Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Маслото ГХИ - срок на годност ?

  • 251
  • 5
Вчера 06.08.2019 година влизам в един БИО магазин и за пореден път си купувам ГХИ. За пръв път ми хрумна да потърся срок на годност, може би защото разфасовката беше по-голяма и си рекох "чакай да видя за какво давам 30 лв?".  Не можах да се ориентирам кога е произведено, но на капаачката си има срок на употреба- 26.03.2020. Знам че истинското краве масло има срок на годност 20на дни в хладилника, а от етикета на това ме съветват да го държа при стайна температура. Знае ли някой ТАЙНАТА съставка, която не е упоменатана етикета? Предполагам че ще е нещо от менделеевата таблица.
Виж целия пост
# 1
За маслото Гхи се носят легенди във връзка с неговата трайност. Дори този срок ми се струва доста кратък. Тъй като е пречистено, то не гранясва, и затова може да се съхранява и извън хладилник,  до 6 месеца. В хладилник - доста повече.
Виж целия пост
# 2
Маслото, което в момента се нарича с добре звучащото маркетингово название "гхи", всъщност преди години е правено от всяка селска баба. И да, тъй като е пречистено, може да се държи на стайна температура, а срокът му на годност е над година.
Виж целия пост
# 3
Много хора си го приготвят сами, не е сложна процедура и може да се пробва.
Виж целия пост
# 4
Да, достатъчно е да имате хубаво масло, а не имитиращ боклук. Слагате го на много слаб котлон и когато се избистри, стане златисто и замирише на печени лешници, наливате в чист сух буркан. Това е всичко.
Виж целия пост
# 5
 От 6 до 12мес.  е стандартният срок на годност, но това е само ориентировъчно. По принцип в хладилника (както вече са писали по- горе) издържа дори повече. Разваленото гхи най-лесно може да се познае по промяната в цвета (обикновено става бял или кафеникав) и по това, че започва да придобива  кисел вкус и/или мирис. В Индия си го държим на стайна температура (при все големите жеги) и въпреки всичко не се разваля месеци наред. Друг е въпросът, че редовно свършва,  много преди срокът му на годност да е изтекъл, защото с него се готви  постоянно и реална опасност от разваляне почти не съществува Simple Smile, но при всички случаи важи правилото, че е хубаво да се изконсумира в рамките на 12 мес. и е добре да се държи на хладно.  Индийките си го приготвят дори от каймака на пълномасленото прясно мляко. Обикновено каймакът се събира в купичка всеки ден и се държи в камерата, докато се събере достатъчно количество, след това се разбива с миксер, добавя се малко вода и се нагрява  на бавен огън при постоянно бъркане, докато на дъното  се отделят нездравословните съставки, а горе изплува пречистеното масло. Предполагам, че нашите баби са практикували и този начин.

Сещам се и за 2 начина, по които може да проверите дали купешкото гхи е наистина чисто или е с примеси.
Първият е да се  разтопи  и смеси  с кокосово олио; поставя се в бурканче и се оставя известно време в хладилника. Сместа вътре трябва да е еднородна. Ако се образуват 2 отделни слоя , значи маслото не е съвсем пречистено.   
Вторият начин е с йоден разтвор. Може да се постави  малко йоден разтвор в разтопено гхи и да се види   реакцията. Ако кафевият цвят на йода минава в лилав, значи маслото не е достатъчно чисто.  Мен пък са ме учили да го проверявам с топлината на дланта. Ако парче гхи започне моментално да се топи  в дланта , значи е ок.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия