Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Глупава дилема

  • 960
  • 29
Привет!
 Сама наричам темата ,,глупава дилема", защото съм наясно, че е такава и не нужно друг да ми напомня. 🙃

 Та, по същество. В дванадесети клас съм и ми предстои кандидатстване във ВУЗ. Тук идва и въпросната дилема. Това, което искам е да бъда лекар, ако имам късмет дори хирург, но това на страна. Подготвям се сама вкъщи, имам 6 учебника, около 600 задачи и около 5-6 месеца. Не ходя на частни уроци, защото нямам финансовата възможност - мама е с 800лв. заплата с три деца и живее в голам град(големи разходи). От тези наши финанси се заражда и съмнението в успеха ми.
 Първо, всички се стараят да ми напомнят, че в МУ едвам влизат хора ходили най-малко година на частни уроци по биология и химия, какво остава за ученичка от малък град, учаща в СУ? Това съответно поражда съмнения и въпроса, който си задавам от известно време: ,,Как бих могла да си позволя медицинско образование, след като не мога да посещавам частни уроци дори?"
 А ето го и истинският въпрос. Да избера това, което ще ми носи големи доходи, а обучението позволява и да започна работа като бакалавър + магистър трае около 6 години - софтуерно инженерство, или да се опитам да вляза медицина, ако не от първата поне от втората година, да получа образованието и работата, която искам, но за сметка на още финансови затруднения и заеми, спъващи майка ми в продължение на около 10-12 години?

 Искам съветите ви, защото когато споделих това на мама тя прие и двете професии с усмивка, но не изрази конкретно мнение. Знам, че не би могла да го направи, защото трябва да избира между това да заделя до 150-200лв за храна на месец (4 човека)  и да изплаща доп. заеми или да се откажа от това, което би могло да ме направи истински щастлива и горда, но да имам средно високи и  сигурни доходи след по-кратко обучение, а и ако уча софтуерно инж. бих могла да се издържам сама, работейки, докато медецината лежи на раменете на мама.
Е, щастие или добри доходи?
Виж целия пост
# 1
Ако трябва да отговоря само на последния въпрос, ще кажа ЩАСТИЕ. Човек трябва да прави това, което го кара да се чувства щастлив. Повярвайте, не сте единствената в такава ситуация. Много важен за мен човек, например, когато дойде време да бъде студент, майка му взимаше 420 лв. заплата, а той дойде да учи в София....Излишно е да споменавам цените за общежитие, храна, транспорт, учебници.. Това беше единственият им доход, но ето, че завърши - бакалавър, после магистър и вече 3-4 години си работи по специалността. За съжаление, не всеки се ражда със златна лъжичка (мисля, че така беше израза). Има много студенти, които през деня учат, а вечер работят. Да, трудно е, много е трудно. Както се казва - нещата не идват даром' . Помислете си какво искате ВИЕ и следвайте мечтата си. ВИНАГИ има начин, стига човек да има желание!! Успех!
Виж целия пост
# 2
Намери си почасова работа тази година, за да си плащаш уроците, ако смяташ, че са ти нужни. Така няма да тежиш на майка си. При добра организация на времето, ще успееш да съвместяваш всички ангажименти.

Другият вариант е да залягаш сама над учебниците и да се опиташ да кандидатстваш по този начин. Ако не те приемат, ще работиш и учиш едновременно една година. Хем ще имаш за уроци, хем може да заделиш нещо за издръжката ти като студентка после.

Ако медицината е мечтата ти, не се отказвай от нея.
Виж целия пост
# 3
Мисля че можеш да помислиш за специалности близки до медицина. Например дентална медицина, фармация? Или пък учител по биология и химия? Защо реши софтуерно инженерство? За парите ли? Ако никога не си програмирала и като те чета май нямаш такива интереси, не знам защо изобщо го мислиш като опция.
Виж целия пост
# 4
Що да не може сама да се подготви?
Ще дам пример с моя бивша колежка от университета.
Грам не беше учила френски, но решила че иска да учи френска филология. Цяла година сама се е подготвяла, сама. И това е френски, не английски, примерно- много труден език. Ами, завърши си момичето.

п.п. Аз лично бих избрала доходите. Blush
Виж целия пост
# 5
Здравей, в кой град се намираш? В по-големите градове има кариерни консултанти , които биха могли да ти помогнат в избора и да ти бъдат полезни. Пиши ми на ЛС ако желаеш, също бих могла да ти бъда полезна Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Мисля че можеш да помислиш за специалности близки до медицина. Например дентална медицина, фармация? Или пък учител по биология и химия? Защо реши софтуерно инженерство? За парите ли? Ако никога не си програмирала и като те чета май нямаш такива интереси, не знам защо изобщо го мислиш като опция.

Както казах - медицина!  Не нещо близко до нея. Като писах темата поясних защо съм се спряла на софтуерно инженерство и не мисля за добре, да преценяте хората само като ,,ги четете". Имам опит с програмирането - аз в природоматематическа паралелка с профил математика и информатика, от което можете да се досетите, че вече 3 години изучавам програмиране - C++ и имам опит, а и отлични резултати. Причина да се спра на софтуерно инженерство е не, защото ми е страст, а зощото е нещо, в което смея да твърдя, че съм добра и би могло да ми осигури високи доходи. Тук поставям своето ,,НО", защото моя страст е медицината и бих искала да стана хирург. И се завтарям, за да поясня, че избора ми се касае от това дали да уча и работя това, което искам или да запиша нещо второстепенно, което да ,,спаси" майка ми от 10 години тревоги, свързани с финансовото ни положение. Ако не съм била достатъчно ясна, мога да отговоря и на други въпроси, които не съм засегнала в ,,романите" си. 🙂
Виж целия пост
# 7
Не знам как си представяш, че майка ти може да издържа студентка в друг град с 800 лв. заплата и още две деца. Дори кредит да изтегли, съвсем ще я закъса.
Има студентски кредити, които могат да ти покрият таксите в университета, но дотам. Дори да живееш в общежитие, таксите и останалите разходи никак не са малки. Като прибавиш и храна, учебници, дрехи и т.н.... Майка ти ще трябва само за теб да работи. А другите 2 деца? Дори да са съвсем малки, пак има доста разходи по тях.
Седни и обсъди тези неща с майка си, не с непознати в нета. Никой от тези, които те подкрепят да сбъдваш мечтите си, няма да дойде през зимата да плати тока на майка ти или обувките на брата/сестра ти.
Мечтите са хубаво нещо, но не и на чужд гръб.
Виж целия пост
# 8
Ами ок тогава. Нямаш дилема, учиш медицина и в свободното време програмираш, с цел да изкарваш пари и да се издържаш. Ако наистина го искаш, ще успееш. Ти с два часа работа на ден като програмист ще се самоиздържаш. Има и кредити.
П.п. Думичките " завтарям" и " преценям" ще ги подмина.
Виж целия пост
# 9
Моят съвет е да следваш мечтите си. Ако бях на мястото на майка ти, щях да те подкрепя каквото и да ми струва това. Моите родители също ме подкрепиха на времето, когато отидох да уча в друг град, а двамата бяха с инвалидни пенсии.
С твоите умения може да си намериш прилична почасова работа. Най-малкото може да даваш уроци по математика и информатика на ученици, че дори и на студенти.
Виж целия пост
# 10
Аз те съветвам да учиш софтуерно инженерство и да работиш. Ще изкарваш чудесни пари, няма да лежиш на гърба на майка си, която и без това го е закъсала, а ще бъдеш самостоятелна, та даже и ще можеш да помагаш на семейството.

Мечтите са си мечти, животът е друг. А и не е гаранция, че в университета ще ти хареса следването по медицина, нито пък, че ще ти се отдава. Щом се справш добре с програмирането, давай смело напред с него.
Виж целия пост
# 11
Добре де, аз ли само не разбирам. За учене на медицина няма пари, а за софтуерно ще има ли?
Виж целия пост
# 12
„Софтуерно“ се учи по-евтино. Това първо. Второ, когато учиш „софтуерно“, можеш и да работиш, че и да изкарваш добри пари с работа по специалността даже още от 1 - 2 курс – ако те бива. В медицината – няма как.
Ако много държиш да си сбъдваш мечтите, а няма стабилен спонсор на мероприятието, тръгваш по заобиколни пътища. Например първо учиш за медицинска сестра/акушерка или нещо подобно, после учиш за лекар, като същевременно поработваш по специалността. И със сигурност ще си едни гърди пред тези, които скачат директно в медицината от ученическия чин.
Начини има, въпросът е авторката кой от тях ще избере. И кой от тях ще се окаже възможен изобщо.
Трето и четвърто за детските мечти, когато в един момент се оказва, че само мечтата не стига, ами се искат и дадености. А не всеки ги има. То и аз съм мечтала да стана певица например, ама нали... Та и с медицината така. Не от всяко дърво става свирка.
Все пак ми стана много интересно как биха разпределили тези, които поддакват да хуква да учи (без изобщо дори да се знае дали ще успее да влезе), дохода на майката от 800 лв., с които трябва да живеят общо 4 човека – 3 (от тях 2 деца) в един град и 1 – в чужд, на общежитие или на квартира. Студент в друг град е равно на поддържане на още едно семейство – това в България. Лично изпробвано.
Пишете, много ви моля, аз ще чета и ще си водя записки.
Виж целия пост
# 13
„Софтуерно“ се учи по-евтино. Това първо. Второ, когато учиш „софтуерно“, можеш и да работиш, че и да изкарваш добри пари с работа по специалността даже още от 1 - 2 курс – ако те бива. В медицината – няма как.

Ясно, сега разбирам какво е предимството. Предложението за заобиколния начин през мед.сестра/акушерка също е много добро. По този начин ще има професия, от която да изкарва пари, докато учи. Освен това ще може да осъзнае дали болничната среда и понася.
Виж целия пост
# 14
Не съм казала, че трябва да започне днес медицината.
Може да работи 1-2 години.
Ако тя се откаже от мечтите си, и след време като не е разход за семейството и по-малките постигнат техните си мечти, ще е ок?
Като най-голяма трябва да се жертва?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия