Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Каква храна си носите на работа от вкъщи

  • 3 843
  • 84
Много бих искала по - често да ск нося храна от вкъщи на работа, но ми липсват идеи какво да си приготвям и нося. В работата ми нямаме условия да претоплям, така че трябва, това което нося да е готово за консумация. Вие какво си носите? Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Сандвич. Но аз и когато не си нося, обикновено си купувам пак сандвич.
Виж целия пост
# 2
Неприятно е, че няма къде да се претопля храна, но не е болка за умиране Blush
Открай време си нося храна на работа, децата ми също си носеха в гимназията.
Понеже много държа на здравословното хранене, сандвичите не са опция за мен, поне не ежедневна.
Моето предложение е салата Blush
Правя всевъзможни салати. Важното е да комбинирам протеин с "бавен" въглехидрат и умерено мазнини.
Източник на въглехидрат - черна леща (идеална е за салата, зелената също е супер), кафяв или черен ориз (или бял, стига да не е твърде сварен), булгур, кус-кус, пълнозърнеста паста (или бяла, но отново да не е твърде сварена), киноа, зрял фасул....
Източник на протеин - бяло пилешко филе (и изстинало е вкусно), риба тон, печена бяла риба, яйца, извара, сирене...
Мазнини - ползвам само зехтин, по-екзотичните не са ми по вкуса

Та... избираш си един (или повече) въглехидрат и протеин, с който си пасва, и допълваш с пресни зеленчуци и подправки по свой вкус. Комбинациите са практически неограничени, а една такава салата е пълноценно, добре засищащо, вкусно и здравословно ястие.
Дресинга си нося в отделна малка кутийка, която се затваря здраво. Една малка термочанта ме спасява при отсъствие на хладилник.

Една от любимите ми салати през лятото е пълнозърнеста паста, гриловани тиквички, домати, босилек, моцарела и варено яйце.


Виж целия пост
# 3
Ние не си носим, защото живеем близо до кантората, но от сутринта приготвям големи купи с нарязани на едро зеленчуци, добавям сирена или месо и на обяд само овкусявам и хапваме. Или пак от сутринта сега през лятото приготвям кани със студени "супи" - таратор, гаспачо (подходящи са за носене в офис) и сухари.

Преди да отворим кантората работехме в държавната администрация. Тогава си носех много рядко сандвичи, защото избягвам обилното количество хляб. Носех следните неща (сега същите слагам на децата за училище, за градината или за работа):
нарязани на едро (неовкусени, за да не се развалят бързо) различни твърди зеленчуци и плодове - чушка, морков, краставица (корнишоните издържат повече), грозде, авокадо, зеле, ябълка, круша, чери домати (за да не ги режеш и да се разтичат);
салати на основата на паста или булгур;
варени яйца, твърди сирена, студени меса, кисело мляко, овесени ядни, домашни тестени изделия (кекс, тутманик, баница, бисквити или каквото обичаш да приготвяш), сезонни плодове, печени картофи или други зеленчуци (броколи, карфиол);
всякакви запеканки, които могат да се ядат студени;
някои храни с ориз също са вкусни и незатоплени - примерно, тиквички с ориз или ориз с маслини и домати;
инстантни супи или спагети - стига да имаш диспенсер с гореща вода в офиса;
гореспоменатите студени супи;
ядки, сушени плодове, пълнозърнести снаксове;

Vetrena ме е изпреварила.
Виж целия пост
# 4
Винаги си нося салата според сезона. Сега е предимно от домати и краставици. Зимата цвекло с моркови и ябълки, или зеле с моркови. Имам шише със зехтин и сол на работа и овкусявам преди ядене. Приготвям си храни, които не са течни - пържени тиквички, кюфтета, картофени кюфтета, макарони със сирене или с кайма, паниран кашкавал, мусака, овчарски пай, пълнени чушки..... Вариантите са безброй много. Понякога си правя и таратор - слагам го в буркан и си го пия. Ако нямам сготвено просто правя по-голяма салата със сирене и кашкавал, вземам си и някакъв плод.  Свикнах да си нося храна от вкъщи и ми е по-лесно така.
Виж целия пост
# 5
Ветрена, всъщност нещото, което по модерному го наричаме паста, съдържа брашно също като хляба, не съдържа само мая. Но щом "паста" е здравословно, а сандвич - не, така да бъде. Wink
Виж целия пост
# 6
Понеже имаме хладилник и микровълнова, също кът за хранене, при нас е доста по-лесно. Нося всичко, което съм готвила предния ден или остатъците на детето, понеже е много злояд и само дояждам.
Супи си нося в кутии от Декатлон със завиваща се капачка, много са удобни.
Държа си също кисело мляко и мюсли и си правя понякога.

Казваш, че не можеш да претопляш, тогава може  да носиш храна, която става да се яде без да се топли. Предполагам, че, ако не слагаш в хладилник, а сутрин носиш топла храната, до обяд ще е все още приятна за ядене....стига да не се развали бързо, де, че то в тези горещини.... Confused
Виж целия пост
# 7
Ветрена, всъщност нещото, което по модерному го наричаме паста, съдържа брашно също като хляба, не съдържа само мая. Но щом "паста" е здравословно, а сандвич - не, така да бъде. Wink

+1. Peace
И какво му е здравословното на комбинация протеин-въглехидрат? Най-нездравословно, да, но не и обратното.

Нося си нарязани зеленчуци, маслини, яйца.
Виж целия пост
# 8
Ветрена, всъщност нещото, което по модерному го наричаме паста, съдържа брашно също като хляба, не съдържа само мая. Но щом "паста" е здравословно, а сандвич - не, така да бъде. Wink

Наясно съм с този факт, разбира се.
Разлики обаче има, и то съществени. Ето поне две:
1. Разнообразието Wink - салатите всеки ден са с различен източник на въглехидрати. Пастата е само един от тях и не я ям повече от веднъж на 7-10 дни. Мисля, че достатъчно различни продукти посочих. Хлябът си е все пшеница, каквито и добавки да има в него, са минимални.
2. Съотношението  Wink
Колко точно зеленчуци и месо ще събера в една багета или между две филии?
Салатата дава възможност въглехидратът да е в умерено количество, да се сложи достатъчно протеин и изобилие от зеленчуци. При сандвича такава възможност няма. При него основното е хлябът. Аз обичам хляб и често консумирам. Не ми е основно ядене обаче.

Цитат
+1. Peace
И какво му е здравословното на комбинация протеин-въглехидрат? Най-нездравословно, да, но не и обратното.

"Най-нездравословно" е според теорията за разделното хранене - една от многото теории за храненето. Колко е доказана, е друг въпрос. Аз се придържам към балансираното хранене.
Нямам намерение да се впускам в подробности, нито да споря. Просто посочвам своето виждане.
Виж целия пост
# 9
Придържай се.
Но не го обявявяй за здравословно. Балансирано не значи здравословно за всеки.
Виж целия пост
# 10
Придържай се.
Но не го обявявяй за здравословно. Балансирано не значи здравословно за всеки.

В този свят нищо не е общовалидно.
За здравите хора обаче именно балансираното хранене е здравословно, поне според огромната част лекари диетолози, експертите по хранене и други подобни специалисти.
Другото в поста Ви - не знам дали е съвет, напътствие или императив - смятам просто да подмина.
Съвсем изместихме темата.
Виж целия пост
# 11
Всъщност според мен всичко, което човек го обича студено, може да се носи на работа в подходящи кутии, каквито има доста на пазара. Горе се писа и за съдове за супа даже. Кутиите от обичайния вид биха протекли, ако в тях се сложи ястие с повече течност. Но в такива аз съм си носила и ориз, варени картофи, варено жито, листа от салата в кутии (без дресинг, за да не тече). Само трябва по възможност една отделна малка чанта, защото в дамската е трудно. Ако вместо дамска чанта се ползва раница, може в нея. Аз често нося по някоя папка за вкъщи в торба от плат и пъхам храната при папките. Wink
Виж целия пост
# 12
Много се радвам, че има активност и се пише в темата. Благодаря! На мен идеята ми беше точно за такива бързи и лесни неща, които да ми е удобно да нося и да не се развалят. Честно съм си носила ориз под различни форми (аз много обичам), месо със зеленчуци, картофена салата, бамя. Може би ще ми е по - лесно ако си съставя примерен списък за месеца и приготвям според него.
Виж целия пост
# 13
Със списък наистина е най-удобно, защото може да се пазарува планирано и по-рядко, за да не се губи време. Цял месец ми е доста дълъг период, но за седмица успявам да направя план.
Много са удобни термочантите с кутии - те позволяват храната да запази вида и температурата си няколко часа, след като е поставена вътре.
Подарихме такива на колегите ни от търговския екип, които са непрекъснато по пътищата. Много са доволни, че си носят любими домашни неща и не се хранят "където падне".
Нещо подобно бяха:
Виж целия пост
# 14
И аз се включвам с идейки. Откакто съм на нисковъглехидратен режим, се оказва, че няма какво да си купя от заведенията/магазини до работата ми, така че си купих хубави стъклени кутии, които се затварят добре и си приготвям вкъщи. Давам някои опции за закуска/обяд:

1) Сандвич от пълнозърнест (в моя случай без брашно) хляб + колбас/сирене + зеленчуци по избор.
2) Краставици на кубчета + 2 сварени яйца + луканка/шунка на слайсове + бадеми.
3) Домашни протеинови барчета/бонбони.
4) Чери домати + кубчета кашкавал + грозде.
5) Гриловани тиквички/патладжани + сирене + краставици на кубчета.
6) Буркан с кисело мляко + плодове по избор + чия + стафиди. (Най-добре да се накиснат през нощта.)
7) Здравословни мъфини с кокосово брашно и боровинки.

Гледах да вписвам само здравословна храна, естествено всеки има своята представа за това как е здравословно... Simple Smile Другото, за което се сещам е да си правиш крем супички, ако е удобно да ги хапваш на работа. При мен не е особено удобно, иначе бих си приготвяла и такава храна. Надявам се съм била полезна. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия