Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детенце от ромски произход

  • 22 223
  • 139
# 60

Скрит текст:
Розмариня, аз мисля, че разбрах какво има предвид Анонимен. Предполагам, че тя или той говори за биологичните родители на осиновените деца. Да, те от нас са или ще са силно желани, след като са или ще бъдат осиновени, но очевидно от биологичните си родители не са (били) желани.

Да, вярно, това се има предвид.
Виж целия пост
# 61
Да, де, само че немалка част от осиновените деца реално не са живели с родителите, които не са ги искали. Каква е разликата, в отглеждането, когато детето е попаднало на съвсем невръстна възраст при осиновител/и/, а преди това са били в приемна грижа или дом?

Анонимен, в едно изречение, като противовес едно на друго, пишете, че "Едното идва за радост на околните, а другото с история и тайни..." Ако не сте изказали мислите си ясно и съм се подвела, извинявайте.
Виж целия пост
# 62
Генетично кючек не се наследява, убиец или проститутка вероятно също се става точно по наследство, обаче качества, склонности на ума и характера се наследяват и още как. И дори не е задължително да са били проявени по същия начин при родителите. Говоря за склонности, улесняващи или затрудняващи усвояването на едно или друго поведение, в това число мързел, жестокост, нечестност или пък обратното - работливост, доброта, почтеност и пр. Всичко това далеч не е само възпитание и пример в семейна среда, иначе щеше да бъде много лесно, а знаем, че никак не е.
Далеч съм от мисълта, че дадени вродени качества са характерни само за циганите или за всички цигани (същото важи и за всяка друга народност). Говоря конкретно за твърдението, че по принцип се наследявали само външен вид, айде, от нас да мине, и талантите, и нищо друго. Според мен то е категорично невярно и никога "учените", които и да са те, не са твърдели подобно нещо.
Не че това е важното в темата.

Алба роса, "гените на едни и същи родители" не значи едни и същи гени при двама братя.
Виж целия пост
# 63
Анонимен, в едно изречение, като противовес едно на друго, пишете, че "Едното идва за радост на околните, а другото с история и тайни..." Ако не сте изказали мислите си ясно и съм се подвела, извинявайте.[/color]
Flowers Blossom Говорех за самото начало. Нали детето, което си е харесала авторката е на около годинка. Появиха се коментари, че то и да си го родиш детето може да е еди какво си и това е подвеждащо. Поне в началото ще има период на странности. След време може да се появят поведенчески трудности, които да идват от ранната детска травма.

Това е нещо, над което да се обърне внимание възможно най-рано и да не идва като гръм от ясно небе. Може и също да се появи и някакъв талант. Това, че родителите на детето не са били развити, не значи непременно нещо лошо. При правилните условия и среда като нищо да стане от детето някой гений.

Ще ми е интересно да сподели какво е приемното семейство, че има и роми, които просто са родени за гушкане на дечица.

Баща ми и чичо ми - отгледани от едни и същи родители. Разлика между двамата - от небето до земята. Та него дори са го обгрижвали и са му треперели много повече баба и дядо, тъй като първото им дете е починало от коремен тиф и много са се страхували да не изгубят и чичо ми. Баща ми защо не е като него?

Мога да предположа защо. Дете, което идва след починало дете обикновено взима и името на починалото. На него се гледа като на дете, което трябва да изпълни съдбата на другото, което си е тръгнало. Това е много тежка съдба. Такова дете или се бунтува или не може да си намери място в живота, защото не знае кое е. Самите му родители виждат в него някой друг.

Има много литература на тази тема, но общо казано най-лесния начин да си отгледаш дете с антисоциално разтройство на личността (нарцис, социопат, психопат) е да му угаждаш всячеси, да няма никакви последствия при лоши постъпки, вместо поемане на отговорност да се търси извинение за липсата на такава, и да му/ й казваш колко е велик/а и как той/тя е винаги прав/а. Също помага в това да се появи много силна реактивна привързаност е да не виждаш в детето това, което е то, а да виждаш това, което ти искаш то да бъде.
Виж целия пост
# 64
Доста материал изчетох за генетичното наследство-  има и в интернет публикации.Всеки интересуващ се може да го прочете, поне за обща култура.Не е само хайде от мен да мине и таланта.Осведомете се, преди да говорите, почетете , нищо че може генетично да нямаме любов към книгите.Жалко,че генетично не се наследява кючека, искаше ми се танцуващо момиченце.Убиец и проститутка е дори глупаво да се присъжда като генетично наследство, няма такава "клетка" в спиралата на ДНК.Нечестност е въпрос на възпитание- категорично.Ако дадени родители не са научили детето да им се доверява, да си признава грешните стъпки без страх, а с разбиране от страна на родителите, то това дете ще продължи и като голям човек.Всеки интересуващ се нека попрочете повече, че ми омръзна се коментира нещо без покритие.
Виж целия пост
# 65
Какво съвпадение - доста съм чела и аз за гените и наследствеността. Не като специалист, разбира се, но отдалеч личи, че в темата специалист няма. По-леко с "учените са доказали" и "осведомете се". Как пък не сме се сетили ние, невежите, да прочетем и да се осведомим.  Laughing
Но темата не е за това така или иначе.
Виж целия пост
# 66
Гените са отговорни за:
- физиката и външния ни вид
- здравето, в т.ч и психическото. Най-големият страх на всички осиновители от неизвестните гени е за възможни психични заболявания и тяхното унаследяване
- талантите
- зависимостите. Децата на зависимите хора има по-голяма доза вероятност също да развият зависимост.
- интелектуални дефицити или обучителни затруднения. Не е задължително да се наследят, но вероятността да се проявят в дете на такъв родителите е по-голяма от дете на здрав родител.
Всичко останало е въпрос на среда и подкрепа.
Виж целия пост
# 67
Добре, значи разликата между бащата и чичото в горния пример и в сигурно милионите примери на деца с различни характери и личностни качества, расли в едно семейство - било биологични братя и сестри, или не - се дължи на различната среда и подкрепа. Wink
Виж целия пост
# 68
Понякога, да, в едно семейство има различна подкрепа за различните деца. Виждала съм такова делене на децата.
Децата наследяват и различна комбинация от гени от родителите си. Може никой да не наследи "дефектния " ген, но може и 2 от 2 деца да се родят болни/ с увреждане. Генетична лотария си е всеки път. В детските ми години край нас имаше семейство българи, за което чувах, че бащата честичко си пийва. Не бяха особено образовани или интигентни, макар че и нямаха видими дефицити. Най-голямото дете беше слаба ученичка, която не завърши гимназия. Второто дете беше със степен на интелектуален дефицит, не контролираше и газовите си резервоари и беше насочен към помощно училище. Третото дете беше най-инттелегентното. Четвъртото и петото също са били с дефицити, заради които са насочени към помощно училище. На двете най-малките видимо до 4-5 годишна възраст нищо не им личеше. Не знам и за какъв точно дефицит или проблем става въпрос. Единственото, което тогава правеше впечатление е, че не говорят граматически правилно за възрастта си, но пък и семейството не говореше чак толкова правилно.
Та да, имаме:
-  генетична лотария
- фактори като зависимости/ злоупотреби и непълноценно хранене по време на бременността, понякога и недоносеност
- среда
- характер
Всичко е един микс от горното. С две думи - руска рулетка. Стреляме и каквото, такова.
Виж целия пост
# 69
Цитат на: MamaRu
Децата наследяват и различна комбинация от гени от родителите си.
Разбира се, нали и аз това казвам. Но тази различна комбинация определя не само болести, таланти, зависимости и външен вид. Всичко определя, за всичко има значение. Без това да значи, че средата и възпитанието нямат голямо значение също (и, естествено, значително по-голямо, отколкото при външния вид, макар че и там някои неща зависят от начина на живот в детството и изобщо).
Противопоставих се по-горе на твърдението на потребителката, че личностните качества не се определяли и-зоб-що от гените, та чак и учените го били доказали това. Не е вярно.
Виж целия пост
# 70

Алба роса, "гените на едни и същи родители" не значи едни и същи гени при двама братя.
Да, съгласна съм.
Скрит текст:
Вероятно единият е наследил едни гени на някого в рода, а другият - на друг. Но мисълта ми беше, че всеки може би има в рода си и хора, които не харесва особено и не може да бъде сигурен биологичното му дете от кой какво ще вземе точно и дали пак няма да има проблеми във възпитанието.
Една дама по-напред беше написала нещо много интересно за децата, които се раждат след починали деца и за товара, който носят. Може би го има и този момент при този наш роднина, макар че името на починалото дете е дадено не на него, а на баща ми. Самото починало дете е било твърде малко, за да имат някакви очаквания какви ще са следващите деца. Но...както и да е. Замисляла съм се често какво пък нося аз, наследено и от същите тези гени на чичо ми и колкото да не го харесвам, намирам разни сходства. Доста ме е плашила мисълта, че някое от децата ми може да прилича на него по характер.
Но да не разводнявам темата с размисли за моите роднини. Гледам да не се тормозя излишно с притеснения за произхода на детето, защото във всички ситуации, все можеш да се хванеш за нещо, което не е съвсем наред.
На курса, на който бяхме, имаше една жена, чийто партньор е германец. Те например нямаха никакво притеснение от това, че детето може да е от ромския етнос и изобщо не са го изключили в заявлението си. Далеч повече се притесняваха от възможни психически проблеми.
Водещите на курса казаха, че според техните наблюдения, по-често се оказва, че ромските деца са по-здрави, независимо, че БМ може да не е водила никак здравословен начин на живот.
Виж целия пост
# 71

Водещите на курса казаха, че според техните наблюдения, по-често се оказва, че ромските деца са по-здрави, независимо, че БМ може да не е водила никак здравословен начин на живот.


Скрит текст:
Те щото българките, които раждат и оставят деца са самата здравословност... 9 месеца са на фрешове и чиста храна, режим и хигиена...

Като се замисли човек, колко и какви са българите, които биха оставили децата си?
При ромите обикновено причините са повече икономически. Което не значи, че спазват някаква "дисциплина" по време на бременността, естествено.
Нормално е сред ромските деца да има по-голям % изоставени здрави, отколкото сред тези от български произход.
Отдавна историите за студентката и преподавателя и за "децата на любовта" са в миналото. В днешно време не е проблем жената и сама да отгледа детето си - нито е невъзможно финансово, нито ще я сочат с пръст. Ако пък детето е нежелано, една интелигентна жена просто няма да го задържи. Та, затова и рядко има деца с български произход.
Аз познавам косвено  една българка, която изостави няколко деца... Е, момичето е със сериозни проблеми, ментални... което обяснява и действията и.
Виж целия пост
# 72
Историите за студентките и ученичките все още ги има, макар и доста по-рядко. Без финансовата и физическата подкрепа на родителите си те не биха могли да отгледат бебето. Социалното майчинство е едва 100 лв. Ако момичето няма 12 месеца стаж зад гърба си, а при ученички и студентки няма как да го има. И ако не са казали на време вкъщи за белята може и да пропуснат сроковете за аборт и тогава остава единствен изход да го родят и изоставят. При непълнолетните решението се взема и от неприятно сюрпризираните родители. Та за едно 16-годишно да си играе на семейство без подкрепата на мама и татко няма как колкото и да му се иска на детето. Друга категория/ група са хора, които са бедни и не виждат изход да се справят. Не много отдавна имаше тема, в която бъдещата майка питаше къде има дом да си остави бебето, за отглеждане докато си стъпят с мъжа й на краката. Пак казвам - рядко наистина. За съжаление в приемни семейства и в системата попадат и деца като на многодетното семейство от Русе. Най-малкото им дете години се отглеждаше в приемно семейство. Ако беше спазена буквата на закона това дете отдавна трябваше да е в системата за осиновяване и да бъде осиновено.
Предвид начина на живот на ромите, там естественият подбор действа все още с пълна сила и е нормално да оцеляват и да се размножават децата със силни жени, т.е най-здравите и приспособимите. Има наблюдение, че ромските деца попаднали в системата на ДМСГ се приспособяват по-добре и с по-малко щети преживяват изоставянето за разлика от българчетата, за които едно попадане в системата (например на 2-3 годишна ) възраст след два-три месеца вече може да е пагубно за психическото развитие на детето. Поне това съм срещала и това изтъкнаха и на курса.
Всеки си има своите ограничения и възможности за компромиси, защото при осиновяване се налага да се направят компромиси, неизбежно е. Всеки си знае в какво семейство и среда ще отглежда детето си, на каква подкрепа ще разчита по пътя на родителстването.
Аз имах ограничения за произход предвид средата, в която ще отглеждам детето и подкрепата, която бих получила от близките си. В началото майка ми, с която съжителстваме и която единствена ми помага в ежедневието, държеше да е българче и здраво. Аз направих огромен компромис със здравето. Един ден, няколко месеца, след като детето беше у дома тя каза: "по-добре здраво циганче, отколкото болно българче". Към днешна дата имам две деца от български произход (поне по документи, ясно, че няма как да видим всички биологични роднини)- едно абсолютно здраво на 5години и едно с увреждане на 9 години. Избори, избори... Произходът не гарантира здраве, нито интелигентност. Но бъдещето на децата ни зависи от нас.
Виж целия пост
# 73
Има как да видиш от какво са направени децата. В ДНК тестовете ромският етнос излиза като Южна Азия, турския като Мала Азия, българския като Балканци. Повечето ми познати, чисти българи, се оказаха с гръцко потекло Smile
Виж целия пост
# 74
От чисто любопитство бих направила и на тях, и на себе си. Много ме гложди, че малкият е копие на мен и особено на покойния ми баща, а щерката силно прилича на майка ми. И в двата рода има неизвестни разклонения, а в нашето семейство има и нещо загадъчно около произхода на едната ми баба. Само че къде и колко струват тези тестове?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия