Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Съвет за слаб студент

  • 1 993
  • 15
Здравейте,
Записах специалност б з да имам интерес и познания в нея, дори бих казала най -омразното ми нещо. Направих го защото е перспективна специалност - ИТ. Още след първия курс знаех, че не е моята професия, но въпреки всичко продължих. Много зле се представях и на изпити и упражнения, усещах че нямам бъдеще, но колегите все ме окуражаваха да не се отказвам. До последно нямах стаж по специалността, работех нискоквалифицирана работа, за да не съм в тежест на родителите ми. Сега успях да започна  нискоквалифициран стаж, но не като програмист, а тестер. Не ми харесва работата и ме е срам от себе си,че стигнах до тук - имам няколко изпита за взимане и дипломна, но не се знае дали ще взема диплома. Имате ли съвет, дали да запиша друга специалност или каквото съм си надробила да сърбам? Чувствам се длъжна да ходя на работа и съм много нещастна, не зная към кого да се обърна и как да постъпя.
Виж целия пост
# 1
Минах по този път навремето, специалност, от която нищо не разбирах и не харесвах. Завърших семестриално, но така и не се дипломирах. Доста години след това се хванах да уча нещо, което ми и интересно и го учих с удоволствие. Моя бивша колежка постъпи по-умно - още след първия семестър се отказа, на следващата година записа това, което иска, вече завърши и си работи по специалността с удоволствие.
Според мен опитай догодина това, което искаш. Ако завършиш това, което си записала сега, нямаш право втори път да учиш по държавна поръчка, само платено. Другият вариант е да завършиш криво-ляво и да запишеш магистратура в област, която ти харесва. Успех!
Виж целия пост
# 2
Ами, понякога се налага да си сърбаме попарите, като сме ги надробили....Още няколко изпита /не знам колко/, но, ако си края на следването, вземи ги и се дипломирай. Ако толкова ти е неприятна тая работа или не ти се отдава, винаги можеш да запишеш нещо друго, все пак трудно е, ако работата ти не ти носи поне някакво удовлетворение. Та и аз, като колегите ти - не се отказвай, ако си на края на следването, нищо не се знае, може в бъдеще да ти потрябва тая специалност, може и отношението ти към нея да се промени. Животът не е застинал, променлив е, нищо не се знае. И пак пиша, нищо не ти пречи да запишеш специалност, която ти харесва, ще ти е приятна за учене и работа.
Виж целия пост
# 3
Ако аз бях на твое място, може би щях да стисна зъби и да завърша, като съм вече пред свършен факт - последна година. И щях да запиша магистратура това, което искам и ми е по-интересно и ми човърка любопитството да го науча и приложа в ежедневието си.

В айти частта има и готини неща, примерно front end разработката - джаваскрипт, не е лош като език на писане и е при фронт енда се вижда как се случва магията - всичко, което мига, свети...
Да си тестер (QA) също не е много лошо като работа - проверяваш за бъгове, тестваш.
Като цяло мисли си за това, че нещата, които правиш решават много проблеми, опитай се да гледаш позитивно, поне докато не намериш това, което искаш. Аз винаги съм се опитвала да гледам положително и да намеря нещо хубаво, за което да се хвана, за да ходя с желание на работа. И знай, че дори да намериш това, което ти доставя удоволствие, което ти и пожелавам, винаги ще има неща, които няма да ти харесват и няма да ти носят удоволствие докато ги правиш, но трябва да ги свършиш.

Програмирането не е за всеки, нямаш ли логическото мислене и желанието, няма как, то като цяло с повечето професии е така. Голяма грешка е да се записва, само защото е доходоносно, когато се развие човек в това, което е наистина добър, може да стане тесен специалист и също да е доволен от заплащане и най-вече от това, което работи.

Късмет!
Виж целия пост
# 4
Щом имаш само няколко изпита и дипломна работа, хвани се в ръце и завърши. Достатъчно време си изгубил, че да се отказваш. Една диплома никога не е излишна. Завърши и после запиши магистратура по специалност, която ти е интересна и би работил с удоволствие. Няма ограничения за брой магистратури и брой следдипломни квалификации, стига да ти се учи.
Имам позната, която от счетоводител стана акушерка и познат, който от инженер стана маркетолог. Още повече, че никой не те задължава да работиш по специалността си.
Виж целия пост
# 5
Интересно от каквото те е срам.
Безумното в нашата образователна система, че човек се записва да учи нещо няма точна идея какво. Стажове се започват след няколко години и тогава на човек му светва.
Та ако изобщо я мразиш тази специалност. Не харесваш работата и те отвращава е ясно, че трябва да я смениш.
Ако са останали 2 изпита вземи ги ако са 10 няма никакъв смисъл да продължаваш с тях. Кандидатствай нещо друго или помисли за друга магистратура на база на тази диплома.
Живота не е само рози но не е и само мъка. Взимаш поука от ситуацията и продължаваш напред.
Виж целия пост
# 6
Ако не си наясно какво искаш да правиш, завърши започнатото. Ако си наясно проучи дали може да се практикува само с магистратура, защото следващата бакалавърска степен ще трябва да бъде платена.
Виж целия пост
# 7
Завърши бакалавъра и запиши магистър в специалност, която ти е по-интересна. Така и така си го добутала почти до края, не се отказвай сега. Да учиш 4 години наново си е яка загуба на време. По-добре магистратура.
Ако знаеш езици, може да се хванеш да работиш в някой кол център на 4 или 6 часа по време на следването.
Виж целия пост
# 8
Аз не мога да си представя да завърша семестриално или да ми остават няколко изпита - 2,3 и да не се дипломирам. Дори да не ти харесва - стигнала си до тук, абсурдно е да се отказваш сега. Напъваш се и се дипломираш, пък после учи друго, което ти харесва или не учи, а работи друго, ако щеш. Можеш да продължиш с магистърска степен в специалност, която ти е интересна, за да си съкратиш времето и ще имаш по-висока степен, но не оставай без образование. Моето мнение е, че щом сега не ти е интересно и не се справяш, то няма как и да работиш висококвалифицирана работа в сферата. Дипломата не ти гарантира място, трябва да си специалист в това, което правиш.
Виж целия пост
# 9
И моя съвет е да завършиш каквото си започнала.
Използвай неприятната си работа, за да финансираш каквото ти харесва да учиш, не натоварвай родителите си с плащания за друго(което ако не проучиш добре предварително, може да те доведе до същата ситуация) - така ще имаш стимул да го работиш докато учиш следващото.
Виж целия пост
# 10
Същата работа и при мен! Аз уча фармация 5та година вече и виждам ужасен зор с ученето за държавни. Просто не мога да разбера как успях така да се нахендря. Уж записвам нещо, което ме влече, нещо което е свързано с медицина и лекарства. А единственото, което учим са висши математики, такава физика, онакава кинетика, химия колкото щеш, като че няма достатъчно химици на тоя свят и за капак икономика и фарм законодателство. И аз направо вече изнемогвам, защото не понасям тези дисциплини. Аз записах с идеята да уча клинични специалности и много фармакология, която всъщност ми е на сърце.
Въпреки това, ще стискам зъби и ще направя вс възможно да завърша ако ще турско да става. Докарала съм го до 5ти курс, проспах си младините в тоя факултет, заслужавам да взема заветната тапия. А после, ще специализирам фармакология и ще работя в аптека- все неща, които ми доставят удоволствие.
Аз малко на егоизъм го ударих, но щом си го докарала до държавни изпити, учи, вземи диплома и после му мисли какво ще правиш. Ти така или иначе работиш, посвети се на тази работа ии горе главата! Аз не знам как съвместяваш работа с учене, то само ти си знаеш, но явно имаш доста потенциал и си трудолюбиво момиче. Сигурна съм, че ще успееш, където и да попаднеш!

И изобщо не си слаб студент, няма да се подценяваш! 😊😊
Виж целия пост
# 11
Не си слаб студент, а си демотивирана, тъй като това, което правиш, не те влече, не е товето нещо, не ти е интересно. И така ще си цял живот, ако не откриеш другото, дето е твое.
Имаш ли представа какво искаш да правиш точно? Да учиш нещо друго? Да поработиш нещо конкретно?
Разбира се, съгласна съм и аз с останалите - вземи си изпитите, дипломирай се, не се знае, може да ти е от полза някой ден.
Но си потърси твоето поприще и се хвани да си поставиш цели и да ги следваш.
Хубаво - ще посърбаш сега попара, но не го прави цял живот.
Да, трябва да работиш, за да ядеш - логично е, но работи нещо, дето ти допада поне. И ако искаш да продължиш да учиш, можеш да помислиш за магистратура в друга област.
Виж целия пост
# 12
Сега успях да започна  нискоквалифициран стаж, но не като програмист, а тестер. Не ми харесва работата и ме е срам от себе си,че стигнах до тук...
Не се отказвай. Сигурно имаш нужда да поработиш като сервитьорка или продавачка в магазин за да изпиташ носталгия по нискоквалифицираното си тестерство. 95% от нещата, които би могла да работиш ще са все така непривлекателни. Разликата е, че ще вземаш и доста по-малко пари + гадни условия.
Виж целия пост
# 13
Аз учих и завърших преди много години подобна специалност, която в последствие разбрах, че не е "моето нещо". Не бях достатъчно смела, за да  се хвърля в други води и си кретам. Определено съжалявам, но за мен вече е късно да се преориентирам. Неудовлетворението обаче много мъчи, да си знаеш.
Виж целия пост
# 14
Преди доста години завърших специалност, която не харесвах. Виждах, че не е за мен, че нямам връзки да се уредя, а и пренаселена от специалисти.
Стажувах 9 месеца по една програма и разбрах, че наистина не е за мен, зарязах всичко и сега работя нещо, което ми доставя удоволствие. Не е цветя и рози непрестанно, грешно е да се мисли, че човек трябва да е 100% доволен от изборите си или щастлив в живота всеки ден.
От разстоянието на времето не знам дали ми беше нужно да минавам през всичко това, но имам амбициозна майка, която ме беше страх да не разочаровам. Когато осъзнаеш, че всичко го правиш само и единствено за себе си, не за родителите, колегите или защото какво ще кажат хората, тогава ще разбереш какво всъщност искаш.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия