Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Нашите орхидеи – тема 27

  • 4 132
  • 136
# 75
Здравейте!
Идвам с молба за съвети...
Вчера пресадих 2 орхидеи Фелинопсис и днес от почвата е пълно с дребни мушички.Черни, много малки Sad
Как да спася растенията от тази напаст?
Връщам се да чета в темата, ако нещо съм пропуснала, извинете, че питам!
Виж целия пост
# 76
Аз имах такива, но в обикновена почва. Бързо се въдят, летяха из стаята и чак в очите ти влизат. Уморих ги като полях обилно почвата с моспилан.
Виж целия пост
# 77
Не ги полях след пресаждането, псвен да оставя почвата да се засуши добре. Като я извадих от опаковката беше леко влажна.
Виж целия пост
# 78
Тези мушички обичат влажна почва, но при мен не се получи номерът със засушаване, оцеляха (вярно, не бяха орхидеи, а банан и замиокулкас. Купих ги със заразена почва.). Вземи си моспилан, 80 ст. мисля, че беше и потопи корите в разтвор. Много са упорити иначе мушичките. Ще ти се напълни стаята с тях, много е неприятно.
Виж целия пост
# 79
Restrepia. Красиво и цветно растение наречено грубо още Орхидея хлебарка. Расте при средна към слаба светлина, висока влажност на въздуха и слабо торене.
Виж целия пост
# 80
Момичета това орхи нормално ли е?



За първи път виждам да има листенца по стеблото, грешка по Цветоноса...
Мисля да я подарявам на класната на дъщеря ми, но ако е болно растението, ще го запазя пък ще взема друго.

И едно миди си взех, ми не може едно за г-жата едно за мен Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 81
Какъв вид е съмнителното орхи? Да не е някой хибрид с родител Фаенопсис?
Виж целия пост
# 82
абсолютно нормално си е растението
Виж целия пост
# 83
Ако не е централен цветоноса, всичко е наред Hands V Аз имах само на един от три цветоноса на една орхидея такива листа, беше централен... а на снимката не виждам добре, но май не е... Красавици са и двете Blush
Виж целия пост
# 84
Досега не съм попадала на такова, но пък е много красиво с листенца. Grinning
Виж целия пост
# 85
Орхито мисля е от сем. Фелинопсис, взех ги от метро. Мисля, не е миди понеже е в малка саксия, Ф9, но ще стане едно нормално разстение ако нещо не е било напомпано с нещо та да пуска листенца и по цветоноса, който не е централен..... май започва много да ми харесва тази орхидея и май ще си остане в къщи ---> за ужас на съпруга ми Smiling Imp
Виж целия пост
# 86
Момичета това орхи нормално ли е?



За първи път виждам да има листенца по стеблото, грешка по Цветоноса...
Мисля да я подарявам на класната на дъщеря ми, но ако е болно растението, ще го запазя пък ще взема друго.

И едно миди си взех, ми не може едно за г-жата едно за мен Stuck Out Tongue Winking Eye

Такова нещо с листенца се получава все по - често на цветоноси, защото фаленопсисите вече са тотално пипнати генетично (примерно централния цветонос е резултат също от хибридизиране) до така степен че има конкретни примерно  хибриди, които сме обсъждали, че често боледуват и умират.
В случая това листенце  се нарича прилистник и е безобидно.
Виж целия пост
# 87
Зачетох се в една тема за орхитата във вода. Оказва се, че ако не е болна от друго орхито реагира много добре на този вид “сустрат”. От всички писали (над 10 човека) в продължение на месеци (ако не и година), само на едно или две момичета орхитата са загинали, но са били болни още от нормалния сустрат.
Прилагат следната схема: първа седмица - 24ч / 7дни във вода (1/3 от корените потопени), следващите седмици 2/5 - 2 дни във вода, 5 без вода или 3/4 - 3 водни с 4 сухи. Резултатите били много добри. При тези режими 1та седмица водата е с тор, 2та седмица е чиста вода, 3та седмица пак с тор и после без. И така се редуват. Никакво загниване, никакви гъби.
Виж целия пост
# 88
Този вариант ми звучи доста ангажиращо... А при каква температура се прилага? Според мен би трябвало да има значение...


По повод водното отглеждане, корените, получени над вода след това изгниват. Явно имат различна структура от тези, с които се развива растението в субстрат. Тънкият момент е да са пораснали достатъчно от "субстратните" корени, за да може да продължи "сухоземното" развитие. Аз бях споделила за една орхидея, която стоя на водно 5-6 месеца и не мръдна.  Сега я обърнах с листата във водата - да видим дали ще има резултат.
Виж целия пост
# 89
Споделилите не са от едно място /държава, а различни места. Общото е, че са испано говорящи. Това ще рече, че са гледани при различни условия. Повечето не се връщат към типичния сустрат, а ги оставят на този режим. До колко е ангажиращо - не знам, може би се свиква. В края на краищата не е много по-различно от другия вид поливане. Все си иска да ги наблюдаваш. При водното доброто е, че не се чудиш дали да полееш или не. Изливаш старата вода, оставяш ги без вода няколко дни и после слагаш нова вода. Кога с тор, кога без. Нямам опит затова не мога да твърдя нищо, но след като на толкова човека метода излиза успешен, значи че не е лош метод.
Имаше едно изказване там, че всъщност застоя на водата е причината за гниенето, а не толкова водата сама по себе си. Тоест растение с корени в течаща или сменяща се редовно вода, не загниват.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия