Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Родителите ми са против да се подстрижа

  • 4 375
  • 37
# 15
Ами гледай статистиките, които показват, че процентът на децата, опитали наркотици се качва. Това означава ли, че приемаш за нормално детето ти да стане наркозависимо?

Статистиката показва тенденции. Не дава оценки, дали те са благоприятни, дали не. Лично аз за моите деца съм възприела като неуместни неолибералните възпитателни възгледи. Ти за твоите - възпитаваш ги както намериш за добре.

Въпросът е, обаче, какво право имат някакви анонимни никове във форум да си позволяват да съветват твоето дете да не се съобразява с твоите правила на възпитание и да не те слуша? Наистина ли го намираш за нормално?
Виж целия пост
# 16
Определено смятам за ненормално до степен травмиращо да забраниш на тинейджър да си намали дългата - неудобна коса.
Ако искаше да се обръсне нула номер е едно, ако иска да не и тежи и не се харесва е друго.

Пак казвам - има си граници на свободата, която даваме, но е задължително децата да имат избор, свобода и да поемат отговорност за решенията си. Оставяш го да си избере гимназия в която да кандидатства, но не и прическа! Ти намираш ли за нормален подобен контрол?
Виж целия пост
# 17
Дорис, ти не ме разбираш, май. Какво намираме за нормално ти и аз по отношение на собствените си деца е отделна тема. Питам намираш ли за нормално непознати хора, скрити зад анонимността на някакъв форум, да съветват децата ти да не те слушат и да ти се противопоставят?
Виж целия пост
# 18
Смятам, че децата не са собственост на родителите си. И ако детето търси коректив във форум няма как да поощрим суперконтролиращо ненормално родителско поведение, както намирам за нормално при по-сериозни ексцесии като бой и психически тормоз да се намесим реално и по възможните начини.

Ти си сравнително от скоро в този форум /ако съдя по публикациите/ но сме имали и теми за забрани за бръснене подмишниците и те подобни.
Виж целия пост
# 19
Ако изперкам и почна да забранявам на дъщеря ми такива неща, предпочитам да намери някой, който да й каже, как да ми се противопостави. Още по-добре ще е ако този някой дойде лично при мен и ме вразуми. Безумно е дете да 14 години да няма право да има мнение за прическата си, особено ако последната му създава и физически дискомфорт.
Виж целия пост
# 20
Аз пък бих се притеснила ако собствените ми деца не могат да говорят с мен а трябва да питат какво да правят по форумите.

А иначе за девойката с косата , харесай си прическа и пробвай да я покажеш на майка си като обясниш , че и за самата ти коса е по-добре . А иначе и аз те пращам на фризьор. Подозирам не си предвидила да я обръснеш Stuck Out Tongue Winking Eye
Виж целия пост
# 21
1.Разбира се,че не искам да се подстрижа нула номер!Най-много до раменете.....
2.Пиша в този форум за съвет,защото с родителите ми сме говорили над 1000 пъти за въпросната коса и видях,че няма да мога да ги убедя.Те са доста скептични към всичко(по точно майка ми е) дори по едно време исках бретон,но майка ми не ми даде,защото е някакъв вид рязане на коса.Довечера ще говоря с тях отново и ще видя дали ще мога да ги убедя.
Виж целия пост
# 22
Как така майка ти не дава? Косата си е твоя и имаш право да правиш каквото си искаш с нея. Такива авторитарни родители не ги разбирам.
Виж целия пост
# 23
Е добре, де, защо не ти дават - как точно се аргументират?
Виж целия пост
# 24
Поговори с родителите си да подстрижеш малка част /примерно около 5 см., най-много 10/ от толкова дългата ти коса. Браво за здравата коса, явно не цъфти щом не се НАЛАГА да се намали дължината й. Hug
За да постигнете компромис подстрижи малко, след време още малко, а не наведнъж от 110 см. да я скъсиш на 30 примерно. Това ще е шокиращо и за теб предполагам, щом си свикнала с дълга коса.
Успех Hug
Виж целия пост
# 25
Искат да си пуснеш 5 метра коса или какво? Какво казват точно, защо не дават?
Виж целия пост
# 26
Аха. Като Рапунцел. Да не я ползват като алтернатива на асансьора?
Виж целия пост
# 27
Има такива майки - втълпяват си нещо и са отпор до край. Едни не дават и сантиметър от безценната коса да се подстриже, други не дават и капчица грим, ама никакъв, трети се вторачват в облеклото. И ако нещо им се разминава с виждането, просто казват "Не, не давам".
Аргументите им са абсурдни, разбира се - как ще си отрежеш хубавата коса, знаеш ли колко момичета мечтаят за такава, как ще си мацаш кожата, има време да се гримираш, защо не облечеш розовата поличка, дето ти купих, ами ще ходиш с тия момчешки панталони... За тях децата и особено дъщерите са едни живи кукли - така са ги нагласили и не могат да мърдат от това положение.
В случая се е стигнало до крайност - метър коса, това изисква колосална поддръжка (не ми се мисли колко балсам отива), неудобно е и, най-важното, момичето не я иска тая супер дълга коса.
Добре е авторката все пак първо да опита с разговор и да обясни, че не й комфортно, а и не е на 4, а на 14. Да обясни, че няма намерение да скъсява колосално, че не планира нищо екстремно. Ако ли не... Ами, честно казано и аз бих посъветвала да действа без съгласието на родителите си. Става въпрос за коса, а не за татус, пиърсинг, наркотици или секс.
Виж целия пост
# 28
На мен пък изобщо не би ми хрумнало да питам дали може да се подстрижа. И сама си режех косата, когато си реша. Имах съученичка, на която майка й дълго време не позволяваше да се подстригва и държеше да ходи с дълга коса. Още тогава ми се виждаше доста нелепо. Това е все едно да попиташ дали може да си изрежеш ноктите...
Виж целия пост
# 29
Голямата ми дъщеря е на 12 и от малка знае, че тялото си е нейно и тя взима решенията за него. Засега ги съгласува с мен и не сме имали проблеми, но и аз съм доста либерална. Когато беше на 10 реши да си отреже косата и да я дари за перука (имаше онкоболен в моето семейство, който за щастие вече е здрав). От грива до кръста остана с косица до под ушите, но бях страшно горда с нея.
Според моите разбирания децата трябва да се възпитават да отстояват себе си и да стоят зад решенията си. Неуместно ми се струва да се забранява нещо толкова елементарно на 14-годишна девойка. Какви са доводите на родителите?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия