15-минутни ястия - идеи и рецепти - 3

  • 23 376
  • 191
# 135
Обикновеният е вид паста, не знам точно защо се казва така в България. От кулинарна гледна точка разликата е, че той задължително се вари (като всяка паста). Технологично - прави се от брашно.
Арабският е по-близо до булгура като техника на производство, но е по-фин. Прави се от натрошено зърно. Току-що прочетох как в Египет го ядат най-вече като десерт - със захар, канела, ядки и стафиди и мислено излязох от темата за 15-минутните вечери Grinning
Това последното звучи съблазнително...Моят кускус е от Била.
Виж целия пост
# 136
В DM има чудесен немски кус кус. С био етикет е. Червената леща също е много добра.
Аз го използвам за гарнитура към разни ястия със сос с повече арабски или индийски подправки. Примено задушени чесън, червени чушки, кашу или сусам и примерно малко кокосово мляко/сметана с къри(или кисело сладък сос). Може и пиле към тази "манджа". Или вместо чушки патладжан и тиквички на ивици. Всякакви такива.
Виж целия пост
# 137
Обикновеният е вид паста, не знам точно защо се казва така в България. От кулинарна гледна точка разликата е, че той задължително се вари (като всяка паста). Технологично - прави се от брашно.
Арабският е по-близо до булгура като техника на производство, но е по-фин. Прави се от натрошено зърно. Току-що прочетох как в Египет го ядат най-вече като десерт - със захар, канела, ядки и стафиди и мислено излязох от темата за 15-минутните вечери Grinning

Предполагам поради приликата с арабския - малки топченца.

Виж за десерт не съм чела с кус кус, но сега ще гугълна.
Виж целия пост
# 138
Първите ми спомени за '"десерт" с кускус са от баба ми. Тя си правеше кускус със захар или сладко, или сладко/ захар и сирене (за всички тези комбинации мисля едно и също нещо, но няма да го споделя Grinning). Много обичам жито, една вечер ми се дояде, но нямах. Направих си кускус, добавих едно пакетче накълцани ядки със стафиди (микс), добавих мед, но от него цялата смес се разводни (може би с фурми ще е по-добре) и добавих смлени бисквити. Какво да кажа... не съм си правила втори път, свикнала съм да го ям солен.
Виж целия пост
# 139
Първите ми спомени за '"десерт" с кускус са от баба ми. Тя си правеше кускус със захар или сладко, или сладко/ захар и сирене (за всички тези комбинации мисля едно и също нещо, но няма да го споделя Grinning). Много обичам жито, една вечер ми се дояде, но нямах. Направих си кускус, добавих едно пакетче накълцани ядки със стафиди (микс), добавих мед, но от него цялата смес се разводни (може би с фурми ще е по-добре) и добавих смлени бисквити. Какво да кажа... не съм си правила втори път, свикнала съм да го ям солен.

Обикновеният кус кус си го правя със сирене, класически, каквото остане, мъжете си слагат захар и добавят топло прясно мляко. веднъж го направих като макарони на фурна, бях сварила кус куса със сирене, но се наложи спешно да тръгнем и той остана, след това му добавих яйца захар и мляко и във фурната , ами не беше лошо.
Виж целия пост
# 140
Аз не намирам разлика във вкуса на българските макаронени изделия. Май се пазличават само по формата, а тестото им е еднакво.
Виж целия пост
# 141
Моите спомени са как закусвам бг кус-кус с масло и настърган домат.
Виж целия пост
# 142
Моите спомени са как закусвам бг кус-кус с масло и настърган домат.

А сирене?
Аз си нося кускус от България, моите деца го обожават
Виж целия пост
# 143
Не обичах особено сирене, то какво ли обичах тогава...за разлика от сега.
Заслугата е на баба ми, знаеше, че налитам на домати, а бях слабичка и тя се чудеше как да ме охрани поне малко. А тогава още нямаше ни спагети, ни пици
Виж целия пост
# 144
На вълна "песто" съм - скубя двете саксии с босилек на балкона, а редовно и купувам, защото не стига реколтата Simple Smile Нищо общо няма на вкус домашното с купешкото. Правя и с кедрови ядки, както е по оригинална рецепта, но ми е по-вкусно с печени орехи. На блендер се врътват за 30 секунди чаша босилекови листа, няколко орехови ядки, сол и обилно зехтин, може и малко настърган пармезан - зависи за какво ще се използва. Ако обичате чесън - също се слага, вкъщи двама от трима не близваме такова нещо.
Готовия сос използвам за доматена салата, намазване на филийка, гарниране на печено пилешко филе или за спагети със сос песто. Тази вечер - последното, отне точно 20 минути от скубането на босилека до сядането на масата, като в тях включвам и времето за варене на пастата.
Може да се направи и магданозено песто, също е вкусно.
Виж целия пост
# 145
А това песто издръжливо ли е в хладилник? Не ми е хрумвало за магданоз, а го обожавам.
Виж целия пост
# 146
А това песто издръжливо ли е в хладилник? Не ми е хрумвало за магданоз, а го обожавам.
1 седмица издържа, но постепенно си променя леко вкуса.
Може да се сложи в малки бурканчета и да се залее отгоре със зехтин/олио за изолиране от въздуха, докато дойде време да се яде.
За мен магданозът трябва да се съхранява в хладилника цял, увит във влажен вестник, а не да се правят големи количества песто наведнъж.
Относително наскоро си купих за 1 път хладилник с но фрост система, забелязвам, че сега магданозът пожълтява много по-бавно.
Моят опит е със сериозни количества - случвало се е да правим по 4 големи буркана, когато ММ донесе от село наскубана половината леха. Мелим и дръжките, те са най-ароматни, махам само най-дебелата им част.
Но на босилека са твърди и не стават, само листата.
Виж целия пост
# 147
Скрит текст:
На вълна "песто" съм - скубя двете саксии с босилек на балкона, а редовно и купувам, защото не стига реколтата Simple Smile Нищо общо няма на вкус домашното с купешкото. Правя и с кедрови ядки, както е по оригинална рецепта, но ми е по-вкусно с печени орехи. На блендер се врътват за 30 секунди чаша босилекови листа, няколко орехови ядки, сол и обилно зехтин, може и малко настърган пармезан - зависи за какво ще се използва. Ако обичате чесън - също се слага, вкъщи двама от трима не близваме такова нещо.
Готовия сос използвам за доматена салата, намазване на филийка, гарниране на печено пилешко филе или за спагети със сос песто. Тази вечер - последното, отне точно 20 минути от скубането на босилека до сядането на масата, като в тях включвам и времето за варене на пастата.
Може да се направи и магданозено песто, също е вкусно.

Ако искате, пробвайте магданоз с орехи, също копър със слънчогледови семки (много подходящо за риба).
Виж целия пост
# 148
Влезнах да взема идея за нещо бързо и вкусно,а то какво.Хора,вие нормална храна не ядете ли? Grinning
Тези,дето ги изброявате,първо,че са някаква гарнитура и второ,че мъжът ми ще ги хвърли директно в кофата.
Не се заяждам,стана ми смешно по-скоро.Не искам да обидя никой, просто се учудвам какво хората наричат Ястие.
За 15 минутна ХРАНА ще дам на прима виста-задушено свинско месце - олио,повечко водичка,червен пипер,сол,черен пипер,може и малко люто.Ври,докато се поизпари водата и после се оставя да се запържи за 5 минути.Хапва се със салатка,хлебче,лук и може някакви сосчета по вкус.
Виж целия пост
# 149
Е, ние пък пържено вече рядко консумираме. Включително и мъжът ми. Та всеки с вкуса си.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия