Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Не мога да напусна работа

  • 3 487
  • 129
Здравейте, през юни месец тази година започнах работа в пристанище на позиция началник склад. Договора ми е за 1 година със срок на изпитание 6 месеца в полза на работодателя. Предизвестието което дължа, ако реша да напускам е 3 месеца. По договор съм на 5 дневна работна седмица, по 8 часа. Реално съм от 07:30 до 19:30 или от 19:30 до 07:30 уж 2 дни работя и 2 почивам само, че постоянно се дават извънредни смени. Всеки ден към 18:00 часа ни казват дали на другия ден сме на работа... Но проблема не е в това... Проблема е, че започнах постоянно да се разболявам, жестока кашлица, не мога да дишам. 2 бронхита, 1 пневмония, а сега ангина. Личната ми лекарка ми каза, че не трябва да работя в замърсена среда, а на работа е именно такава-прашно, мръсно и работя с доста отрови. Говорих с директора и го помолих да ме освободи от работа, защото не съм добре, но той категорично отказа... Каза да си пусна молба и в 7 дневен срок ще отговори писмено какво е решението му... Е отговори ми-не е съгласен по взаимно съгласие и ще бъда освободена на 08.11.2019. Вече нямам право и на болнични от личен лекар, защото достигнах максимума. Идея си нямам как да се отърва от работата ми, а здравословното ми състояние става все по-лошо... Денонощно кашлям, имам секрети и се задушавам. Някой знае ли вратичка която мога да използвам за да ме освободят? Нямам финансова възможност да им платя 3 брутни заплати за неспазено предизвестие..
Виж целия пост
# 1
Болнични могат да се вземат и още с лекарска комисия. Щом си болна, отиди на такава.
Виж целия пост
# 2
Ако намериш някой, който да те назначи на безсрочен трудов договор, можеш да напуснеш без предизвестие.
Виж целия пост
# 3
Отиди в Инспекцията по труда. Може да ти дадат съвет, все пак работната среда застрашава здравето ти. Като имаш нужната здравна документация, би трябвало да се вземе предвид и да може да се отървеш по някакъв начин. Правилно са те посъветвали и за лекарската комисия за продължаване на болничния.
Виж целия пост
# 4
Извънредните часове не се ли взимат само ако и работодаля ,и работника са съгласни?В ИТ ще те ориентират относно работното време и задължителните почивки.
Виж целия пост
# 5
на много места се работи при 40 часова раб.седмица (примерно) , но не е задължително да се работи от понеделник до петък по 8ч.  просто трябва да си направиш часовете независимо по кое време (без нощен труд). доста фирми се възползват от това и не са в нарушение. не знам как е в случая.
може да вземеш предписание от лекарите за преместване на друга работа в същата фирма. така до изтичане на изп.срок.
Виж целия пост
# 6
Много неприятна ситуация.
Веднага се посъветвай с адвокат по трудово право. Безумно е това да ти уврежда здравето, а де не можеш да напуснеш.
Или отиди в инспекцията по труда и там ги питай. Но трябва да има начин да се отървеш.
3 месеца е безумен срок. Но явно за по-високи позиции е така.
Виж целия пост
# 7
Предизвестието при срочен трудов договор е винаги три месеца. Не може да е по-малко.
Виж целия пост
# 8
Това последното не е я вярно,в нашата фирма по-ниските позиции са с 1 месец предизвестие.Извинявам се,не видях ,,срочен'',аз пиша за безсрочен.
Виж целия пост
# 9
Чудя се, ако пуснеш сигнал в Инспекцията по труда за лошите условия за труд и неспазването на работното време, дали пък няма да те уволнят скоропостижно? Само да не ти измислят нещо дисциплинарно.
Виж целия пост
# 10
Ако те наемат някъде за държавен служотел можеш да напуснеш от днес за утре, без да дължиш грам предизвестие, просто ги уведомяваш и не могат и гък да ти кажат - гарантирам.
Виж целия пост
# 11
Сега за капак като им казах, че петък и събота съм болничен, а по график неделя и понеделник почивам ми заявиха, че графика е сменен и съм почивала петък и събота, а неделя и понеделник да отивам на работа... Тоест за да не ми се плати болничния и на всичко отгоре утре ще ходя на работа болна... Във вторник ще отида до инспекцията по труда и ще видим...
Виж целия пост
# 12
Ако си много често в болнични, ясно е че шефът не е във възторг и отношенията са се обострили. Затова и не те пускат да напуснеш по взаимно съгласие, което би било нормално. Защо не опиташ още веднъж да се разбереш с добро?
Виж целия пост
# 13
Ако си много често в болнични, ясно е че шефът не е във възторг и отношенията са се обострили. Затова и не те пускат да напуснеш по взаимно съгласие, което би било нормално. Защо не опиташ още веднъж да се разбереш с добро?
Де да беше това проблема... Той се държи с всички така... Миналия месец гредата на крана удари колега в главата, а шефа го заплаши стабилно за да не го пише трудова злополука. Момчето си взе просто болничен за мозъчно сътресение, а шефа му обжалва болничния, защото твърди, че бил фалшив... Колега почина по време на работа, а шефа се разкрещя на работниците да продължават работа... Направо не знам къде попаднах. Там са връзки на много високо ниво и е абсолютна гавра с хората. Общо взето-идват, виждат и се опитват да напуснат...
Виж целия пост
# 14
Ужас.
Нищо не ти остава освен да се посъветваш с инспекцията по труда или с адвокат. Ако трябва и с двете.
Ако трябва подай жалба за всички нередности в работата ти.
Всъщност трябва да го направиш.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия