За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 575
  • 743
# 150
........

Това втасване за 12; 24 и т.н. часа, би трябвало да е с доста малко мая.
Пък в случая на Мира... нито съм оставяла втасало тесто в хладилника, нито пък бих заредила тестото с плънка и да престоява така...
Ще ти кажа, на 430 г бяло брашно - 5 г суха мая, това е 1 ч . л. Това тесто, при Фокачите, винаги се оставя за 8 -  12 часа, замесва се петък вечерта и за неделният обяд в събота трябва да е готова  Party  това е при италианците  Wink трябва отгоре да се получат големи мехури, за съжаление не я снимах , изобщо не се сетих, че е необходимо да се види,  иначе след малко ще кача рецептата, получи се перфектната Фокача. Силно елементарна за работа този път, нямаше измесване на тестото, така се прави този модел. Чета и прилагам.


Правих сладкиш,който ще нощува в хладилника.Утре трябва да го залея с шоколад+прясно мляко+масло.Аз имам кувертюр.Достатъчно ли е само да го разтопя и да полея или трябва и на него да му добавя мляко и масло?
Да, трябва задължително да се добавят, да се охлади до стайна температура, без да се стяга, но да е готов за разливка.

Течна сметана + маскарпоне+ течен шоколад тази комбинация става ли за крем за торта?
Става, но сметаната трябва да е поне 30% разбита до сняг.
Виж целия пост
# 151
Влизам само да кажа, че тестото за пицата си го оставих до последно
 където си втасваше (на плота) и към момента на печенето вече беше тръгнало да ме търси. Изпече се чудесно, благодаря ви все пак!
Пробвах и салатата с гриловани зеленчуци и киноа, но не е нашето, продължавам да я комбинирам само с пресни Joy
Виж целия пост
# 152
Ако наредя баницата сега, а я опека на сутринта, ще се получи ли? Confused Искам да не си играя утре, а само да я бутна във фурната.
Вече ти е много късно, но да, можеш, ако плънката ти е суха - само сирене и олио. Завиваш, да не съхне. Течността (мляко, яйца) сутринта преди опичане.
Виж целия пост
# 153
Момичета, търся рецепта за пърленки. Хапнахме ги в един ресторант и много ми харесаха. Имаха плънка от сирене, отвън златисти, вътре мекички.
В нета търсих рецепти, на много различни попаднах. Едните са с мая, другите със сода...обърках се напълно. Скара нямам, мога да ги приготвя или във фурна, печена, или на грил тиган. Някакви предложения? Или да се отказвам, щом нямам скара?
Виж целия пост
# 154
Стават на каквото си искаш да ги изпечеш, правила съм даже в тостера за сандвичи, дори и загънати със сиренце вътре. Грил тиган, сач, обикновен тиган, фурна... едва ли някой би върнал прясна топла пърленка. Много ясно че няма да се отказваш щом ви се ядат и имаш желание да правиш. Грил тиган би било най-близко до тези в заведение, ако там ги пекат на скарата.
Просто си харесай някоя рецепта и пробвай. Ако не си уцелиш "вашата" от първия път, следващия път ще изпробваш друга и това е. И с мая са вкусни, и със сода също, че има и рецепти дето имат и двете. За мен се получават най-добре с типично "хлебно" тесто, други предпочитат да има вътре я мляко, я яйца, я повече мазнина... за моя вкус едно просто тесто като за пица и после намазани горещи с масло или масло и чесън е оптимално, за вас ще си установиш след някой и друг опит с различни.
Виж целия пост
# 155
Скрит текст:
Момичета, търся рецепта за пърленки. Хапнахме ги в един ресторант и много ми харесаха. Имаха плънка от сирене, отвън златисти, вътре мекички.
В нета търсих рецепти, на много различни попаднах. Едните са с мая, другите със сода...обърках се напълно. Скара нямам, мога да ги приготвя или във фурна, печена, или на грил тиган. Някакви предложения? Или да се отказвам, щом нямам скара?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_3.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_13.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2018/03/blog-post.html
Виж целия пост
# 156
Момичета, търся рецепта за пърленки. Хапнахме ги в един ресторант и много ми харесаха. Имаха плънка от сирене, отвън златисти, вътре мекички.
В нета търсих рецепти, на много различни попаднах. Едните са с мая, другите със сода...обърках се напълно. Скара нямам, мога да ги приготвя или във фурна, печена, или на грил тиган. Някакви предложения? Или да се отказвам, щом нямам скара?
Аз пека на сух тиган с незалепващо покритие - по ми харесва да се оцвети на мехурчета, не на раета от грил тигана - иначе и в него може. Брашно, мая (не ми харсва миризмата на сода), вода, сол - до приятно меко, нелепнещо тесто. Може и да втаса, а може и без втасване за пърленка. Плънка слагам, както и  i_peych е описал.
Та пак ти ще трябва да вземеш решение -  с мая или сода. Но скарата не е фактор, така че действай. Simple Smile Ако ползваш газови котлони,  може слад като се постегне пърленката в тигана, да минеш направо на огъня (с кухенска шипка) да се поопърли. Аз така правя. Simple Smile
Виж целия пост
# 157
На мен много ми харесва Селската пърленка на Илиана от Щъркелово гнездо... не мога да дам линк... но ако я  потърсиш така ще излезе...
Виж целия пост
# 158
На мен много ми харесва Селската пърленка на Илиана от Щъркелово гнездо... не мога да дам линк... но ако я  потърсиш така ще излезе...
Тази трябва да е - http://ilrai.blogspot.com/2008/11/blog-post_23.html
също ги предпочитам с  мая.
Виж целия пост
# 159
Здравейте кулинари! За втори път опитвам да приготвя кадаиф и се получава тестян и неприятен за ядене. Спазвам рецептата на опаковката, но не. Има ли някаква тънкост да остане на конци? 250 гр. печен кадаиф заливам със сироп от 1 л. вода и 400 гр. захар, ванилия, лимонов сок и малко масло. Ще ви благодаря, ако знаете и споделите. Не се отказвам с опитите Grinning
Виж целия пост
# 160
На опаковката ли е тази дозировка за сиропа?
Според мен е много водата.
Когато съм правила винаги съм го запичала преди заливането още малко и съм добавяла върху всяко парче по малко масло.
Виж целия пост
# 161
Здравейте кулинари! За втори път опитвам да приготвя кадаиф и се получава тестян и неприятен за ядене. Спазвам рецептата на опаковката, но не. Има ли някаква тънкост да остане на конци? 250 гр. печен кадаиф заливам със сироп от 1 л. вода и 400 гр. захар, ванилия, лимонов сок и малко масло. Ще ви благодаря, ако знаете и споделите. Не се отказвам с опитите Grinning

Сиропът трябва да е в съотношение 1:1-на 1л вода трябва да се сложи 1кг захар(поне),сокът на 1лимон(може и половин лимон,въпрос на вкус),ванилия и лимон...аз не бих сложила ванилия,сиропът трябва да поври поне 5мин,да се сгъсти малко.На това количество сироп слагам 200гр разтопено масло.Заливавам със студен сироп и охладен  кадаиф,не топъл!Тази рецепта на опаковката не бих я спазвала!
Виж целия пост
# 162
Момичета, търся рецепта за пърленки. Хапнахме ги в един ресторант и много ми харесаха. ..
Аз за грил тигана ползвам тази рецепта:
https://recepti.gotvach.bg/r-116467-%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0% … BE%D0%BB?l=1#prep
И стават чудесни. Но предпочитам класически пърленки без плънка. Simple Smile
Виж целия пост
# 163
Здравейте кулинари! За втори път опитвам да приготвя кадаиф и се получава тестян и неприятен за ядене. Спазвам рецептата на опаковката, но не. Има ли някаква тънкост да остане на конци? 250 гр. печен кадаиф заливам със сироп от 1 л. вода и 400 гр. захар, ванилия, лимонов сок и малко масло. Ще ви благодаря, ако знаете и споделите. Не се отказвам с опитите Grinning

Сиропът трябва да е в съотношение 1:1-на 1л вода трябва да се сложи 1кг захар(поне),сокът на 1лимон(може и половин лимон,въпрос на вкус),ванилия и лимон...аз не бих сложила ванилия,сиропът трябва да поври поне 5мин,да се сгъсти малко.На това количество сироп слагам 200гр разтопено масло.Заливавам със студен сироп и охладен  кадаиф,не топъл!Тази рецепта на опаковката не бих я спазвала!

Благодаря за отговора Doli и artemida! Ако количеството течност е по-малко, няма ли да остане сух? Когато съм го хапвала в сладкарница, имаше доста сироп около него. Самият кадаиф е запечен и готов за заливане. Още ли да го запека? Просто от вътре си остава като сбито тесто. Благодаря ви! Simple Smile
Виж целия пост
# 164
Сиропът трябва да е топъл, но не врял.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия