв. За по-евтините може да се плати в брой.
Виж целия пост
# 13
Аз си мисля, че може би нещата са забатачени още от смъртта на дядото. Още тогава бащата на авторката би трябвало да е наследил 1/8 от недвижимото имущество като наследник на баща си. Липсва информация за подадени данъчни декларации, кой плаща данъците на имотите през това време? След смъртта на бабата всичко се доподеля и двамата братя (ако няма други братя и сестри) наследяват до 1/2, т.е. всеки става собственик на 1/2 част. При такава ниска юридическа култура ме съмнява да има някакви завещания, евентуално нещо приживе да е уредено с дарения, прехвърляния, договор за издръжка и гледане... Наследници трябва да са бащата на авторката и брат му. Явно много филми се гледат и се очаква като по ТВ адвокатът да ги извика като богати наследници в САЩ и да чете завещание от типа на "На Иван давам къщата на село, а на Петкан давам колата си". Само че сме в България и никой няма да ви търси и да ви се обажда, трябва сами да си оправяте нещата. Първата стъпка е взимането на Удостоверение за наследници от общината по постоянен адрес на починалата.
Виж целия пост
# 14
... Чичо ми живее в апартамента на баба и дядо. Винаги сме знаели, че ще е за него, защото ние имаме друг.
Явно апартаментът още приживе на дядото и бабата е прехвърлен, продаден и въобще уговорен за чичото! Дали защото е живял с тях и той ги е гледал, дали защото другият син си има жилище, което може пак от бабата и дядото да е купувано... Какво има тепърва да го делят.
Ако има други имоти или пари, да говорят двамата братя и се разберат.
Направи ми впечатление коментарът, че възрастните сигурно са имали заделени пари за погребение... И да са имали, нали са изхарчени по предназначение! Дори и да не са изхарчили точно тях, нали чичото отнякъде е взел и дал парите. Явно чичото, щом бащата с нищо не е наясно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия