Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Морски свинчета - 8

  • 7 894
  • 328
# 270
Заведете го на ветеринар. Може да са гъбички. Тулумба имаше такава раничка, взеха малко козинка и правиха изследване. Дадоха ни едно спрейче, с което пръскахме засегнатите участъци. После и Пумба имаше на едното уше и директно я напръскахме и нея. Сега са здрави и дебели.
Виж целия пост
# 271
Благодаря за бързия отговор,
и аз това прочетох, че най-вероятно е гъбички но пък били често срещани при тези животинки. Също четох, че може да е в следствие на стрес понеже той едва от седмица е при нас. Иначе няма промяна в поведението, хапва си, пие си вода, издава си нормални звуци на радост, тревожност и т.н. Дори дава да го гушкаме.
Виж целия пост
# 272
И все пак, гъбички. Може и по вас да се пренесат.
Виж целия пост
# 273
Спорите на дерматофитите са навсякъде и да, може снижен имунитет в следствие на стрес да е причина за началото на гъбичната инфекция. Тя обаче, веднъж случила се, няма да се излекува спонтанно. И да, дерматофитите засягат всички бозайници, така че е възможно в семейството да се заразите, като най-уязвими за много младите и много възрастните, както и хората с по-нисък имунитет в слествие на друго заболяване. Не е изключено да се пренесат и на здрав възрастен човек, особено сега в топлото, влажно време.

А може да не са гъбички, а краста. Крастата не е заразна за хората, но пък здравата ще изтормози прасенцето.

С други думи, колкото повече отлагате, толкова повече си усложнявате лечението в последствие.
Какво мислите за тази храна, дали е хубава, мога ли да я давам на прасенцата ми?
Скрит текст:

Виктория, не ми е позната тази храна. Към марката като цяло съм скептична, както и по принцип към този тип храни. В Щатите като гледам е от ниския клас храна, т.е. твърде е възможно у нас да е на висока цена не защото е с качествени суровини, а заради транспортните разходи. Едва ли ще навреди кой знае колко, ако си я хапва, но просто гледай да не му е сред основната храна.
Виж целия пост
# 274
Благодаря много за мненията, още утре ще се обадя на позната, която работи във ветеринарна клиника и ще запиша час за прегледа на Топчо а през това време няма да го пипаме особено децата.

Лошото е, че така с една от раничките си го взехме а аз реших, че е бил ваксиниран Sad Задължително ще го заведем на преглед и ще пиша след това да кажа как е минало
Виж целия пост
# 275
Много благодаря Макарон, гледам да слагам малко пт нея като я мешам с Versele Laga за да свикнат да я ядат и да остане само тя после.
 Ikirilova8 много често се случва животинче взето от зоомагазин да е с някакъв кожен проблем, по-добре го заведете възможно най-скоро на ветеринар, защото ако много се чеше раничките доста бързо ще се превърнат в големи мокри рани. Пожелавам ви бързо оправяме Simple Smile
Виж целия пост
# 276
Аз май съм виждала повече животни с кожен проблем, отколкото без, след покупка от зоомагазин Sad

Аз затова от българските зоомагазини купувам единствено от д-р Стефанов. Уважавам позицията им да не продават животни и гледам да им ударя едно рамо.

За разлика от тях, зоомагазините към ЦВК, Добро хрумване и Зоо център продължават да продават животни и ги гледат недобре. Надявам се да последват примера.
Виж целия пост
# 277
Пумба е от Зооцентър и беше съвсем здрава, братчето ѝ, което мислехме за момиче също е здраво и без никакви проблеми. Тулумба я взехме от зоомагазин в Дружба и беше с гъбички. Посетихме 4 магазина на Зооцентър, когато търсихме Тулумба и навсякъде клетките бяха големи и чисти. В техните магазини обаче ми се къса сърцето за кученцата и котетата. От там взимам сено, на друго място такова сено не намирам. От Стефанов купувам гранули за кучето и свинете. Понякога обаче консултантите им са доста неподготвени и ме дразнят. Гледам, когато ходя при тях да съм подготвена и да знам какво търся.
Виж целия пост
# 278
Момичета, здравейте!
Отдавна обмислям да си взема таралеж или морско свинче.
Имах хамстери преди време, но умряха от старост. Съвсем различни като характер.
Обаче така хапеше единият, пусках ги, прегризаха кабели и вещи.
Морските свинчета хапят ли и същите зъби ли имат като хамстерите?
Виж целия пост
# 279
На вид зъбите им са същите, но по принцип не са такива хапльовци като хамстерчетата. Кабели, пластмаса, тиксо, пликчета обаче са голям деликатес и не е добре да се оставят без наблюдение или на необезопасено място.
Виж целия пост
# 280
А дали ще мога да го гледам в голямо и високо пластмасово корито- метър на 50 някъде като размер?
Хамстерите бяха с чудна двуетажна клетка, оказа се, че са мъжки и женски и след първото поколение ги разделих- женската остана в клетката, мъжкият в това корито, с кутия с памук за криене и сън и талаш на пода.
Клетката беше метал и пластмаса-агресивната женска  изгриза пластмасата и разби двете врати, та вързвах с тел отвън.
Не съм мислила, че мишка може да има толкова сила.
И още един въпрос- и те ли пишкат като хамстерите само в определен ъгъл на клетката?
Това много ме улесняваше- изгребвах мокрото, избърсвах и добавях нов талаш и така сменях по- рядко целия.
Виж целия пост
# 281
Морските свинчета на вид изглеждат като по-големи хамстери, но като характер и начин на отглеждане имат много малко общо. Казвам го, понеже съм имала и двете. Иначе имам близък колега с таралежче, те сякаш са повече като хамстери. Ще гледам въпросното таралежче това лято за 2 седмици, та се зачетох и за тяхното отглеждане. Нямам търпение вече да дойде гостенката да я видя и на живо.

Хамстерчетата са единаци, в общия случай се чувстват добре по сами. Много хубава клетка може да се направи от големите пластмасови кутии за съхранение, на някой сирийски хамстер клетка 100 х 50 ще му се види като цял палат. 

Морско свинче в такова пространство като поотрасне не е добре да се гледа, тясно ще му е. Най-вече морското свинче никога няма да се чувства добре само. Те са стадни животни, страдат много, ако нямат поне едно другарче от същия пол. Клетка за 1 или 2 прасенца е минимум 120 на 60 см, ако е по-голяма, още по-добре. Живеят по-дълго от хамстерите, имат различна диета от тях, много по-социални са. Иначе варианти да си направите хубава домашна клетка бол, сръчни съфорумци си изработиха чудесни двуетажни такива. Аз имам C&C cage, излизат много бюджетно, а стават просторни, лесни за поддържане клетки.

За пишкането - зависи. Някои прасенца са много дисциплинирани, някои - хич. Едно да има, разваля дисциплината в цялото стадо, просто нямат вече стимул да ходят само в едно ъгълче. Искат си повече почистване, просто са по-едри и от хамстерите, и от таралежите, съответно и има доста повече за чистене на ден.
Виж целия пост
# 282
Макарон и аз забелязвам, че имат нужда от по-голяма тоалетна. Днес изчистих цялата клетка за по-малко от 20 минути. Сега сме намислили модификация на клетката и половината първи етаж ще бъде тоалетна в отделно сандъче, за да ми е по-лесно да чистя. Ще покажа, когато стане, но няма да е скоро. Днес скъсах връзки на глезена и сега ще съм трудно подвижна няколко седмици. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 283
Момичета, благодаря за отговорите относно намирисващата козинка отзад. Аз също подстригвам късо - Лео е на 5 месеца и вече е стриган 3 пъти. Но е голям кошмар  докато го стрижа- двама човека едвам се справяме с почивки и подлъгване с лакомства - дърпа се, драпа, опитва да те гризне. С ножица или с машинка подстригвате? За къпането и миенето бях прочела, че можело само в краен случай много  рядко. На Лео обаче май му хареса - в едно легенче с бебешки шампоан само от половината надолу тялото. И сега е пухкав и ухае добре. Дали ще е добре например веднъж в месеца да го мия така?
За акането и пишкането  до преди месец акаше и пишкаше само в два ъгъла, а сега навсякъде. Даже ляга върху мръсното, опъва двете задни крачета и хич не му пука.
Виж целия пост
# 284
Здравейте! Вчера забелязах на нашата Кики, че отдолу под устата на брадичката има като люспи, нещо като екзема ли ще е..? Преди това като я гушкахме все беше мокра там и си мислих, че е пила вода преди това и козинката и се е намокрила. С какво да я намажа? То може и от постоянното мокро да и е станало това, защото често пие вода и се мокри там. Знам ли?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия