Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Морски свинчета - 8

  • 24 330
  • 663
# 615
Наш Прасчо е на талаш. Не се е оплакал.Grinning
Виж целия пост
# 616
- изхвърля или талаш с копане от клетката?
Не копае, обаче от време на време търчи и хвърчи талаш и акита около клетката. В началото я бяхме сложили на бюрото в стаята на най-малкия (който още не е ученик, т.е. не си ползва бюрото всеки ден), обаче се оказа неудачен вариант при нас.
Виж целия пост
# 617
Здравейте. Оказа се , че нашето свинче има краста. Така да ни го продали в зоо магазина. Вчера ходихме на вет и му сложиха капка на козинката.
До колко време трябва да започне да минава петното от крастата? Лесно ли се лекува или е упорит паразита ?
Виж целия пост
# 618
Здравейте. Оказа се , че нашето свинче има краста. Така да ни го продали в зоо магазина. Вчера ходихме на вет и му сложиха капка на козинката.
До колко време трябва да започне да минава петното от крастата? Лесно ли се лекува или е упорит паразита ?
здравейте! Мисля, че и нашето е със същия проблем. Още не сме сложили капки,но утре ще го заведа. И аз ще съм благодарна на информация който има опит и е минал през това. Нашето мъниче много се чеша!
Виж целия пост
# 619
Привет на всички. Ние имахме произшествие с Барбалячо. С Макс се сбиха и нослето на Барбалячо беше ранено, толкова много кръв изтече. Не съм предполагала, че такова малко носле може да кърви така. За първи път при бой се стига до видимо нараняване. Вече почти 2 месеца са заедно момчетата и уж се разбират с малки изключения. Естествено веднага се затрудни дишането и го заведохме на ветеринар по спешност. Изписаха му антибиотик и промиха раната. Там не може да се шие, поне така каза лекарят. Барбалячо се храни трудно, но все пак се храни. Когато го гушка някой се справя по-добре. Проблемът е с водата. Отказва да пие от поилката си и се налага да му даваме със спринцовка. Движи се, но все още диша трудно. Много ми е тъжно за него. Можем да кастрираме Макс чак след 2 месеца. Той явно е по-териториален и буен.  В момента са разделени, чудя се дали после ще се налага пак постепенно да ги сближаваме.
Виж целия пост
# 620
За крастата - ако е правилно диагностицирана, в рамките на 24 часа намалява сърбежът, козинката поникна на по-късен етап, да кажем след второто или третото накапване, но ги облекчава веднага.

Бедният Барбалячо Sad следите теглото, дишанито трябва относително бързо да се оправи, дори да има отток вътре и да е аспирирала някакво малко количество кръв в носната кухина, ще излезе. За кастрацията не съм убедена, че ще е решение, но няма проблем да се опита.
Виж целия пост
# 621
Здравейте ! Има ли някой от вас , който да е запознавал първото морско свинче с второ - две женски имаме ние . Въпросът ми е тъй като по - малкото силно трака със зъби като ги срещам на неутрална среда  и тръгва да се катери върху другото какво да предприема като действие , за да се разберат тъй като не съм сигурна дали това е добър знак - не са се сбивали  . Все още са в отделни клетки , новото свинче не се е адаптирало напълно към новия си дом тъй като го имаме от няколко дни.
Ако някой е запознавал две свинчета ще се радвам да сподели идеи и съвети !
Виж целия пост
# 622
Многократно съм запознавала мишлета в различни конфигурации Simple Smile на каква възраст са двете и сигурни ли сте в пола ва катерещото се прасенце?

По принцип запознавам за около 12 часа на голяма неутрална площ, с много сено ш зеленчуци за разсейване на евентуално напрежение. Като цяло първо минава период на ентусиазирано душене и вълнение, после се поуспокояват и хапват. След хапването - дрямка, добър знак, че са спокойни едно с друго. Ако са другарчета след дрямката и хапват спокойно, местя ги в клетката, която е добре почистена и разместена, за да не я разпознава нито една от двете като лично своя територия. Да има две къщички, две хранилки, поилки, две купички сено за начало. Едната винаги ще е шеф, нормално е, установяването на йерархията отнема седмица-две. За тях е естествен процес и после се балансират вещата. Ако не се бият с кръв, оставете ги да се изяснят - има едно много характерно чаткане със зъби или премерено “ухапване” по козината, което е опит за доминация, силно пискане е знак, че писка щото прасенце приема другото. Наранено морско свинче обикновено е тихо, стои в ъгъла и не ходи при прасенце-насилник. Понякога изглежда драматично, но ако държат добро тегло и няма рани, всичко е точно. Успех!
Виж целия пост
# 623
Сигурна съм за двата пола, по голямата , която имаме първо е на 9 месеца , по-малката , която опитва да се катери е на 6месеца . Душат си дупетата и в следващия момент малкото започва силно да трака със зъби и не съм сигурна дали е просто страх или ще избие на агресия. Освен това тръгва сякаш да скача върху нея като побутва дупето й с муцуна. Голямата само си я души , като имам странно чувство че я захапва силно за ухото - не до кръв , но като я захапе или души около ушите , малката започва леко пискане да прави. Просто наистина ми е за първи път и комуникацията между тях не ми е напълно ясна. Очаквах по голямата да бъде шефа. Все пак не са се сбивали , в момента ги оставих за няколко дни , тъй като ме е страх , че ще се сбият и няма да мога да ги гледам заедно . За сено и зеленчуци не съм им слагала и неутралната площ е пода в стаята , където са и клетките им , не знам дали това има значение - направихме сапознанство там , защото имаме две кучета и е малко сложно с тях, но ако трябва ще ги затворя в другата стая
Виж целия пост
# 624
Лекувалите кожно заболяване при морско свинче... Моля ви, кажете , кога отшумяха при вас сърбежа и чесането. Лили не спира да се чеше, разранила си е челцето , направо сърцето ме боли да я гледам така.... Притеснявам се за нея , да не стане по- зле...
Ветеринарната лекарка каза , че бавно минават тия неща и да изчакам ефекта от капката, но....

Дайте съвет, как мажете вашите свинчовци , моята много шава, много се дърпа, квичи и скимти....
Виж целия пост
# 625
По принцип крастата бързо умира, въшките също. Гъбичките са по-упорити. Колко време и минало от капката и тя какво точно вещество е била? Освен капката, с какво мажете ежедневно? Ако са минали няколко дни от капка ивермектин без промяна, бих мислила в посока съпътстваща гъбична инфекция. За силен сърбеж много помага подкожна инжекция антихистамин, но е за крайни случаи.

Посетете добър ветеринар, който работи само с/основно с гризачи, не бих се доверила на кварталните ветеринари, чиито опит е основно със съвсем други животни. Ако са назначили капка неподходящ препарат, примерно нещо с пиретрини, шансът кожата да е допълнително раздразнена от лекарството, е голям.
Виж целия пост
# 626
Ами не пише на опаковката какво е лекарството.
От 3 дни я мажа с глицерин и йод, доколкото ми позволява.
Утре ще я заведа отново, защото не спира да се чеше и се нарянява постоянно.
Водя я уж при най- добрия лекар в града, но....
Виж целия пост
# 627
Йод е силно неподходящ за целта. При така опикават ситуация бих поискала точна информация какво и накапал. Ако е ивермектин, чудесно, 7 дни след първата капка е време за втората. Паралелно лечение с имаверол, в случай че има гъбички / дерматофитоза. Ако има индикации за бактериална инфекция, хлорхексидинов разтвор е подходящият препарат, защото не дразни и не щипе толкова много, колкото йодът. Крастата са малки акари, които при външно дразнене (тоест с йод) реагират като се задълбават още по-навътре в кожата и увеличават сърбежа.
Виж целия пост
# 628


Това е капката. Казаха ми след месец втората доза. Иначе миналия петък и я сложиха, надявах се поне да спре да се чеше, но тя сякаш дори повече се дере.
Иначе ми казаха, ако не спре да се чеше да я заведа за противоалергична инжекция. Много ме е страх , тя е толкова малка, само 210 грама тежи.

Къса ми сърцето като легне отгоре ми и заспи, а главичката и с рана.....
Виж целия пост
# 629
Това горе не е ивермектин, защото пише, че се дозира веднъж в месеца, а ивермектин е на 7-10 дни, но не се ориентирам какво е, не пише активна съставка. Sad има ли как да разберете с точност?

За противоалергична инжекция - разпитайте каква точно. С дребосъците е сложно. Да не вземат някакъв кортикостероид да й слагат или нещо такова.... някакъв лек антихистамин е оптимално, ама и паралелно с правилно лечение.

У нас Маги като бебе имаше краста и гъбички, толкова я сърбеше, че трепереше и не можеше да хапне. По-мъничка даже беше от 200 грама. От ЦВК я вдигнаха на крака с имаверол, ивермектин и 1 инжекция антихистамин. 24 часа по-късно крастата беше умряла, бяха останали само гъбичките, които не бяха толкова ужасно сърбящи и тя беше по-добре. Гъбичките изчистихме после чак след месец.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия