Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 67

  • 6 551
  • 254

Анкета

Работа и образование

Опции:

# 225
Ако нямаш накачурени камара народ, за който да отговаряш и следиш, екипната работа може да се преглътне. Simple Smile
Виж целия пост
# 226
Не е леко да се работи в екип, но много зависи и от екипа.
Виж целия пост
# 227
Аз нямам проблем да работя в екип за постигане на общата цел, но всеки да е с индивидуални задачи. Така или иначе работата на всеки е обвързана с тази на другите.
Проблем е като зависиш от темпото, подхода и качеството на изпълнение на другия.
Трудно се постига тандем с колега, с който да се допълвате и да си покривате слабите страни, така че работата на двамата/тримата като краен продукт да е по-добра от на всеки един поотделно.
Но се е получавало, не мисля обаче че трябва да е на всяка цена.
Виж целия пост
# 228

Именно, това е другата страна на монетата. Но пък броя желаещи за срочен договор според мен ще е доста по-нисък спрямо тези, търсещи постоянна заетост.
Ако някой в днешно време живее с идеята, че нещо като постоянна заетост съществува, му препоръчвам пак да си помисли. И пак, и пак. Докато се усети, че всъщност договорът по заместване дава пъти повече сигурност от "безсрочния" такъв. Първо, при договорът по заместване знаеш докога си на работа. (Идеята, че при безсрочен договор си до пенсия е, разбира се, смехотворна.)
Освен това, при срочен трудов договор, предизвестието е три месеца. Ако решат да те освободят преди завръщането на титуляра, имаш три месеца преди себе си за реакция.
И не на последно място, след срочен трудов договор, можеш да си починеш. Защото при прекратяване, поради изтичане на срока, правата за обезщетение при регистрация като безработен, са пълни. При безсрочен, може и да не се стигне до толкова "изгодно" прекратяване.
Та, който го притеснява срочност на трудов договор, определено живее в илюзия. А който смята, че заради срочност на ангажимент се полага по-високо възнаграждение, за съжаление ще търпи доста разочарования по трудовия си път. Отдавна никой не се впечатлява от това, че договорът бил по заместване.
Виж целия пост
# 229
Моят опит показва, че точно хората по заместване после имат сериозен трамплин. Титулярът се връща, а има готов кадър за тази фирма. Освен, ако не е много малък екип, шансовете да го задържат е голям, дори и на друга позиция.
Виж целия пост
# 230
Нещо се обърках - срочен договор и договор по заместване не са ли различни?
Виж целия пост
# 231
Идвам пак тук. Положението ми е сложно. Общо взето - 10 г. администрация и маркетинг, а последните 5 г. - преподаване. Сега се чудя какво да правя.
Нещо парите не стигат и мисля пак да се върна на пълен работен ден. Обаче не ми се ще пак в офис.
Знам английски и испански и се чудя за контакт център.
Маркетингът е дръпнал много напред с интернет инструментите.
Оффф.
Виж целия пост
# 232
В кол център не взимат ли само доста млади?
Виж целия пост
# 233
Зависи от проекта.
Виж целия пост
# 234
Е, то по-добре в офис отколкото в кошер (кол център).

На мен хич не ми се ще в кол център, но и аз натам клоня (на 41 г. съм), след като си уредя нещата по борсата и си използвам полагащите ми се месеци.

Free Аgent, в Сф намира ли се работа с испански? На мен ми е втори език, но за работа съм го  ползвала само веднага след завършването - бях преводач-придружител на един аржентинец по временен проект, има-няма 3 месеца. Оттогава (2002 г.) тъне в забвение... Ползвам го пасивно, дори и да изскочи оферта, вече не съм конкурентна.

Във Варна има силно латино присъствие, така че трудно да се вреди човек с отколешни знания сред такива, на които им е майчин език. Но само за кол центрове иде реч. Няма фирми, които да развиват търговия или друга дейност.
Виж целия пост
# 235
То и аз съм го позабравила. Миналата година изкарах B1-2, та сега съм горе-долу, ама с ударенията ми е трудно при писане.
Виж целия пост
# 236
Нещо се обърках - срочен договор и договор по заместване не са ли различни?
Не, не са. Договорът по заместване е вид срочен договор. Срочните договори биват - за извършване на определена работа, за временни и сезонни дейности, по заместване и т.н.
Виж целия пост
# 237
Кол център е кофти, повечето ми колеги от Софийския минаха през този етап. Година-две най-много и се махаха.

А и на 40+ ще се чувстваш като бяла врана сред цялата младеж по центровете.
Виж целия пост
# 238
Освен това В2 е малко за кол център.
Виж целия пост
# 239
Знам. Общо взето, това е една от опциите, може би последна в списъка.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия