Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Проблем с бъреците на 7 годишно дете

  • 341
  • 6
Здравейте. Дъщеря ми е на 7 години и от около месец се оплаква, че по - трудно се изпишква. Споделихме с личната лекарка и тя ни насочи към специалист - нефролог. Предварително си бяхме направили кръвни изследвания, урина и C реактивен протеин. Изледванията са долу - горе в нормата - единичен брой еритроцити и левкоцити на поле, само относителното тегло на урината е леко завишено. Съмнения за цистит от личната лекарка. Предписа хапчета Цистон, те са тип хомеопатия. При последвалия преглед при нефролог и направен ефографски преглед, докторът видя формация, което определни като Колона на Бертини с размери 2.73/ 1.74. Двата бъбрека са с нормална форма и размери. Докторът спомена, че за хора без медицинско образование това може да изглежда като тумор. Във връзка с видяната находка той препоръчва проследяването й веднъж годишно. Потърсихме информация относно тази диагноза, но има много малко източници за това.
Молбата и въпроса ми е дали някой има малко повече информация какво представлява тази Колона на Бертини, ще промени ли нещо в начина ни на живот... понеже за сега сме в недевение и притеснение.
Записали сме и час за второ мнение, но той ще е по - следващата седмица. Благодаря предварително! 
Виж целия пост
# 1
https://www.24chasa.bg/Article/1084789
https://radiopaedia.org/articles/hypertrophied-column-of-bertin
Виж целия пост
# 2

Прочетохме почти всичко на български, руски и английски, включително и тези два линка. Но това не отговаря на въпроса дали от всичко прочетено трябва да спрем да се притесняваме. А и информацията в нета е предимно предназначена за медицински лица, като няма нещо споделено от хора, които са се сблъсквали с това.
Виж целия пост
# 3
Щом сте го прочели, то вече ви е ясно, че няма от какво да се притеснявате във връзка конкретно с тази находка.
Трудното изпишкване е нещо различно и за него вероятно има още какво да се уточнява, например- от детски уролог.
Виж целия пост
# 4
Според мен потърсете още едно мнение от детски нефролог.
Виж целия пост
# 5
При проблеми с бъбреците е добре детето да се храни правилно, да пие достатъчно вода и да се избягва запек.
Иначе наистина отидете при още един лекар поне.
Виж целия пост
# 6
Здравейте и благодаря на всички за отговорите. Ходихме на второ мнение и там ни обясниха, че въпросната колона на Бертин е доста често срещана и нормална част от физиологията на бъбрека. Доста хора има с тази колона, но те не знаят за това докато не отидат на преглед с ехограф. С две думи относно това - няма от какво да се притесняваме, бъбреците на детето са напълно нормални и здрави.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия