Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 20

  • 27 474
  • 756
# 600
Ето рецептата за горчицата
Задължителни съставки - синап, оцет, сол. Добре е да се добави и зехтин, може и вино или бира, подправки на вкус.
За я правя с по 50 гр бял и черен синап.
Черен се продава по аптеките. Бял - в някои магазини и сергии с подправки. Не купувайте смлян, защото обикновено е изветрял, а на зърна.
Уред - блендер (по-добре високооборотен) или кафемелачка и миксер.
Накисва се синапа в оцет (аз правя в смес от винен и ябълков) за едно денонощие. Ако е попил целия оцет, се добавя още малко.
Слага се солта и се смила с блендъра. Ако е прекалено гъста, се добавя още малко течност. По желание се слага зехтин и избрани от вас подправки.
Не може да се смели идеално, така че е по-едрозърнеста, което на мене ми харесва.
От 100 гр синап излезна половин литър горчица (не течна).
В началото е много люта, като преседи лютивината намалява.
Трае в хладилник месеци наред.

Ако нямате блендер и ползвате кафемелачка за да смелите синапа, трябва да внимавате с количеството течност, за да не стане много рядка. Тогава е добре да се добавя периодично по малко оцет и други течности, за да се получи исканата гъстота. Пак трябва да покисне с оцета, защото той попива в нея.
Виж целия пост
# 601
Елора, не ги овалвам, защото ги пускам във вряща вода и веднага хващат коричка. Така не слепват и не се разпадат. Няма кой знае какво за отпенване по този начин. А зеленчуците преди топчетата обварявам, защото иначе може да останат леко сурови, например морковите и целината. А, понякога я правя супата като първо задуша морковите и лука в масло и след това сипвам вода и останалите зеленчуци. Така ми е по-вкусна даже, нали съм на ВМ Wink
Виж целия пост
# 602
Момичета имам следния въпрос. След 2 дневен чревен вирус и почти никакво ядене вчера направих хипогликимична криза. Понеже имам и паник атаки и паническо разстройство реших че е от него и премерих КЗ 3.8 а като ми стана зле изядох 1 киндер от детето, значи и по-ниска е била. Оправих се със захар и кола. Миналата седмица правих изследвания гликиран 4.82 инсулин 8.82 заха. 5.87.днес контролно правих с моя глюкомер 5.0 сега вечерта пак ниско 4.0. Дайте идея какво се случва, че направо не знам... 4.0 ми е нисичко предвид, че ми е захарта към 5.4-5.6
Виж целия пост
# 603
Какво яде преди да направиш хипогликемията?
Моят съвет е да ядеш храна - протеини, не захар и да се храниш редовно поне известно време да не пропускаш хранене. За да ти пада толкова захарта, значи, че инсулина ти скача много, а той скача от захари и възможно от паник атаките (аз нямам опит с такива, само предполагам).
Виж целия пост
# 604
Парче пица, черно тесто, което не ям за първи път от както съм на режима.
Днес на обяд супа салата и сега вечерта крила мариновани и пак 4.0
Виж целия пост
# 605
Не знам какво е това черно тесто, но аз бих махнала абсолютно всички зърнени.
Щом ти пада толкова захарта, инсулина ти скача много. След двата дни почти никакво ядене, хич не е била добра идея да ядеш ВХ дори и преди да не са ти правили проблем.
Мини на малко по-строг режим докато се стабилизираш.
Виж целия пост
# 606
Странно ми е, че го бях смъкнала почти от 16 на 8 и изведнъж пак да скача, като нищо не е променено. Никога режима не ми е бил напълно стриктен. Яла съм и преди някои въглехидрати, защото от проф Пандев знам, че при проблем с щитовидната не е добре да се изключат и хоп проблем... Не знам какво се обърка, но меко казано съм притеснена.
Виж целия пост
# 607
Привет!
Бях напуснала темата, но всичко се връща с пълна сила. От април миналата година след натоварване с глюкоза ми откриха ИР. Пиех Метфогама 3х500мг. До април тази година успях да сваля 10кг и малко повече (от 87 до 75-76кг). Започнах работа, взех да ям каквото ми е пред очите, набързо, от крак, не си пия хапчетата, забравям ги или нямам основно хранене с което да ги пия.
Съответно от април до сега качих 7-8кг, цикъла ми закъснява вече 35 дни, безсъние, умора, апатия.... Всички симптоми се завърнаха с гръм и трясък.
Виж целия пост
# 608
Странно ми е, че го бях смъкнала почти от 16 на 8 и изведнъж пак да скача, като нищо не е променено. Никога режима не ми е бил напълно стриктен. Яла съм и преди някои въглехидрати, защото от проф Пандев знам, че при проблем с щитовидната не е добре да се изключат и хоп проблем... Не знам какво се обърка, но меко казано съм притеснена.
Твърде възможно е проблемът да се е обострил поради чревния вирус и периодът от неприемане на храна.
Това за ВХ и щитовидната не е вярно, поне не на 100%, съветвам те да потърсиш повече инфо по темата.
Виж целия пост
# 609
neji_s, от моя скромен опит мога да кажа, че при стомашни проблеми инсулинът излита в небесата.
В началото на лятото, след жестоки гастро проблеми с повръщане, разстройство и обезводняване трябваше да си направя изследванията, за да не ми изгори платения ваучер.
Резултат - инсулин на гладно 25, като половин година по-рано беше 10.
И си мисля, че при сериозни стомашни проблеми всеки трябва да си избере въглехидратната храна, която най-добре и безпроблемно понася. При мене това са картофите.
И когато лятото заради гладуване пред предстоящи гастро изследвания (при това изпила куп гадории със захари като очистително) получих сериозна хипогликемия, се спасих с малко картофено пюре (само смачкани варени картофи с масло и малко кисело мляко).
Виж целия пост
# 610
И не само стомашни. Ако се не лъжа, д-р Бърнщайн в "Решение за диабетици..." обясняваше, че всяко неразположение на организма - вирус, възпаление и т.н., - води до повишаване на кръвната захар и инсулина. Така че мерете ги поне няколко дни след неразположението.
Виж целия пост
# 611
Преди две седмици нали ви се "похвалих" и аз с двудневен чревен вирус (той бил активният сега)....иииии....си поддържах висока КЗ почти седмица, въпреки малко ядене с режимна храна (1-2 хранения дневно, различни фастове). Единия ден като видях КЗ на гладно от порядъка на 8 и щях да се гръмна! Започна да спада едва седмица след вируса, като последните почти 2 дни бях на нещо като фаст (вода, чай, бульон, сметана и малко мляко в кафето, бучица масло- тези неща почти не ми повишават КЗ). Да не обяснявам как треперех и виждах замъглено, сърцебиене- все едно не бях аз. За малко да се отчая, че няма да сваля КЗ.... Cry Явно тези чревни вируси прецакват доста стомаха и организма... От известно време почти не консумирах кисело мляко, но след вируса пия по един айрян почти всеки ден или пък хапвам по малко кисело мляко с какао и канела. Също така, въведох 2 с. л. ябълков оцет сутрин на гладно и вечер преди лягане. Не само заради КЗ, четох източници, че помагал черният дроб да се детоксикира. Определено ми се отразява добре (и диуретично).
За супата- запържвам топчетата леко, после добавям морков, чушка, лук, целина и по-твърдите зеленчуци (ако има такива) и 1-2 с. л. вода. Като се позапържат добавям по-меките зеленчуци, ако има такива. Слагала съм гъби, накълцано прясно/кисело зеле, карфиол (вкл. и зелените му листа), броколи (вкл. и стъблата на кубчета), целина (всякакви видове), тиква цигулка, чушки, моркови, жълт/бял/червен лук, червено зеле, праз....каквото имам в момента, това слагам. За по-стегнати топчета замесвам каймата с яйце, подправки и кокосово брашно. Stuck Out Tongue Winking Eye Застройвам с яйца и сметана/кисело мляко, идеално е.
Бледолилава, пробвай сотирани броколи/брюкселско зеле/ карфиол/спанак- сварени до почти пълна готовност и задушени в тиган с масло/зехтин, чесън, сол, каквито подправки обичаш. Лимонов сок или кора също може да се добавят, вкусно е.
Недоволна, мерси за горчицата, съвсем скоро ще си направя! Heart Eyes
Виж целия пост
# 612
Кокосът вдига ли инсулина и КЗ?
Намерих един кокосов крем от смлян кокос, който е супер на вкус.
в 100г са 11г въглехидрати, от които 7г захари, но човек повече от 50г едва ли ще изяде. 100г имат 691 калории и 66г мазнини.
Също кокосово брашно може ли да се ползва?
В смеси за хляб подобрява вкуса на смления сусам.
Аз избягвам да правя хляб с ленено семе, защото се пече и мисля, че е вредно.

Супи правя, но не добавям фиде и ориз. Картофи добавям само на рибена и телешка, но гледам да не ги ям.
Моркови си ползвам. Напоследък варя бульон от кокали или рибешки глави, затварям в буркани и после ползвам течността за супите. Добавям съвсем малко вода. Супите стават с по-наситен вкус, а и съдържат колагена от костите.
Виж целия пост
# 613
Ако няма друго освен кокос, за мен става, иначе зависи какво друго са му добавили.
Кокосово брашно може, само че на мен ми върви само в "сладкиши" иначе се усеща аромата (поне на моето) и не става за солени неща.
Виж целия пост
# 614
Миоки, и на мен кокосовото ми върви в сладки режимности Grinning Само веднъж на хляб биваше- замаскирано с ленено семе, повечко сол и мноооого чубрица.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия