Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Медицина стъпка по стъпка

  • 839
  • 22
Здравейте,
Може ли да ме ориентирате малко повече в тази специалност от гл.т. колко години се учи, каква диплома се получава (общопрактикуващ лекар?), кога започва търсете на работа, какви са заплатите на млад лекар, колкото и да е относително, има ли работа, кога се прави специализация, всеки ли може да направи специализация, колко години е специализацията, може ли да се практикува в чужбина (ЕС) и всичко, което прецените, че може да ми е от полза. Става въпрос за младеж, който много иска да учи медицина, но то е на база на филми основно, затова искам да вкарам малко реализъм в главата му. Целта не ми е да го откажа, но поне да има представа с какво се захваща, къде може да работи, колко има да учи и т.н.
Извинявам се за лаишките въпроси, но съм много далече от медицината.
Виж целия пост
# 1
Медицина се учи 6,5 год. Излизаш лекар без специалност. Теоретично можеш да работиш всичко - например като ординатор в болница, под надзора на лекар със специалност, по-трудно в извънболнична помощ. Друг е въпросът дали ще те вземат без специалност и без никакъв опит, но при този глад за лекари е много вероятно да те вземат.
За специализация всяка година се обявяват места и се кандидатства. Ако те приемат специализираш 3 до 5 години, според специалността. През това време получаваш 2 минимални заплати на месец. Поне в момента е така. До тогава може да го променят още 100 пъти. Можеш едновременно да специализираш и да работиш на друго място, повечето места го позволяват като време.
Като вземеш специалност, ако работиш в болница започваш с около 1000 лв и според града, болницата и специалността вървиш нагоре, там разликите са много големи, не мога да кажа таван. В извънболнична помощ печелиш колкото си изкараш, т.е. колкото пациенти имаш. Повечето лекари работят на поне 2 места.
За чужбина нищо не мога да кажа.
Виж целия пост
# 2
Много благодаря
Ако младият лекар няма специалност, каква е началната (ориентировъчна) заплата?
Накратко-младите лекари нямат проблем да си намерят работа, ако не  ги интересува толкова заплащането?
Виж целия пост
# 3
Като начинаещ лекар няма как да получава висока заплата. Работа за лекари все повече ще има в България.
Виж целия пост
# 4
Питам, защото не бих искала като родител да го издържам до 35-тата му година.  Какво значи невисока заплата за София и за млад лекар?
Специализациите и конкурсите за тях-връзкарство ли е или по-добрият наистина побеждава? (В повечето случаи имам предвид, има ли шанс човек без роднини, контакти и тн., само на база знанията си)
Виж целия пост
# 5
Медицината е страхотна специалност .Бих се радвала на ваше място ,а не да разколебавам.Ако има желание ,може да работи и като студент.Не е задължително да го издържате до 35.По време на специализацията ще получава заплата .Стига да го иска ,не виждам причина да го разколебавате .Лекари винаги ще са нужни.Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Не го разколебавам, но не го и окуражавам. Искам да има малко по-реален поглед върху нещата, защоо не всеки лекар е д-р Хаус, не всеки адвокат живее като в книгите на Гришам и не всеки полицай е като в Хаваи 5-0.
А и за себе си исках да знам какво горе-долу го чака като завърши, живот и здраве.
Виж целия пост
# 7
По време на следването трудно би се издържал сам. Има хора, които вземат стипендии и/или работят като санитари в болниците, но тези средства няма да стигат. Доколкото знам, учебниците са доста скъпи, ученето е много и сложно.
Като специализант смятам, че ще може да се издържа, ако живее по-скромно.

Зависи и каква специалност ще избере. Като цяло не им е лесно, дават дежурства, на повикване и т.н.
И после цял живот трябва да си поддържа и опреснява знанията, което, разбира се, е валидно за всяка професия, ако искаш да си добър специалист. Възможно е и след завършването да помисли за емигриране. Познавам двама лекари /хирург и очен лекар/, които са в чужбина при много добри условия и няма да се върнат.

Виждам по лентичката ти, че е на 15 г. Сега е моментът за курсове по биология и химия. Английският също трябва да му е отличен. Доста от литературата е на английски.
Виж целия пост
# 8
Той ще бъде 9 клас. Не е ли рано за курсове по биология и химия отсега?
Да, по време на следването ще го издържаме, живот и здраве, но трябва да дойде момент, в който да започне да разчита само на себе си.
За английския нямам притеснения.
Виж целия пост
# 9
Всъщност не съм сигурна дали е рано. Може да се разровите в интернет, за да видите от кога започват. Мисля, че минимум две години по-рано. Нищо не пречи да си чете отсега по тези предмети дори и без курсове.
Виж целия пост
# 10
Курсове или уроци-от края на 10 търсите и започвате 11 клас.Така има 2 години подготовка.Дъщеря ми толкова се готви и е приета .Успех
Виж целия пост
# 11
Курсове или уроци-от края на 10 търсите и започвате 11 клас.Така има 2 години подготовка.Дъщеря ми толкова се готви и е приета .Успех

Поздравления!
Ако сте в София, къде се готви дъщеря Ви?
Какви са цените на уроците/курсовете?
Виж целия пост
# 12
Писах ви на лично
Виж целия пост
# 13
Наистина е рано от сега да се започват курсове и уроци. Да си чете уроците за училище, за да са му сигурни 6-ците по биология и химия в дипломата, защото са част от балообразуването.
Виж целия пост
# 14
До 35 едва ли, но до към 28-30 се подгответе поне да му помагате, ако не изцяло да го издържате. Млад лекар без специалност взема между 600 и 900 лв в София. В провинцията не знам. Много е различно на различните места.
Докато учи може да работи като санитар в 1 и 2 курс, после като сестра на 1/2 длъжност, но това са не повече от 300-400 лв на месец. Трудно ще работи друго учейки медицина. Докато специализира също.
За подготовка за кандидатстудентски изпити му трябват минимум 2 год, така че започвайте да се ориентирате.
Изпитите за специализация не са връзкарство. Всеки може да се класира. Разбира се, за различните специалности напливът е различен и съответно се влиза по-лесно или по-трудно, но не е невъзможно. Има специалности, за които местата са повече от кандидатите.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия