Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 6

  • 51 504
  • 809
# 780
Момичета  бих искала да ви попитам тези от вас които имат мулти кукър.Колко често го ползвате.На вкус как е яденето .Прави ли коричка .И от кой модел и марка сте доволни .Тъй като искам да си купя и се колебая Какво да купя
Виж целия пост
# 781
Ползвам го ежедневно, понякога и по 2-3 пъти дневно, зависи какво съм си наумила. На вкус яденето ми харесва повече от сготвено в тенджера на котлон. За варива и ориз ми е незаменим и като вкус, и като удобство, и като бързина. Моят Тефал не прави коричка, няма запичащ капак. Ако правя баница или кекс, обръщам, за да се запече, но в повечето случаи предпочитам да ги направя във фурната заради количеството, а и във фурната стават по-бързо. Неща като мусака и ястия със заливка също запичам във фурната.
Виж целия пост
# 782
и аз като  Stillness, ползвам моя МК ежедневно, даже два до три пъти в зависимост от менюто. Аз програмата за печене не съм я ползвала, тъй като имам фраер и за коричка прехвърлям там.  Това са най-добре изхарчените ми пари за тези два уреда . Ползвам Crockpot express
Виж целия пост
# 783
+1 за последните мнения, почти всеки ден го ползвам, а уикендите и по няколко пъти. Заедно с еър фрайера и един единичен индукционен котлон, който купих, че не ми се сменяше цялата печка, са ми най-обичаните уреди в кухнята.
Виж целия пост
# 784
От 9 години го имам и го ползвам всеки ден, по няколко пъти. Прави кора, силна долна и по-лека горна на кексовете и хляба. Хляба го запичам под газовия грил за по-бързо, кексовете даже не ги обръщам. Рядко пека в него. Баница пробвах веднъж, но само за проба, като същевременно пекох друга във фурната, че нямаше как да стигне тази от кукъра, но за двама човека или сам човек може.

Ориз рядко правя в кукъра, защото обикновено там готвя манджата, която ще ядем с ориза. Оризът го правя в оризоварката. В нея правя и броколи и други зеленчуци на пара, в ситото над ориза. В кукъра правя на пара картофи, цвекло, карфиол, изискващи повече време.

Мусаката я готвя в кукъра, но ако искам заливка, разстилам в тава, заливам и довършвам във фурната.
Виж целия пост
# 785
Благодаря на всички ,които  писаха тук .А към коя марка да се насоча  Филипс,Тефал или друг вид.
Виж целия пост
# 786
Която и марка да избереш гледай да е херметик. Аз съм с Тефал - много съм доволана, Инстант пот също са много хубави.
Ползвам го ежедневно, за почти всичко - супи, яхнии, ориза никога не ми се е получавал толлова хубав, дори неща, които попринцип са за фурна първо слагаю в кукъра и после прехвърлям в тава за 10мин във фурната само да се запече. Неизменен помощник е - спестява време, няма нужда да седите около котлота и да разбърквате, да намалявате/увеличавате, слагам нещата включвам програмата и забравям че готвя.
Виж целия пост
# 787
Здравейте! Купих си мултикукър херметик "Хайнер". Много съм доволна от всичко, приготвено в него, с изключение на хляба- два опита и ужасен резултат. Не втасва добре, стои като сварен и мирише ужасно. Програмата е дълга 140 минути- някъде към 120 минути втасва и 20 минути пече.
       Въпросът ми е: има ли някой с херметик, който е направил хубав хляб само в  него. Дали проблемът е в програмата и трябва да регулирам ръчно, или по принцип хлябът от херметик не става добре? Благодаря ви предварително!
Виж целия пост
# 788
В моят не мога да пека, ползвам го само за втасване на тестото, пускам на програмата за кисело мляко и докато се усетя е ударило тестото капака.
Виж целия пост
# 789
За хляб, машините за хляб са специалисти. Но хлябът е демоде Grinning
Нова тема?
Виж целия пост
# 790
За хляб, машините за хляб са специалисти. Но хлябът е демоде Grinning
Нова тема?
Да, така е! Smile Аз от години не бях яла хляб, но в последно време нещо ми прищрака. Опитах няколко вида от магазина и се ужасих с какво храня домочадието. Сравних  го с питките, които пекох във фурната по празниците, и реших да им правя хляб, а да не купувам. Кухнята ми е малка и  хлебопекарна няма къде да сложа.  Може да ползвам мултикукъра на програма кисело мляко за втасване и да пека хляба във фурната.
Виж целия пост
# 791
Моят кукър  е херметик с програма за печене. Идеално ми изпича хляба и кексовете, но за някои кексове трябва да се сложи по-малко течност, че иначе стават като сварени ако се хлопне капака вместо да се сложи друг,стъклен. Имам и машина за хляб и база за сравнение. Кукърът ми няма програма за втасване. Идва ми на ума:

1. 20-30 минути за печене в такъв уред са крайно недостатъчни. В машината за хляб програмата за печене е около 60 мин и толкова задавам и в кукър а като сложа хляб от 500гр брашно.

2. Хидрация. В машината за хляб слагам винаги малки повече вода, около 70мл за 100 грама бяло брашно. Ако ще пека в килъра слагам винаги по-малко, около 50-60гр течност на 100 грама твърди съставки.

3. Втасването зависи от температура и количество мая или закваска. Аз слагам много малко мая около 2-3 зрънца и ставам дълго, понякога 24 часа. В един буркан в хладилника имах захранена с брашно мая, която захранвамх всеки път и после изсипване в брашното. Като почне да се надига слагам в хладилника и като извадя, втасването продължава  Закваската не действа на студено.

4. Клапата на капака задължително се отваря при печене. Ако Не се отвори, парата прави налягане и хлябът става като сварен. Ако капакът е свързан с корпуса го държа отворен, но врътвам копчето за да почне програмата, а отгоре похлупвам с нормален, стъклен капак с дупчица и така парата излиза.

Пека си хляба във фурната. Замесването е елементарно, с куките на миксера. Слагам на парното зимата, но го намалявам доста. Държала съм и на масата. Пак става. Ако ще имам гости меся от вечерта, чакам да почне да се надига и хаквам в хладилника. Сутринта вадя и до 4 часа е готов за печене, дори като е студено в помещението.

Най-лесно пека в тигана или на сач. За 10-15мин е готов и не грея цяла фурна.
Виж целия пост
# 792
Благодаря много за отговорите! Невена, чудесни насоки си ми дала! Flowers Bouquet
Виж целия пост
# 793
Здравейте отново! Днес се включвам за да споделя какво разбрах за печенето на хляб в мултикукър херметик Heinner HPCK-6WH. Значи  на програмата за мляко хлябът втаса идеално и го изпекох във фурната. Замесих още тесто в мултикукъра и сложих  стъклен капак по съвет на Невена. Включих на програмата за хляб и по някое време проверих какво се случва. Беше започнал да се пече, без да е втасал. Всъщност тази програма била само за печене, а не за втасване и печене, както бях си решила, не знам защо. Аз съм пекла невтасало тесто под налягане и се чудя защо не става. Smile  Това кукърче е  хубаво, но няма никакво обяснение на програмите, това му е недостатъкът. Много малко хора го имат и няма кого да попиташ.
Виж целия пост
# 794
Catley, в такъв случай :

1. Слагаш в тенджерата и програмираш програмата да започне след времето за втасване на стайна температура, което зависи от количеството мая и обикновено е с час повече от времето за втасване в машина за . хляб. Така правя с ръжения хляб със закваска. Изсипвам в кукъра и прохрамирам да започне печене след 6, 7 или 8 часа в зависимост от това на какъв етап е.

2. Месиш и втасваш другаде, премесваш с още малко брашно като втаса, слагаш в кукъра и птограмираш да започне след 30-60 минути.

3. И двете втасвания и премесване ги правиш другаде и изсипваш непосредствено преди печене. Даваш някакво време да заеме формата на съда и пускаш печене. Така пека кексове.  

Кукърът ти явно няма програма за печене и втасване, а само печене. Или има отделна за втасване, която се казва обикновено Ferment, Yogurt, Yaourt, нещо такова?????

Ако тестото е малко и се побира в кукъра на поставката за пара, можеш да налееш 200мл вода на дъното, да включиш програма Keep warm, тази за да седи храната топла и за претопляне без налягане и като се отопли вътре да сложиш тестото на поставката. Като втаса вадиш, изсипваш водата, подсушаваш с хартия, мажеш ако искаш с масло, олио, набрашняваш ако искаш и слагаш тестото в купата.  Пускаш печене.

Имаш ли упътване и книжка с рецепти?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия