Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детето лъже

  • 1 884
  • 15
Здравейте, не знам дали поста ми е за тук, но моля Ви за съвет как да се справя с поведението на детето.
Дъщеря ми  е на 11 год. От известно време когато говори с приятели измисля някакви лъжи.(примерно, че ходи на някакви танци и че ще ма специални участия, или че ако тя няма да е някакво важни събитие то въобще няма да се състои) Според мен това го прави за да бъде център на внимание, но така загуби вече няколко от приятелите си. Понякога се опитва да лъже и нас нейните родители за по важни неща. Страхувам се за това нейно лъжливо поведение. Моля ако може да дадете съвет. Благодаря.
Виж целия пост
# 1
Моя син беше на 9, когато лъжеше безпричинно. Той дори не се правеше на интересен! Просто така, въобще не разбрах защо...
Говорих, говорих, говорих, накрая и на психолог го заведох и постепенно "порасна" и спря. За около година се освести с престана да лъготи. Според мен трябва да се говори много, много и да не се очакват чудеса. От веднъж не става, трябва си време, за да бъде осъзнато. Тогава психоложката ми каза, че това е съвсем старнартно при деца на тази възраст. Все пак нямат още изграденна ценностна система.
Моя приятелка също се беше видяла в чудо, но нейната дъщеря беше стигнала до фалшифициране на бележник и разни бележки. А майката и бащата са сериозни и отговорни хора, не е невъзпитано детето. Просто период. Спря, сега е нормална мома, отличничка в хубава гимназия.

Малкият ми син не е така, но неговите съученици много "послъгват". Използвам този израз, защото не мога да нарека нещата, които говорят "лъжи". Например: "А моят татко тежи 1000 кг". Или: "Братовчедка ми има тигър за домашен любимец". Това са неща, които повечето деца израстват с времето. Е, има и патологии, но са рядко.

Скрит текст:
Сетих се една от абсурдните "лъжи", които синът ми е казал на психоложката: че искал хамстер... а той никога не ми го е споменавал дори, никога въобще не съм имала проти животните, обичаме животинки, просто нямаме, защото пътуваме често и не може да се грижим за тях. След това започнах да го наблюдавам, пусках му клипчета на хамстери уж небрежно, минавахме "случайно" покрай зоомагазини... е, никакъв, ама никакъв интерес към пустите хамстери! Дори не се заглеждаше! Просто това му дошло на ума в момента и това изпляскал.
Виж целия пост
# 2
Незнам в нашия град няма психолог и ще търся в София. Но трябва да направя нещо защото други дечица ми казват че си измисля разни неща, че ги лъже за други. Много се притеснявам...
Виж целия пост
# 3
Незнам в нашия град няма психолог и ще търся в София. Но трябва да направя нещо защото други дечица ми казват че си измисля разни неща, че ги лъже за други. Много се притеснявам...

Има изключително много статии и книги на тема : Защо децата лъжат.
Хубаво е да се запознаете с тях и да видите как бихте могли да насърчавате искреността на детето.

Явно детето има нужда от някакво признание за което се бори. И със сигурност има нужда от вашата подкрепа.
Виж целия пост
# 4
Съвсем нормално е за деца на тази възраст. Някои го израстват, а други цял живот си лъжат - просто преминават към по-правдоподобни лъжи. Много важно е да говориш постоянно на темата, за да може с израстването това да отшуми. Не знам защо за всяко нещо се тича по психолози. Както се вижда психоложката е обяснила, че това нещо е нормално и е период. Ще го израстне - не е голяма драма. В класа на сина ми /12 г./ децата постоянно лъжат. За каквото се сетиш. И той лъже от време на време. В училище не знам дали лъже - никой не ме е осведомявал до сега. Постоянно говоря на темата с надеждата, че ще престане в един момент, когато порасне.
Виж целия пост
# 5
Компанията, сред която попадат днешните деца също оказва голямо влияние върху поведението. Може да се чувства недооценена, пренебрегната или различна. Ако нейните приятелчета имат с какво да се похвалят и го правят, а на нея й се налага да слуша, без мнение по въпроса - ето ти първата причина. И навлиза в пубертета, което още повече я обърква и ще си мисли, че не е достатъчна за някои неща. Тази възраст обърква много мислите им и като знам моите родители колко страдаха, докато излезна от пубертета.. Детската психика е много, много дълбока и няма как с просто око да се прецени как и защо. Не знаеш какви неща биха могли да се въртят в тази малка главичка, затова и моят съвет е - психолог!
Виж целия пост
# 6
За да получиш конкретен съвет, който да ти е от полза, трябва да конкретизираш проблема. С общото "лъже и си измисля" няма как да получиш съвети за твоята конкретна ситуация. Не си дала информация дали това се е случвало и преди или само наскоро. Не уточняваш това инцидентно ли е или системно поведение. Не даваш информация какъв характер има детето ти и в каква среда живее и се движи. Не споменаваш нищо какъв тип родители сте вие. Как очакваш съвети, които да са ти от полза? Или пускаш въдицата и събираш мнения за проучване, статия, курсова работа или нещо подобно?
Виж целия пост
# 7
Не '' пускам въдица'' а съм притеснен родител. Щом трябва да дам повече информация ще дам. Аз и таткото сме разделени от няколко години. Говорим си само за  неща свързани със детето. И двамата и показваме, че я обичаме. Не е лишена от нищо. Тя започна с това поведение от около година и половина.
Виж целия пост
# 8
Така е малко по-конкретно. Някакви притеснителни случки, когато е започнала да лъже? Нещо, което го е отключило? А вие наказващи, глезещи или толерантни родители сте?

Питам, защото, когато дъщеря ми беше 2-3 клас, беше започнала да ме лъже. Нещата се оправиха лесно, след като осъзнах, че моят максимализъм и авторитарно поведение са я карали да се страхува и да се чувства пресирана. Коригирах своето поведение и очакванията към нея и нещата се нормализираха.
Виж целия пост
# 9
На тази възраст децата лъжат повече или по-малко. Говорете с детето си, но не с назидателен тон. Обяснете ѝ че по този начин ще  изгуби доверието на близките си хора, а това е нещо много важно.

п.п. Дъщеря ми е на 10г. и също послъгва понякога, както и приятелките ѝ. Говорим по тази тема. За лъжата причините може да са различни.
Виж целия пост
# 10
Обяснете, че когато лъже приятелите си все едно им се подиграва и дали би се чувствала добре ако някой се държи така с нея.
Виж целия пост
# 11
На тази възраст децата лъжат повече или по-малко. Говорете с детето си, но не с назидателен тон. Обяснете ѝ че по този начин ще  изгуби доверието на близките си хора, а това е нещо много важно.

Да, и аз това щях да кажа. Говори повече с детето. Прекарвайте време заедно, но качествено, не то на таблета, а ти пред телевизора (например). Гледай да е повече около теб, дори и докато готвиш, докато шофираш, изобщо са сте заедно в непринудена обстановка. В един момент, като я хванеш в "лъжа", вече може да поговорите защо го е казала, какво иска да се случи (да постигне) и какво й носи това. Като приятелски разговор, не нравоучително.
Виж целия пост
# 12
От (примерно, че ходи на някакви танци и че ще ма специални участия, или че ако тя няма да е някакво важни събитие то въобще няма да се състои)
Това, че лъже е едната част от проблема. Темата на лъжите обаче говори, че я тресе някаква мания да е известна, важна и т.н. което е по-съществен проблем. Трябва да ѝ обясниш, че не е толкова важно да има "специални" участия (кавичките са, защото са пресилено специални) и че не е много красиво погледнато отстрани някой да се мъчи да се хвали. Знам едно дете, което явно майка му и баба му подтикват да се прави на "звезда". И детето вече сериозно се взема за голяма работа, а е на 7-8г. Не знам какво ще представлява след 4-5г. Изобщо с тия смешни конкурси по телевизиите много извратиха съзнанията на децата, а родителите им започват да сънуват как детето им става световна звезда, печели милиони и те си живуркат покрай него.
Виж целия пост
# 13
Ние не сме от тези родители дето искат детето да е звезда. Но това че тя си измисля и лъже само и само да стане нейното и да е център на внимание за всички много ме притеснява
Виж целия пост
# 14
Вкъщи учена ли е да лъже? Разбира се, не умишлено.
Пример: "маме, излез и кажи, че спя, защото сега не ми се занимава с тази жена" / "вдигни телефона и кажи, че съм в банята" / "кажи на госпожата, че няма да дойда на родителската среща, защото съм в чужбина, нещо не ми се ходи" ?

Колкото и обикновено да ви се струва, това в главата на едно дете означава щом мама лъже, значи и аз мога да лъжа. Ограничете до максимум подобни неща, може целият проблем да е тръгнал от такива случки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия