Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пеместване в друго училище ипроблеми

  • 816
  • 12
Здравейте!
Дъщеря ми е в 8 клас и е приета в езикова гимназия с английски език, но аз я принудих да бъде там, въпреки че тя не искаше. Вече цяло лято е тъжна и не е излизала нито един път с някое дете и много се притеснявам за нея. По цял ден плаче и повтаря, че не иска да е в тази паралелка и в този клас. Поговорихме си и ми сподели, че някои от децата са й се подигравали. Повечето деца са от едно училище и се познават, а тя е по-срамежлива и притеснителна и ме е страх, че ще продължи да не се вижда с други деца. Преди седмица отидохме в училището и попитахме дали може да я преместим в паралелка с немски (балът й е много висок), защото там са приятелите й и иска да учи немски, но ни отговориха, че вече местата са заети, а децата не може да са повече от 26 в клас и че подреждането на паралелките било на случаен принцип (директорката се държеше много грубо). Но преди 2 дни излязоха списъците с класовете и в някои от паралелките по немски имаше по 27 деца. И беше “много случайно“ как всички деца от стария й клас бяха заедно, а само тя беше с други деца. В момента е още по-разстроена и плаче постоянно, дори не може да спи вечер от притеснение. А и съм чувала много лоши неща за класната, която й се е паднала.
Вчера отидох в друго училище, в което са приятелите й и попитах директорката (беше много учтива) дали може да я преместя там в паралелка с програмиране, но и там местата бяха заети. Записа си номера ми и ми каза, че ако се освободи място ще ми се обади. Но ако се освободи другата година или по средата на тази ще й бъде много трудно да навакса и ще трябва да държи приравнителни изпити. Знам, че ще се справи, но не искам да се притеснява и да е напрегната постоянно, но така каза, че ще бъде щастлива и ще има приятели и ще се забавлява.
Много се притеснявам за нея. Искам да я преместя в другото училище, защото искам да е щастлива. Помогнете ми с някакви съвети.
Виж целия пост
# 1
Разбирам, че искате дъщеря ви да е щастлива, но според мен критериите за избор на училище (клас) не трябва да са къде ще се забавлява и къде са приятелите ѝ, а къде ще получи по-добро образование. Несериозно е да се поддавате на нейните емоции. Помислете (заедно) къде ще научи повече неща.
Реално учебната година все още не е започнала и тя все още не си познава класа. Наблегнете, че езикът ще ѝ е от полза за вбъдеще, че ще си намери нови приятели и .т.н. Обърнете сериозно внимание, че не трябва да обръща внимание на подигравки и не бива да се влияе от околните. Утре, ако започнат да ѝ се подиграват, че не употребява наркотици, ще ѝ дадете ли пари да си купи?
Дайте ѝ време да свикне, а ако не може след няколко месеца я преместете.
Виж целия пост
# 2
Дано да успее да се премести, щом такова е било желанието й от самото начало.
Аз бих препоръчала да я заведете при психолог, щом има толкова силна реакция, значи наистина се страхува и се е почувствала унижена и засрамена. Подигравките и тормозът в училище не са шега работа.
Виж целия пост
# 3
Говорила съм много пъти с нея и тя е твърдо убедена, че иска да се премести някъде. Тя още от 1 клас ходи на уроципо английски така че винаги може да продължи. В другото училище също се учи английски и немски заедно. А и госпожата, която й се падна е нова и не била много опитна с децата. Нея я влечат компютрите и технологиите, а аз я карам на сила да се занимава с нещо, което не иска.
Виж целия пост
# 4
А с математиката как е?
По принцип тези разговори трябва да се водят предварително и да се отчита желанието (и възможностите) на детето.
Сега остава да се оглеждате къде ще се появи свободно място. Дано си намери нейното място.
Виж целия пост
# 5
Хубаво е децата да бъдат насочвани и съветвани, но вече е голяма за да я карате "насила". Вече не е на 3 години и нищо хубаво няма да излезе от такова нещо.
Виж целия пост
# 6
Дъщеря Ви вече пусна една тема и там й беше обяснено, че след като няма места няма как да се мести. Това, че в другата паралелка има 27 нищо не значи. При определени условия се отпуска допълнителна бройка, например за близнаци. И в РУО да отидете, защото класиранията се извършват от тях, както добре Ви е известно, пак нищо не може да се направи. Стоите си на мястото и чакате да се освободи място в съседна паралелка или се оглеждате за такова в друго училище, може и в съседен град.
Виж целия пост
# 7
По мое мнение и по тована госпожата в предишното й училище и оценките й е доста добра. Добра е в тези науки. Отдават й се математика, физика, химия и информ. техн. Никога не е ходила на уроципо математика, а на матурата има 80 точки (аз съм счетоводителка и съм завършила в математическа гимназия и задачите бяха доста трудни завъзраста на децата)
Виж целия пост
# 8
И тази тема е писана от дъщерята.
Виж целия пост
# 9
При положеие, че няма места, няма начин да се направи извънредно класиране за някого, който не е мислил, когато трябва. Когато сте настоявали за тази гимназия, да сте го обмислили добре.
В някои случаи е по-добре да е далече от приятелите.
Виж целия пост
# 10
И тази тема е писана от дъщерята.
Със сигурност.

Авторке, каза ти се вече и в предишната тема. Няма какво да направиш след като няма места.
Виж целия пост
# 11
Няма значение кой е пуснал темата. Само късметът може да свърши работа тук. Ако някой се откаже и освободи място.Иначе няма никакъв начин да се приемат бройки над отпуснатите само заради промяна на желанията.Няма никакво значение кой с какъв бал е бил. Завареното положение не се променя. Има си време за мислене.
Виж целия пост
# 12
Мария73, Вие като майка като знаете кои са силните страни на дъщеря Ви, от какъв зор я набутахте в езикова гимназия и то не с предпочитан език? Що не мислихте с главата си навреме? Сега дъщеря Ви ще носи последствията от грешното Ви решение, а Вие ще си носите вината за това, че детето Ви не си е на мястото. Това е. Или намирате някой от съседната паралелка с немски, който да поиска да се размине с дъщеря Ви. Други рокади на този етап не може да правите. А като избирате университет и специалност слушайте дъщеря си и мислете внимателно да не сътворите нова каша.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия