Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Рецепти за студенти

  • 2 599
  • 40
# 30
Не знам как е сега, та затова да попитам: Няма ли вече студентски столове?

Има и са евтини, но са потресаващи и не бих посъветвала млад човек в XXI век да припарва до тях.
Моят съвет е момичето да следи кулинарните блогове, в много от тях нещата са описани много подробно и разбираемо. Има няколко мобилни приложения, които ти показват всичко - от продуктите, които да купиш, през рецептата, до сервирането. Не съм пробвала, но щом сега ще става студентка девойката - те вече всичко правят през app-ове.
Лични идеи - почти всичко с яйца става бързо и лесно. Обожавам яйца по панагюрски, ако не й се занимава да ги пошира, може и да ги изпържи.
Салати и таратор стават за минути. Макаронените изделия са подходящи и за студени салати и предястия, и за основни ястия - бързо и лесно. Много обичам да си правя една салата с макарони и шунка - сваряват се макарони (фусили, пене, дзити, джемели - къси и широки да са), отцеждат се много добре и в една дълбока купа се смесват със ситно нарязана шунка и кисели краставички. Добавя се някоя зеления - босилек или риган най-добре. Оттук нататък е плод на фантазията - може да се сложи малко майонеза, малко заквасена сметана, малко горчица, каперси, сушени домати, накъсано пилешко, риба тон (макар че девойката явно не яде риба). От тази "салата" правя повече и си нося в офиса, перфектен обяд е.
Печени пилешки бутчета - плик, подправки и ги забравя във фурната. Пилешки хапки с кореноплодни - пак в плик.

П.П.: Готварската книга за мъже ме грабна, вече над 30 минути чета с интерес...
Виж целия пост
# 31
moonriver, какъв е този кашкавал на фурна, за който споменаваш?!

В Пловдив живее студентката. Не е в Сф.

Благодаря на всички за предложенията!
От полза са ни!
Виж целия пост
# 32
Кашкавал на фурна - правя го с настъргани кашкавали, сирена, топено сирене.
Според количеството сирене чуквам 2 -3 яйца и малко заквасена сметана. Става като кексово тесто.
Пека във форми за мъфини. Може и някакъв салам или филе да се нареже.
Ядене тип - обери хладилника.
Виж целия пост
# 33
Незнам къде в Пловдив, ще учи, но Триумфът е пълен с български и чуждестранни студенти, от топлата витрина си купуват храна.
Незнам как е на вкус, защото не ям навън.

Другата явка е около Халите...
Виж целия пост
# 34
Не е пред мен тетрадката с рецепти, но има много в нета. Мисля, че го правех с 4 яйца, 400 гр. кашкавал, половин литър прясно мляко (или една чаша, тук вече не съм сигурна), 3-4 л. брашно и после във фурната. Общо взето мисля, че всякак става вкусно.
Виж целия пост
# 35
Не е пред мен тетрадката с рецепти, но има много в нета. Мисля, че го правех с 4 яйца, 400 гр. кашкавал, половин литър прясно мляко (или една чаша, тук вече не съм сигурна), 3-4 л. брашно и после във фурната. Общо взето мисля, че всякак става вкусно.

Благодаря
Виж целия пост
# 36
Maкарони със сирене си беше най - вкусното нещо.
Виж целия пост
# 37
Докато бях студентка често си правех ориз- с маслини, тиквички, микс зеленчуци, с домати.
Виж целия пост
# 38
Така... Студентката вече замина.
През първата седмица единственото, което си сготви сама, бяха бъркани яйца.
Оплакваше се, че не знаела къде има сносни магазини, за да си напазари.
Втората седмица започна с пазарене в Била - разучи къде наблизо има и отиде.
Снощи си беше сготвила пилешко филе със сметана и броколи.
Каза, че и занапред щяла да си готви.
Ами така е. Не е работа да се кара само но сухи неща и дюнери. Все пак не си отишъл за два дни.
Виж целия пост
# 39
Кой студент има достъп до фурна и изобщо кухня? Студентството е време за готова храна.

Половината човечество няма достъп до фурна. Всеки студент има достъп до кухня. Не живеят на палатка, все пак. Имах съквартирантка, която всяка вечер чинно си приготвяше вечерята и след това и обяда за другия ден, че и моя понякога. Фурна не можеше да пуска и се кокореше като тръгна да пека огромни плескуди храна.

Не обичам готова храна и не се виждам да ям такава дълго. Като студентка си готвех нещо засукано поне 2-3 пъти седмично и го ядях по 2 дена. Тогава се научих да готвя.

утро77, на студентката пожелавам леко, весело, безгрижно и радостно студентстване и академични успехи. Ще се научи всичко да прави сама, не я мисли!

По темата - пържена риба. Лесно се намира и е вкусна и полезна. Толстолоб на филии се овалва в брашно, слага се тигана с много олио и като се загрее се слагат парчетата риба. Обръщат се когато са поруменели отдолу. И два соса за макаронени изделия. Обикновено ги правех към фарфале или пенне ригате.

1) в зехтин се запържва една консерва риба тон (tuna), като трябва да остане на парчета, не на каша. Когато изври и е позапържена се добавя глава ситно срязан лук, черен пипер и консерва домати в сос, които с дървената лопата се разпарчотват в тигана. Като се посгъсти може да се добавят черни маслини

2) цветчетата от глава броколи се нарязват на много малки парченца и се запържват в студено пресован зехтин. Добавя се черен пипер и сол и когато е готово 3-4 скилидки смелен чесън и само се разбърква, без чесънът да се пържи. Дава 2-3 порции.

Може да сварява повече макарони и на следващата сутрин да добавя натрошено с вилица сирене, остатък от броколите и да залее със смес от разбито яйце и сметана. Пече се в умерена фурна 30 Мин.
Виж целия пост
# 40

утро77, на студентката пожелавам леко, весело, безгрижно и радостно студентстване и академични успехи. Ще се научи всичко да прави сама, не я мисли!


Благодаря!

Благодаря и за сосовете! Дори и аз ще ги пробвам вкъщи!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия