Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 58

  • 17 493
  • 731
# 555
Е, как изварата и говеждото имат висок гликемичен товар, като той е формула, която включва ГИ и въглехидратите, които съдържа храната? Т.е. гликемичният товар е висок, когато храната съдържа много въглехидрати.

Какъв е проблемът при сладките картофи и Хашимото? Аз не съм срещала никъде такава информация.

Иначе препоръчителният режим при автоимунни, така или иначе, не е високопротеинов и залагащ на месо, а основната част от храната е зеленчуци плюс мазнини и малко протеин.
Виж целия пост
# 556
Някъде бях чела нещо, че някакъв вид сладки картофи, не помня кой, потискат функцията на жлезата точно като зелевите. Но аз не бих спряла да ям сладки картофи по тази причина, ако ги включвам 2-3 пъти седмично в менюто (по принцип много рядко ги ям аз лично).
Виж целия пост
# 557
Ули, за ГИ и ГТ не е така за всички храни. За конкретните не мога да кажа. После или утре мога да потърся линковете за ГИ и ГТ, че са на компютъра.

Т.е. не трябва да ям свинска вратна пържола със зеленчуци, а сланина със зеленчуци?
Виж целия пост
# 558
Вратната пържола си е ок, тя си има мазнини, но размерите, които дават тук там из АИП публикациите е, ако образно се раздели на 4 чинията 1/4 е месо, 1/4 е зеленолистни, а другата половина е със зеленчуци (зелеви, лукови и т.н.), приготвени с мазнина и евентуално и starchy зеленчуци.
На мен лично едно от най-трудните неща ми беше да увелича количеството зеленчуци.
Виж целия пост
# 559
За зелевите нали е спорно, че са вредни?
Даже някои ги препоръчват, но сготвени.

За товара се гледа порцията. Динята например има висок ГИ и нисък ГТ. Качва много КЗ, но съдържа малко въглехидрати.
Качването на инсулина е съвсем друга бира. Де факто и морските дарове го качват.
Виж целия пост
# 560
Здравейте момичета, включвам се при вас с молба за коментар.
Днес си пуснах изследвания за щитовидната, от 2011 год съм с Хашимото, на еутирокс 50мг съм.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 561
Ако информацията в тези 2 статии е вярна, то гликемичният товар на месото е 0, говеждото не би трябвало да е изключение:
https://www.bb-team.org/articles/3627_glikemichen-louding

https://www.google.com/amp/s/joyfitnessbg.com/2015/07/22/%25D0%2 … B0%25D1%2580/amp/
Виж целия пост
# 562
Относно селена, аз знам, че освен за намаляване на антитела, спомага и за функцията на самата жлеза - като подпомага конвертирането от Т4 в Т3.


За зелевите нали е спорно?
Даже някои ги препоръчват, но сготвени.
....

И аз така съм чела, че не може сурови но за готвени няма проблем.
Виж целия пост
# 563
Abri, мисля, че съвсем леко тр да побутнеш дозата еутирокс. Да речем 56. Това ти е четвъртинка от 25 + твоите 50. И да посмъкнеш холестерола с диета от типа на по-малко преработени мазнини (олио, маргарин, свинско, всякакви вафли, чипсове, полуфабрикати). Как са ти чернодробните ензими имаш ли чернодробна стеатоза (затлъстяване на черния дроб ,гледан ли е на ехограф)?

Така сме се разговорили за храни, та искам да попитам Шоки, за какво точно става въпрос, когато говорехте за стабилни въглехидрати (май така беше - ориз и картофи, сготвени, но престояли в хладилник).
Виж целия пост
# 564
За зелевите наистина има значение дали са сурови и дали се консумират често и в големи количества - ако са готвени и не се консумират редовно, няма проблеми.

А по отношение на картофите и ориза може би е ставало въпрос за resistant starch - устойчиво нишесте или стабилно нишесте, и аз не съм сигурна как точно се превежда. Чела съм, че когато сготвените картофи или ориз престоят в хладилник, нишестето в тях се превръща в такова - устойчиво, а то не повишава кръвната захар. Но не знам как стои въпросът, ако ястието се подгрее преди консумация. Така или иначе, аз не се вторачвам чак толкова. Ям ориз или картофи 2-4 пъти седмично.
Виж целия пост
# 565
Благодаря ти bongobongo, за изчерпателния отговор.Simple Smile
Не съм си пускала изследвания, нито ми е правен ехограф на черния дроб.
Според теб възможно ли е да имам някакъв проблем?
А за дозата на еутирокс, правилно ли разбрах, всяка сутрин по 56мг,нали?
Виж целия пост
# 566
Ули, статията е на немски, намирам кой е правил изследването (American Journal of Clinical Nutrition) , но няма точното му наименование или линк...
Да ти пусна ли линк към статията?
Абе ето я:
https://www.peak.ag/de/classic/peak-blog/insulin-index-die-ueber … r-sporternaehrung

Ето тук има графики за покачването на инсулина, пак е на немски: https://blog.zecplus.de/insulin-und-makronahrstoffe-der-insulin-index-teil-3/

Бонго, нишестето в сварени и изстинали ориз/картофи е стабилно и не се усвоява в червата, т.е не води до увеличаване на КЗ.
Шоки, подгряването не променя това нишесте, т.е могат са се затоплят и да се ядат. Важното е да не се ядат току-що сварени ориз и картофи. За пастата нямам идея как стои въпроса 🙄
Виж целия пост
# 567
Е, чудесно, щом е така. Устойчивото нишесте било много полезно за микробиома.
Виж целия пост
# 568
Да, абри, по 56 еутирокс всяка сутрин. Не мисля, че има нещо. Обикновено по-високия холестерол върви с омазнен черен дроб, но не е задължително. Още повече, че и холестеролът, и чернодробните ензими се влияят от това какво си ял предния ден. Ако си пил парацетамол, напр. чернодробните могат да станат трицифрено число, но се нормализират веднага щом се спре приемът.
Виж целия пост
# 569
Извинете, че се намесвам в темата. Днес от профилактични изследвания Тсх ми е 5.1, при нормални Т4. Имам суха кожа, пада ми косата малко повече от време на време, иначе съм във форма. При тези стойности на Тсх може ли и трябва ли да се задълбочавам в изследвания. Може ли да е Хашимото. Мерси!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия