Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Давате ли свобода на децата, докато играят? Или напротив – пазите ги непрекъснато?

  • 19 794
  • 1 046
# 510
От една страна, детето трябва да получава свобода, за да трупа свой личен опит. Но от друга, ние като родители обичаме да поставяме  ограничения и да даваме съвети, за да му спестим прилагането на принципа проба-грешка.Аз лично давам пълна свобода на моите деца,да сгрешат, да паднат,да се изцапат,за загубят любима играчка,да бъдат обидени.Всичко това според мен ги прави по-силни и самостоятелни което е много важно в живота.Винаги съм ги подкрепяла и говорила с тях като приятел,моето доверие  според мен  ги мотивира  да бъдат старателни и отговорни.
Виж целия пост
# 511
Давам свобода в игрите дотолкова, че да не са в конфликт с доброто възпитание или да стигнат до агресия.
Виж целия пост
# 512
Старая се да давам повече свобода на моята дъщеря.
Виж целия пост
# 513
Давам пълна свобода на тестето си.
Виж целия пост
# 514
Мисля, че даването на свобода на децата, когато играят, зависи много от възрастта на детето. На много малка възраст децата не различават опасните игри, всичко им е интересно, възможно е да се наранят, или да наранят друго дете. Казвам го от личен опит. Всички знаем, колко изобретателни могат да бъдат децата в измислянето на белИ.
Като навършат 5-6 годинки, по осъзнато спазват правилата за безопасни игри. Тогава е по-лесно да бъдат оставени свободно да играят без непрекъснат родителски надзор.
Виж целия пост
# 515
Давала съм свобода в игрите на децата си, като съм гледала да не се намесвам и подвиквам, освен ако не се налага да се предотврати реална опасност.
Виж целия пост
# 516
От 30 годишния  педагогически опит-  работа с деца от 3 до 7 години,  мога уверено да споделя, че свободата на избор учи детето да взима решения; започва да осъзнава отговорността за резултатите от избора; разбира, че неговия избор има последствия; повишава самочувствието му; учи се да преговаря; учи се да определя цел и да я постига; учи се да посреща трудности, а от там да бъде и победител; детето върши избраното от него с удоволствие и не на последно място се учи да вярва в себе си! Въпрос на избор на родителя е как да постигне това. За съжаление в българското семейство децата не се овластяват да правят избори!
Виж целия пост
# 517
Винаги давам право на избор!
Детето ми играе свободно и щастливо.Почти винаги е в обсега на полезрението ми и откъм наблюдение нямам проблем.Познава правилата на движение и ги спазва отлично.Умерени рискови ситуации преценява сама.
Достатъчно голямо е за да знае,че обществените пясъчници не са най-чистото място,но за  сметка на това локвичките дъжд са ѝ любимото занимание!
Виж целия пост
# 518
Зависи къде играят, при баба си, или в София. Тук се притеснявам повече и малкия-на 6г. е винаги пред очите ми. Колкото до цапане навън, съм либерална майка, не се притеснявам за петна и т.н.
Виж целия пост
# 519
Опитвам се давам свобода на децата си, докато играят, но в контролирани граници, тъй като все още са малки. Не стоя дот ях, но винаги гледам да осъществявам визуален контакт, така ме да мога да реагирам в случай на инцидент.
Виж целия пост
# 520


Благодарим на всички за отговорите на нашия първи въпрос! Радваме се да прочетем колко много родители дават свобода на своите деца да бъдат щури и креативни в игрите си.

Днес е време да ви зададем и нашия втори въпрос. А той е:
Къде е границата между позволеното и забраненото? Случва ли ви се да искате да спрете децата от игра, но вместо това да спирате себе си, защото знаете, че е по-добре те сами да изминат пътя си?


Ще очакваме вашите отговори до 19.09.2019 г., когато ще ви зададем и нашия последен, трети въпрос.
Виж целия пост
# 521
Давам им свобода в игрите. За да ги възпитаме като отговорни хора, не бива непрекъснато да ги контролираме.
Виж целия пост
# 522
Дала съм му пълна свобода в игрите, откакто проходи, намесвам се само при опасност. Не смятам, че е добре да се контролира напълно, защото след време няма да е сигурен в себе си и ще търси одобрението на хората за всяко нещо.
Виж целия пост
# 523
Донякъде давам свобода, но не изцяло. Границата по скоро я поставям на момента в конкретна ситуация.
Виж целия пост
# 524
По-често опитвам да спра себе си, отколкото малкия.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия