Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 20

  • 19 167
  • 756
# 615
Проблемът е, че не правя нищо "сладко" и така си ми стои моето. Имам бадемово, но избягвам да го ползвам, заради оксалатите.
Виж целия пост
# 616
Кокосът вдига ли инсулина и КЗ?
Намерих един кокосов крем от смлян кокос, който е супер на вкус.
в 100г са 11г въглехидрати, от които 7г захари, но човек повече от 50г едва ли ще изяде. 100г имат 691 калории и 66г мазнини.
Също кокосово брашно може ли да се ползва?
В смеси за хляб подобрява вкуса на смления сусам.
Аз избягвам да правя хляб с ленено семе, защото се пече и мисля, че е вредно.

Супи правя, но не добавям фиде и ориз. Картофи добавям само на рибена и телешка, но гледам да не ги ям.
Моркови си ползвам. Напоследък варя бульон от кокали или рибешки глави, затварям в буркани и после ползвам течността за супите. Добавям съвсем малко вода. Супите стават с по-наситен вкус, а и съдържат колагена от костите.
По принцип бадемовото брашно има по-малко Вгх и захари от кокосовото. Въпрос на вкус е, мен не ми се получи с кокосово, а и го намирам за по-сладко, наистина.
Темата за оксалатите, която Миоки е пуснала, е отделна тема и също следва да се вземе предвид.
Виж целия пост
# 617
Само кокосово брашно самостоятелно има вкус на трици.
Аз го смесих със смления сусам. Може би около 1/4 кокосово сложих. Така намалява горчивината на сусама.
Пробвах палачинки от кокосово и не ми харесаха заради тричавия вкус.
Иначе най-много бих ползвала бадемово, но е много скъпо. Вие откъде го купувате?
Кокосовото е 2.5 за около 200г, а бадемовото 10лв или нещо такова.
И пак да повторя, че съм почти сигурна, че ленът не бива да се пече. Не ми се рови сега къде го четох.

За оксалатите който има чувствителност следва наистина да избягва подобни храни.
Наскоро четох точно в един сайт, че най-много окасалати в порция съдържат спанак, елда, бадеми, картофи, мисо, царевица, рабарбер, rice bran, цели пшенични зърна, боб нейви. Не знам някои неща как се превеждат.

Този е кокосовия крем. Само смлян кокос е. Крем е силно казано. По-скоро твърда маса и от едната страна се е отделило кокосовото масло.
https://befit.bg/cecil-organic-bio-kokosov-krem-200-g-590367
Докато питам тук за кокоса и стигнах в книгата, която чета до него.
Значи за хора с чувствителни черва с едно наум и по малко. Фибрите съдържат много инулин, който е полизахарид фруктан.
Има хора, които имали някакъв дефект и трудно обработват фруктозата и фруктозоподобни съединения. Подуват се, имат склонност към бактериален растеж в червата.
Аз слава богу нямам такива проблеми нито след плодове, нито след кокос. Затова ако не качва захарта, ще е супер.

Какво стана с Елора?
Виж целия пост
# 618
Жива съм. Споко. Утре ще пиша,че ме мързи от телефона.
Виж целия пост
# 619
stray cat, така е, права си, но тя захарта може и да не скача (това е проверимо, ако има човек глюкомер), но инсулинът не знаеш дали не скача, а засега уж още няма уред за мерене на инсулина в домашни условия. Единственият повод, по който ползвам бадемово брашно е за белтъчения хляб, който ми стига за повече от седмица, при условие, че не ям всеки ден (и то отскоро почнах да се глезя да го правя всяка седмица). Всякакви кокосови кремове и други за какво са ти, освен ако да кажем не си дълго време на режима? Имам предвид, не че не могат да се ядат, ама да не е днес кокосови палачинки, утре кокосов крем, други ден плодове на корем...че то това не е режим:)
Виж целия пост
# 620
Здравейте  Simple Smile
Имам едно питане. Невена мисля, преди време писа, че от метформина се оглупява. Чели ли сте нещо по въпроса?
Мой близък е на сиофор 2х1000мг от 2015г някъде и е започнал доста да забравя. Възможно ли е според вас това да е страничен ефект от сиофора или да търсим проблем другаде.

Говорите си за супите. Единствената супа, която ме засища е немската супа с праз и кайма. Всички други трябва да комбинирам с още нещо или си оставам гладна.
Аз мога да се похваля с вече повече от месец приличен режим на хранене. Свалила съм само 2-3кг, но се чувствам много добре. Опитах сутрин с бронирано кафе и две хранения, но като че ли с три хранения ми е по-добре. Ще го карам според това колко съм гладна сутрин.
Личната искаше да ходя на ендо в София, но реших първо да пробвам сама няколко месеца и ако не става, тогава ще ходя.
Налага се да пия мидокалм и мелбек известно време, надявам се да не се отразят негативно.
Виж целия пост
# 621
Аз за това го спрях метформина на своя глава. Изобщо не можех да помня. Сега с висока Кз също съм като замаяна сутрин, но поне през деня си върша работата .
Виж целия пост
# 622
В нашето семейство ни се избистрят мозъците, ама дали е от метформина или от намалените въгкехидрати, не знам. И не ни се спи след ядене.

Алцхаймер е установено, че имат всички, на които някога им се е налагало кръвопреливане.
Виж целия пост
# 623
Аз продължавам с хипогликимиите... Не зн какво се обърка, ама изобщо не ми е добре.
Виж целия пост
# 624
Не му е правено кръвопреливане. Шофира, обича да решава кръстословици, работи в градината. На 70+ е. Няма до колкото знам в семейството Алцхаймер /ако има някаква наследственост при това заболяване, не съм запозната и дано не ми се наложи да се запознавам/. ВМ-НВХ съм предлагала като хранене, но не се приема.
Виж целия пост
# 625
Че той нищо не прави с тоя метформин, ако си похапва въглехидрати. Последните обясняват "мозъчното затъмнение"...Свекър ми е с диабет 2 и цироза. "Хванахме го" навреме преди 7 г., след хипогликемичен припадък: овладахме цирозата (черният дроб се върна от фаза 2 във фаза 1), установихме и диабета. Все още си похапва по малко хляб, но като цяло яде много по-малко В. Ментално е направо нов човек - преди се движеше като в мъгла, като му говориш, едвам те разбира. Сега чете на таблета по цял ден; прaви нa свеки разходки по света с Google Street View; като разговаряш с него е съвсем в ума си, нищо не му се губи и не забравя. На 73 е.
Виж целия пост
# 626
Че той нищо не прави с тоя метформин, ако си похапва въглехидрати. Последните обясняват "мозъчното затъмнение"...Свекър ми е с диабет 2 и цироза. "Хванахме го" навреме преди 7 г., след хипогликемичен припадък: овладахме цирозата (черният дроб се върна от фаза 2 във фаза 1), установихме и диабета. Все още си похапва по малко хляб, но като цяло яде много по-малко В. Ментално е направо нов човек - преди се движеше като в мъгла, като му говориш, едвам те разбира. Сега чете на таблета по цял ден; прaви нa свеки разходки по света с Google Street View; като разговаряш с него е съвсем в ума си, нищо не му се губи и не забравя. На 73 е.
Шарки, Цироза или Стеатоза? Цирозата е фаза 4, доколкото съм чел.

Отделно, това за кръвопреливането и алцхаймера - откъде? Не съм чел за подобно нещо, на майка ми й преливаха кръв преди десетина година, сега е на 70+, какво да очаквам ли и алцхаймер?
Виж целия пост
# 627

Алцхаймер е установено, че имат всички, на които някога им се е налагало кръвопреливане.
Това пък къде го прочете? Как кръвопреливането е свързано с Алцхаймер? На мен са ми преливали кръв, и аз да го чакам чичко Алцхаймер, така ли?!
Виж целия пост
# 628
Като нов човек в групата и от скоро с този проблем имам някакво въпроса, дано не ви досадя:
Избягвам да ям въглехидрати, но ако изцяло ги спра, не се чувствам никак добре, за това не ям хляб и теста, сладко също - само по малко черен шоколад от време на време, но ям по малко картофи и ориз ( основно в супите), ям и сурови зеленчуци - моркови, червено чушки, зеле ...
Какъв съвет можете са ми дадете за формиране на здравословен режим на хранене, защото нещо не успявам да изградя диета и или все сък гладна, или се натъпквам в последния момент и след това имам сърцебиене Sad
Виж целия пост
# 629
Наблегни повече на зеленчуците и спри картофите и ориза. Зеленчуците също си имат въглехидрати. Ако ще ги ядеш, поне в този вид да са. А и са по-полезни като цяло.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия